petak, 28. ožujka 2014.

Pita od limete / Key lime pie


Dobila sam od prijateljice jezikovu juhu, veli da rijetko objavljujem ovdje nove postove i da mrzi otvoriti blog nakon par dana i vidjeti isti, stari post. 
Da, da, znam da bih se mogla javiti i češće, evo, ide odmah jedan novi ;)

Već danima mi se po glavi vrte jagode, pa iako znam da to još nisu one prave i najslađe, mame me i teško mi je odoljeti im. Ipak...
Dok čekam prve slatke, domaće jagode, primila sam se onoga što nam je sada dostupno – citrusa.

Odlučila sam se za limetu a iskoristila sam je u ovoj finoj osvježavajućoj piti, poznatoj Key lime pie.

Nisam je radila u klasičnom kalupu za pite, već u kalupu za torte pa sam nakon skidanja obruča morala dosta pažljivo rezati pitu, ali ta podloga od keksa se i tako uvijek malo mrvi (barem meni ;)), bez obzira na kalup.




Pitu od limete pravim već dugo, recept  sam davno ovdje podijelila, samo sam tada koristila kupovno kondenzirano mlijeko (ima ga u Lidlu). Obzirom da je to mlijeko vrlo rijetko, odlučila sam ga sama napraviti.
Recept za brzo i jednostavno homemade kondenzirano mlijeko našla sam na Mirjaninom blogu - Cooking By Mirjana, samo sam prlagodila mjere. 




Kondenzirano mlijeko možete  brzo i jednostavno napraviti sami.


Za ovu pitu potrebno je:
  • 150 ml vode
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 200 g mlijeka u prahu
U blender stavite mlijeko u prahu. 
Zagrijte vodu, šećer i maslac. Kada proključa i maslac se otopi, dio tekućine ulijte u posudu s mlijekom u prahu pa kratko miješajte i polako dodajte ostatak tekućine. Miješajte dok smjesa ne postane glatka, gusta i bez grudica. Gustoću možete doraditi po želji, ako je pregusto dodajte još malo vrele vode, odnosno još malo mlijeka u prahu ako vam se smjesa čini jako rijetka.
Ovako pripremljeno kondenzirano mlijeko možete malo ohladiti i koristiti u nadjevu za pitu od limete ili još vruće uliti u čistu, steriliziranu staklenku i ohlađeno čuvati u hladnjaku.




Jako volim i okus ali i poseban, ugodan miris limete. Taj zeleni citrus koristi se kao dodatak raznim umacima i mesnim jelima, kod pripreme kolača, koktela i osvježavajućih pića, a ekstrakti i ulja limete koriste se u izradi parfema kao i u aromaterapiji.
Osim što je ukusna, limeta je bogata C vitaminom, ima snažna antibakterijka svojstva  a dokazano je da je antikancerogena,  te da snižava kolesterol.

Zato, iskoristimo limetu! :)






SASTOJCI

Za podlogu:
  • 250 g mljevenog keksa (petit beurre ili sl.)
  • 150 g maslaca
  • 1 žlica šećera


  1. Pomiješajte mljevene kekse sa šećerom i otopljenim maslacem pa tom smjesom obložite dno i stranice kalupa za tortu. 
  2. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10 minuta na 180°C.

Za nadjev:
  • 4 žumanjka
  • oko 400 ml kondenziranog mlijeka
  • 150 ml soka limete
  • naribana korica 2 limete
  • 200 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećera


  1. Miješajte žumanjke pa dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miješati mikserom 3 minute. Dodajte sok i koricu limete i sve skupa miješajte još par minuta. Po želji, možete dodati i više soka limete (ovisno koliko je "jaka").
  2. Smjesu nanesite na podlogu od keksa i vratite u pećnicu na još 15 minuta.
  3. Izvadite pitu, ohladite i premažite tučenim slatkim vrhnjem ili vrhnjem za šlag.
  4. Pita se prije konzumiranja treba dobro ohladiti (najbolje je ostaviti je tijekom noći u hladnjaku). 
  5. Ohlađenu pitu pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite.









ponedjeljak, 24. ožujka 2014.

Juha od potočarke




Potočarka ili vodena kraljica, poznata i pod nazivom dragušac zdrava je i ukusna biljka koja se kod nas najčešće jede svježa, kao salata. 
Ipak, potočarku možemo pripremati i kombinirati na puno različitih načina, a sam se danas odlučila potočarku iskoristiti za juhicu.

