srijeda, 31. listopada 2012.

Slane kifle sa sirom








U ovo doba godine ja se totalno navučem na dizano tijesto pa svako malo nešto mijesim. Kruh, kifle, buhtle... slano, slatko, ma nema veze :lol

Dizano tijesto (za razliku od prhkog, jel ;)) voli toplu okolinu, znači, osim što ga treba pripremati s toplim sastojcima, dobro je da i prostorija u kojoj se radi bude topla.
Ako se koristi svježi kvasac (a meni je on draži od suhog) tada valja provjeriti je li kvasac doista svjež, što svježiji to bolje.
Dalje, s dizanim nema žurbe ;) ono traži dosta vremena i strpljenja ali nas zato kasnije dobro nagradi.

Posudu u kojoj će se tijesto dizati ja obavezno iznutra premažem s malo ulja kako se tijesto tijekom dizanja ne bi lijepilo za stijenke posude, vrh tijesta isto. 
Posudu u kojoj se tijesto diže stavim u drugu, veću posudu s toplom vodom, pokrijem čistom kuhinjskom krpom i pustim da tijesto naraste, barem dvostruko a može i više. U toploj kupki tijesto se brže diže ;)
Nakon što odstoji i digne se, premijesim ga i pustim da se opet diže.
Kada formiram tijesto u kifle, buhtle...što već pravim, složim u lim i opet pustim da malo odstoji prije nego ide u pećnicu.

Mda, traje to. I dosadno je ako stalno titramo nad tim, ali ako za to vrijeme pažnju posvetimo nečemu drugom, nije to čekanje ni tako strašno, brže prođe.





Ovo je stari, provjereni recept kojeg sam davno prepisala iz mamine bilježnice, ja sam samo ulje u tijestu zamijenila rastopljenim maslacem i ukupnu količinu maslaca smanjila.
Ona ga razvije u veliki krug pa reže trokute i mota kifle, meni je ovako s lopticama zgodnije i jednostavnije.










SASTOJCI:

za tijesto:


  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka (toplog)
  • 1 jaje
  • 50 ml rastopljenog maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 kocka svježeg kvasca (40g)


za nadjev:

  • 200-250 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • sol 


za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • 100 g maslaca
+ malo soli i sjemenki sezama za posipavanje



Postupak:


  1. U malo toplog mlijeka dodajte šećer i razmrvljenu kocku kvasca, promiješajte i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira.
  2. Prosijano brašno posolite, u sredinu ubacite jaje, aktivirani kvasac i ostatak toplog mlijeka.
  3. Umijesite glatko tijesto (ja ga prvo izradim mikserom, spiralnim nastavcima pa onda ručno mijesim).
  4. Pokrijte posudu s tijestom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat da tijesto naraste  (ili kraće ako posudu stavite u toplu kupku). 
  5. Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu, malo ga premijesite i podijelite na 12 podjednakih dijelova (za velike kifle ili 16 dijelova za manje kifle a ukoliko želite male kiflice podijelite na još više dijelova), svaki dio formirajte u lopticu. Pokrijte čistom krpom i ostavite mirovati oko 1/2 sata.
  6. Svaku lopticu lagano razvaljajte (na brašnom posutoj površini), punite nadjevom od sira i jaja i zamotajte u kiflu. Kifle složite u lim obložen papirom za pečenje. Opet preko kifli krpa i mirovanje.
  7. Jaje razmutite s malo vode pa premažite kifle, posolite (po želji pospite sezamom) i na svaku stavite komadić maslaca (ostavite malo maslaca za premazivanje nakon pečenja).
  8. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180-200°C dok fino porumene.
  9. Pečene kifle još malo premažite maslacem :ajme (a šta da vam kažem, na kraju su mekane ko putar :lol)



ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Sporo pečeno carsko meso iz pećnice




Volim meso i često ga pripremam ali nemam ništa protiv bezmesnih jela, dapače, meso bi (da se pita samo F. i mene) bilo puno rjeđe na našem stolu. 
Ali naš junior, aaaaa, kakav je on mesožder! :lol
Da se samo njega pita, on bi meso (ok, uz salatu) jeo 3x na dan, prilozi su mu poprilično nebitni, kruh još nebitniji. 
Nedjeljom je zato na svome, mesna pečenja su mu najdraža a tada obično neki komad mesa završi u pećnici.

Carsko meso pripremljeno na ovaj način zahtijeva dosta vremena ali oko pripreme zapravo uopće nema puno posla, većinu odrađuje pećnica ;)

Važno je izabrati dobar komad mesa, bez previše masnih dijelova i peći ga prvo duže vrijeme na nižoj temperaturi (140-150°C) a zatim samo kartko na visokoj (200-220°C).

Meso će biti fino zapečeno i hrskavo izvana a sočno i mekano iznutra.






Potrebno je:
  • 1,3 kg carskog mesa
  •  soli po ukusu
  •  1 žlica senfa
  •  1/2 žličice mljevene crvene paprike
  •  ulje (suncokretovo)
  • 1 kg krumpira
  • 3 manje tikvice
  •  200 g mahuna
  •  1 glavica luka
  •  2-3 režnja češnjaka
  •  malo maslinovog ulja
  •  2 žlice sitno nasjeckanog peršinovog lista
  •  sol
  •  papar

  1. Meso operemo, posušimo kuhinjskim papirom pa kožu zarežemo na kockice (režemo plitko tako da zarežemo samo kožu i masnoću ispod nje ali ne i meso).
  2. Meso sa svih strana posolimo, pospemo mljevenom paprikom pa premažemo senfom i uljem.
  3. Stavimo meso u lim za pečenje, dodamo još malo ulja i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 140-150°C. (Stavim ga na niži nivo, od postojeća 4 u mojoj pećnici, ja pečem na 2.)
  4. "Zaboravimo" na meso sljedeća 3 sata.
  5. Krumpire ogulimo, izrežemo, kratko prokuhamo u slanoj vodi (nakon što voda proključa, krumpire kuhamo još 5-7 minuta) i ocijedimo.
  6. Nakon 3 sata izvadimo meso iz pećnice, meso odložimo na tanjur a u lim dodamo krumpire i dobro ih promiješamo pa vratimo i meso.
  7. Sve opet stavimo u pećnicu, pojačamo temperaturu na 200-22o °C i pečemo još 20ak minuta, dok krumpiri dobiju finu boju a kožica na mesu postane hrskava.
  8. Dok se meso i krumpiri peku, napravimo prilog od tikvica i mahuna (trifolatu). Tikvice operemo, odrežemo krajeve i narežemo na tanke kriške. Češnjak, luk i mahune narežemo na manje komade a peršinov list sitno nasjeckamo.
  9. U tavi zagrijemo maslinovo ulje, dodamo češnjak pa kada češnjak zamiriše dodamo tikvice, miješamo da se tikvice odlože uljem pa dodamo luk zatim mahune i miješamo.
  10. Nakon 7-8 minuta posolimo, popaprimo, dodamo peršinov list, poklopimo i ostavimo na laganijoj vatri još par minuta.







Izvadimo meso iz pećnice, izlijemo masnoću a meso prije rezanja ostavimo odmarati 10ak minuta.
Poslužimo uz salatu od pečenih paprika ili neku drugu sezonsku salatu.


Dobar tek! :)