ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Semifreddo s malinama


Semifreddo je fina zaleđena krema koju možete kombinirati sa svježim voćem, orašastim plodovima, krokantom, karamelom.... Sjajna, osvježavajuća slastica :)
Ja sam ga najčešće pripremala s lješnjacima ili orasima ali kako su u ovo doba godine  razne bobice na svakom koraku, odlučila sam se za maline.
Stavila bih ja njih i više ali dio smo moj junior i ja sredili "u hodu"....







Sastojci:
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije

  • 100 ml milerama
  • 500 ml tučenog slatkog vrhnja

  • 150 g malina
  • 1 žlica šećera





  • U manjoj posudi, na laganoj vatri zagrijte maline i šećer pa kuhajte vrlo kratko, samo da se šećer rastopi. Ostavite da se hladi.
  • U vatrostalnu ili metalnu zdjelu stavite jaje, žumanjke, šećer i vaniliju, dobro mikserom izradite pa stavite nad lonac s kipućom vodom i kuhajte nad parom, uz stalno miješanje, dok krema ne postane svijetla i gusta. Maknite s vatre i ostavite da se hladi.
  • U hladnu kremu dodajte mileram, polako pjenjačom promiješajte pa kremi dodajte i tučeno slatko vrhnje.
  • Duguljasti kalup (za kruh) obložite prijanjajućom prozirnom folijom, ulijte kremu, dodajte ranije pripremljene maline pa stavite u zamrzivač i hladite 5-6 sati ili duže.
  • Semifreddo izvadite iz ledišta barem 10ak minuta prije poluživanje, prebacite ga iz kalupa na tanjur za serviranje, uklonite foliju pa režite na ploške. Najfiniji je kada kada se malo "opusti", postane kremast.















utorak, 21. kolovoza 2012.

Breskva Melba


Breskve...mmmm....
Savršene su svježe ali ja ih volim i u raznim slasticama, od pita do kupova.
U vrtu imamo dva stabalca i uvijek se veselim svakom plodu. Naravno, ne mogu ta dva drvca podmiriti naše potrebe za breskvama pa ih kupujem čim naletim na fine, zrele ali čvrste plodove.
Nije problem ni ako su kupljene malo tvrđe, nakon dan-dva stajanja na sobnoj temperaturi bit će idealne :)









Za ovaj jednostavni desert potrebno je:

  • 4 breskve
  • 400 ml vode
  • 100 g šećera
  • sok 1/2 limuna
  • mahuna vanilije/srž


za preljev/pire od malina:
  • 200 g malina
  • 2 žlice štaub-šećera
  • sok 1/2 limuna


  • sladoled od vanilije
  • šaka sjeckanih neslanih pistacija
( + nekoliko cijelih malina i par listića matičnjaka, za dekoraciju)




Postupak:

  • Breskve prepolovite i otkoštite.


  • U posudu s vodom dodajte šećer i stavite na vatru. Dodajte limunov sok i vanliju. Kada se šećer rastopi dodajte i pripremljene breskve, prerezanim dijelom prema dolje. Kuhajte na laganoj vatri nekih 5 minuta, preokrenite breskve i kuhajte još 5 minuta. Ako su breskve jako zrele, kuhajte ih kraće. 
  • Maknite s vatre, izvadite breskve iz sirupa i ogulite ih a zatim vratite u sirup i sve dobro ohladite u frižideru.


  • Malinama dodajte šećer i limunov sok, sve dobro žlicom promiješajte a zatim i propasirajte.


  • Ohlađene breskve izvadite iz sirupa, ocijedite, rasporedite na tanjure za posluživanje. Na svaki tanjur dodajte kuglicu sladoleda od vanilije, prelijte pireom od malina i posipajte sjeckanim pistacijama.




U preljev od malina možete dodati i žlicu-dvije hladnog sirupa a desert efektno izgleda i serviran u čašama. Za posip umjesto pistacija možete koristiti listiće badema.



U jednom desertu toliko puno ljeta, vaaau! :)




Onu da su najjednostavnije stvari često i najbolje potvrđuje i ova fina a jednostavna slastica.
Peach / Pêche Melba- vjerojatno je najslavniji desert s breskvama, savršena jednostavnost.
Ova divota nastala je davne 1893., osmislio ju je slavni francuski chef  Auguste Escoffier a u čast australskoj sopranistici Nellie Melba.



Nellie Melba





subota, 18. kolovoza 2012.

Pavlova s bobičastim voćem





Eh, baš sam zabrazdila s ljetnom stankom...

Ima već neko vrijeme da sam se vratila s mora ali iako svakodnevno kuham, nikako sastaviti post na blogu :kolutamočima:

OK, dok nadolazim od dugog odmora :lol dižem ovdje recept kojeg sam ranije, dok su me još budili cvrčci, objavila na večernjakovom blogu

Prošvercat ću i par ovoljetnih morskih fotki, onako, ugođaja radi ;).

















Pavlova je jedna od onih slastica koje ljeti često pravim, samo kombiniram voće koje je u sezoni i koje mi je pri ruci.
Ovaj put sam se odlučila za svježe kupine, ribize i borovnice, te kiselkaste  bobice odlično se slažu sa slatkom podlogom.

Torta je jednostavna, ne traži puno petljancije po kuhinji, zapravo, u ovoj priči najduže traje pečenje ali taj dio i tako odrađuje pećnica ;)
Naruku mi ide i što na moru imamo vanjsku pećnicu pa i za onih najžešćih vrućina nemam  problem sa zagrijavanjem kuće.

Inače, kao što već vjerojatno znate, torta Pavlova je nastala dvadesetih godina prošlog stoljeća u čast slavne ruske balerine Ane Pavlove.



potrebno je:
  • 5 bjelanjka (sobne temperature)
  •  prstohvat soli
  •  200 g šećera
  •  1/2  žličice arome vanilije

  • 400 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice arome vanilije

  • 300 - 400 g svježeg bobičastog voća (borovnice, ribiz, kupine)
  • listići mente i naribana korica limuna, za dekoraciju







Pećnicu ugrijte na 130°C.
Lim obložite papirom za pečenje.

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u čvrst snijeg. Dodajte vaniliju a zatim i šećer, ne odjednom već malo pomalo. Miksajte još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.

Smjesu od bjelanjaka prebacite na papir za pečenje, oblikujte u krug, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 60 - 80 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.
Kora (podloga) od bjelanjaka izvana treba biti hrskava a iznutra mekana i pjenasta.

Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.

Istucite slatko vrhnje, dodajte mu šećer i vaniliju.
Hladnu koru pažljivo odvojite od papira pa prebacite na tanjur za serviranje.
Na koru stavite tučeno vrhnje, zatim voće pa ukrasite listićima mente (metvice) i naribanom limunovom koricom.