Okusom je odlična a i boja joj je sjajna! :)




Inače, potočarka voli vodu i raste na vlažnom tlu pa je nalazimo uz rijeke i potoke. Ja sam ipak ovu kupila na Kvatriću ali mislim da ću je uskoro imati i u vrtu.
Potočarka je bogata vitaminima i mineralima, dobra je za metabolizam i detoksikaciju, poznata kao čistač organizma pa je već svrstavaju u superhranu.



Za ovu juhu potrebno je:

4 mlada luka
2 češnja češnjaka
1 mladi krumpir
200 g potočarke
1 l vode
maslac
sol, papar
1 žličica kuruznog škroba/gustina (opcija)
kiselo ili slatko vrhnje
maslinovo ulje


Priprema:

Na malo ugrijanog ulja i maslaca dodati mladi luk narezan na kolutiće (i bijeli i zeleni dio), nakon 2-3 minute dodati protisnuti ili nasjeckani češnjak i krumpir narezan na malene kockice. Posoliti, popapriti i uliti malo vode, toliko da prekrije sastojke.
Kada krumpir malo smekša uliti ostatak vode i pojačati vatru.
Kada prokuha dodati 1-2 žilčice maslaca a kada se maslac otopi dodati i potočarku. Promiješati da potočarka povene, maknuti s vatre pa juhu izraditi štapnim mikserom.
Vratiti na laganu vatru i samo kratko prokuhati, a ako želite gušću juhu možete dodati gustin pomiješan s malo vode i kuhati još minutu-dvije.
Poslužiti s kiselim ili slatkim vrhnjem.







ponedjeljak, 17. ožujka 2014.

Tačke s pekmezom

 


Ima jela koja baš jako mirišu na djetinjstvo, na baku i mamu, na Slavoniju i kao Proustov kolačić vraćaju neke davne slike...

Ovo je jedno od tih jela – tačke, tačci, tačkrle, taške – sve su to nazivi za ove fine jastučiće od tijesta punjene pekmezom od šljiva, onim domaćim koji se kuha dugo i bez šećera, a tačke se kratko kuhaju i zatim posipaju prženim krušnim mrvicama (ili mljevenim orasima) i šećerom.

Jednostavno i fino tradicionalno slavonsko jelo.





Tijesto se može umijesiti s malo krumpira ali i bez njega, ja sam se odlučila za ovo prvo.







Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 2 krumpira (150-200 g)
  • 2 žlice ulja
  • malo soli
  • pekmez od šljiva
  • mast
  • krušne mrvice
  • šećer


Priprema:

  1. Skuhati krumpir u ljusci, oguliti ga i dobro zgnječiti.
  2. Prosijati brašno, dodati jaja, krumpir i ulje pa malo posoliti i umijesiti glatko tijesto.
  3. Radnu površinu lagano posuti brašnom pa tijesto tanko razvaljati, izrezati, na svaki komadić tijesta staviti pekmez. Preklopiti i lagano prstima ili vilicom spojiti tijesto.
  4. Tačke stavljati u kipuću slanu vodu i skuhati.
  5. Na malo masti popržiti krušne mrvice/prezle, pa ocijeđene tačke posuti mrvicama i šećerom.
  6. Po želji poslužiti uz malo kiselog vrhnja.





petak, 7. ožujka 2014.

Bagels





Postoje jela koja kada vidim odmah poželim i sama napraviti - pa to i učinim, ali i ona koja, bez obzira na tu želju, godinama čekaju isprobavanje. 
Evo, ova peciva su iz te druge grupe. 
Vjerojatno sam s isprobavanjem toliko odugovlačila jer mi se činila komplicirana izrada, ono - kuhanje, pečenje.... ma daj, drugi put. 
I tako sto godina :lol 
Slično je bilo i s bavarskim perecima.

A onda odjednom nestane taj otpor i, kao i toliko puta ranije, skužim da zapravo uopće nije takva gnjavaža kako se dugo činilo ;)
Samo treba odvojiti malo više vremena, to da. 




Inače, ova peciva nastala su u Poljskoj još u 17. stoljeću, u Ameriku su stigla sa židovskim imigrantima a kasnije postala popularna u cijelom svijetu.
Specifičnog su i prepoznatljivog izgleda, pripremaju se u obliku prstena, vjerojatno iz praktičnih razloga jer su se prodavali najčešće nanizani na platnenu traku ili na drveni štap.

Ova peciva posebna su i po tome što se prvo kratko kuhaju u slanoj vodi pa tek zatim peku. Možda se priprema čini komplicirana (da, kao što sam gore napisala, i ja sam ih godinama odgađala isprobati ;)), ali vrijedi se potruditi jer je rezultat odličan.

Tradicionalno se peciva posipaju sezamon ili makom ali danas se pripremaju u bezbroj raznih kombinacija.
Mogu se jesti u slanoj ili slatkoj varijanti (najklasičnija je kombinacija s krem sirom i lososom), ja sam ih punila krem sirom i dimljenim sušenim kareom.




  • Sastojci:
(za 9 komada)
  • 600 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 4 žličice šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 jaje
  • 2 žlice ulja
  • 300 ml tople vode
  • 1 jaje i žlica vode (za premazivanje)
  • mak i sezam (za posipavanje)
  • voda i sol (za kuhanje)



Priprema:


1. U malo tople vode otopiti kvasac i 2 žličice šećera. Ostaviti 10 minuta na toplom mjestu.
2. U većoj zdjeli pomiješati brašno, sol i ostatak šećera. Napraviti u sredini udubinu pa tu dodati jaje, ulje i pripremljeni kvasac. Dodavati vodu i umijesiti tijesto.
3. Tijesto ostavit pokriveno na toplom mjestu 15 minuta, kratko premijesiti, pokriti i ostaviti da se diže oko sat vremena.
4. Lagano premijesiti i podijeliti na 9 podjednakih dijelova. Svaki dio formirati u kuglu, pokriti i ostaviti 20 minuta na sobnoj temperaturi.
5. Svaki komad lagano u sredini probušiti prstom i nježno razvući tijesto, formirati u prsten. Opet ostaviti pokriveno 10ak minuta na sobnoj temperaturi.
6. U većem loncu zakuhati vodu, posoliti i kuhati peciva par minuta sa svake strane, dok ne narastu. Kako bi tijekom kuhanja peciva imala dovoljno mjesta i mogla rasti, kuhati odjednom najviše 3-4 komada.
7. Peciva vaditi velikom žičanom žlicom, dobro ocijediti i posložiti na lim obložen papirom za pečenje.
8. Umutiti jaje s malo vode pa premazati peciva i posuti ih makom i sezamom (sezam se može ranije malo tostirati na suhoj tavici, bit će intenzivnijeg okusa).
9. Peći u zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200°C.








utorak, 4. ožujka 2014.

Listarići




Ovo su slatki, prhki kolačići koji su se u Slavoniji pripremali tardicionalno zimi, u vrijeme poklada.
U nekim dijelovima Slavonije ih zovu i poderane gaće, u mom šoru poderane gaće su slane lepinjice od dizanog tijesta ;).

Svaka regija ima svoje pokladne običaje pa tako i tradicijska jela, ali u svim krajevima ovo je doba kada se pripremaju razne jednostavne slastice pržene u dubokoj masnoći  za koje svaki kraj ima svoj naziv (krafne, krofne,pokladnice, poderane gaće, listarići, fanjki, fritule, uštipci, mišeki, kroštule...).

Pokladno vrijeme je razdoblje od Bogojavljenja do Pepelnice a osim maskiranja, zabave i karnevala, to je doba kada se uživa u jačoj, masnijoj i bogatijoj hrani.






Sastojci:
  • 250 g glatkog brašna
  • ¼ - ½ žličice sode bikarbone
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 1 ravna žlica masti
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica rakije ili ruma
  • 2 pune žlice kiselog vrhnja
  • malo naribane limunove korice
  • mast ili ulje za prženje



Priprema:
  1. U prosijano brašno dodati sol i sodu bikarbonu pa sve promiješati.
  2. Dodati jaje, mast (ili maslac), šećer, rakiju, vrhnje i limunovu koricu pa umijesiti tijesto.
  3. Formirati tijesto u kuglu pa u disk, zamotati u foliju i ostaviti na hladnom mjestu 15-30 minuta.
  4. Radnu plohu posuti brašnom pa tanko razvaljati tijesto te ga kotačićem izrezati i pržiti listariće u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime boju. Listarići će se tijekom prženja malo napuhnuti, odnosno tijesto će mjestimično ostati šupljikavo.
  5. Rupičastom/žičanom žlicom vaditi listariće na kuhinjski papir da se višak masnoće ocijedi.
  6. Tople listariće posuti šećerom u prahu i poslužiti.