subota, 30. svibnja 2015.

Trifle s jagodama i mangom


Ok, zaredala sam seriju recepata s jagodama pa kad je bal..... dižem još ovaj ;)
Sljedeći onda može biti i s trešnjama ili višnjama a i nešto slano moglo bi presjeći ovaj slatki niz ;)


Ova jednostavna slastica stiže nam iz Velike Britanije a osim s jagodama i mangom, možemo je složiti s raznim sezonskim voćem. Piškote možete napraviti i sami a umjesto njih može se koristiti i narezana rolada s pekmezom. Piškote su ipak jednostavnija i brža opcija.

Trifle je važno dobro ohladiti prije posluživanja, najbolje ga je ostaviti nekoliko sati u hladnjaku i zatim se prepustiti uživanju. 
Želite li malo ušminkaniju prezentaciju, umjesto u veliku zdjelu desert složite u čaše.







Sastojci:


  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina
  • vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
  • 50 g maslaca


  • 150 g piškota
  • malo mlijeka s rumom
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • mango
  • jagode






Priprema:
  1. Pripremiti kremu. Mlijeko uliti u lonac, dodati vaniliju i zagrijati. U drugoj posudi izmiksati žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodati gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješati pa uliti u lonac s vrućim mlijekom. Kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknuti s vatre i u kremu umiješati maslac. Kremu premjestiti u drugu posudu, pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
  2. Jagode oprati, očistiti i narezati.
  3. Mango oprati, oguliti i narezati.
  4. Vrhnje istući u šlag (ne mora biti jako čvrst).
  5. Kada se krema ohladi, maknuti foliju i promiješati kremu.
  6. U veliku zdjelu složiti sve pripremljene sastojke. Na dno staviti malo kreme, zatim piškote koje je dovoljno samo jednom stranom namočiti u malo mlijeka s rumom, pa opet red kreme zatim voće i šlag. Ponoviti sa preostalim sastojcima i završiti sa šlagom.
  7. Zdjelu stviti u hladnjak i dobro ohladiti (minimalno 3-4 sata) prije posluživanja.







nedjelja, 24. svibnja 2015.

Ledeni vjetar



Ledeni vjetar je mnogima omiljena torta (o, da, i ja sam u toj skupini), pa iako se uglavnom priprema s više vrsta voća, meni je najdraža s jagodama.  Oko ove torte treba se malo više potruditi ali nagrada je zagarantirana. 
Priprema zahtijeva dosta vremena, osobito ako pečete svaku koru posebno. Beze kore su baza ove torte, njih je potrebno dugo peći, odnosno sušiti na nižoj temperaturi, one izvana moraju biti hrskave ali u kombinaciji s finom kremom, šlagom i voćem, torta će na kraju biti mekana i kremasta.

Znam da većina vas već ima recept za ovu otrtu i vjerujem da je više-manje isti kao ovaj, ali stvarno mi je bzvz da ga ne stavim na blog, kad već tako volimo ovu tortu i ja je u sezoni jagoda zbilja često pravim ;)



Ispecite 3 kore

za svaku koru je potrebno:
  • 3 bjelanjka
  • mali prstohvat soli
  • 130 g šećera 
  • 1/3 žlice alk. octa
  • 1/3 žlice oštrog brašna

  1. Bjelanjke sobne temperature malo posolite i izlupajte u čvrst snijeg a zatim im postupno dodajte šećer, nastavite miksati još par minuta pa dodajte ocat i brašno.
  2. Pećnicu zagrijte na 120°C-130°C.
  3. Pripremite limove za pečenje.
  4. Svaki lim obložite papirom za pečenje (papir “zalijepite” za lim s malo snijega od bjelanjka, kako vam se ne bi klizao po limu).
  5. Smjesu od bjelanjaka rasporedite po papiru tako da formirate krug/koru promjera oko 22 cm.
  6. Stavite u pećnicu, ako vaša pećnica ima ventilator, možete više kora peći odjednom, ako nema pecite svaku posebno.
  7. Po potrebi smanjite temperaturu na 100°C i (uz ventilator) pecite odnosno sušite nekih sat i 15 minuta do sat i pol. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu. Temperatura pečenja ovisi o pećnici, ne peče svaka pećnica jednako.
  8. Kada se kore ispeku, isključite pećnicu, samo malo je otvorite i ostavite kore da se u njoj ohlade.
  9. Kore odvojite od papira tek kada se potpuno ohlade.





Dok se kore peku napravite kremu.

Za kremu je potrebno:
  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 9 žumanjaka
  • 1 puna žlica gustina
  • 1 mahuna vanilije, srž (može ekstrakt ili vrećica burbon vanilija šećera)
  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 1-2 žlice šećera u prahu

  1. Prokuhajte mlijeko s vanilijom.
  2. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, kada smjesa posvijetli  dodajte gustin, promiješajte pa dodajte malo vrućeg mlijeka. Sve dobro promiješajte pa ulijte u lonac s mlijekom. Miješajte brzo pjenjačom  i kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne.
  3. Kremu ohladite.
  4. Maslac pjenasto izradite sa šećerom u prahu pa u njega umiješajte ohlađenu kremu.

Pripremite jagode (oko 500 g), operite ih, očistite i izrežite.

Izmiksajte čvrsti šlag.




Složite tortu – odvojite jednu žlicu žute kreme i ostavite sa strane, za kasnije. Prvu koru stavite na tanjur za serviranje i premažite polovicom žute kreme, po njoj složite dio jagoda i premažite dijelom šlaga. 
Stavite drugu koru, premažite ostatakom žute kreme, po kremi rasporedite preostale jagode pa po njima opet sloj šlaga. 
Stavite i treću koru i nju premažite tankim slojem žute kreme koju ste radnije odvojili (ja treću koru okrenem naopako, stavim je tako da mi donji, ravni dio kore bude na vruh torte, tako je lakše koru premazati tankim slojem kreme).
Cijelu tortu premažite tankim sloje šlaga a zatim pomoću slastičarske vrećice i nastavka za dekoriranje ukrasite ružicama od šlaga. Ja sam koristila veliki nastavak closed star 852. Za izradu ovakvih ružica šlag mora biti čvrst i hladan.
Prije posluživanja tortu dobro ohladite.


Ispis recepta







subota, 16. svibnja 2015.

Fraisier torta



U poplavi raznih gastro showova koji su nam svakodnevno dostupni na domaćim i stranim TV programima, veliki je broj i dobrih i loših, a izbor nikada nije bio veći.

Jedan od onih koje rado pogledam, kada imam priliku, a kojeg smo  mogli „pratiti“ i na HTV2,  je britanski The Great British Bake Off (Dobar, bolji, najbolji), zabavan i zanimljiv.
Navodnici nisu slučajni, termin prikazivanja je bio nevjerojatno  promjenjiv,  a često bi emisija bila i maknuta  s programa bez ikakve najave ili objašnjenja (najčešće jer se neko sportsko natjecanje odužilo), pa je gledanje, bez obzira na podršku mog pametnog TeVea ;) bilo teško izvodivo. Sada je ipak bolje, već neko vrijeme ide u redovnom terminu, nedjeljom oko 13.00.
No, za one koji nisu upoznati, ovaj show prati natjecatelje u njihovom nastojanju da osvoje titulu najboljeg britanskog slastičara amatera. Kandidate ocjenjuju poznate face, fantastična Mary Berry, autorica mnogih kuharica i Paul Hollywood, poznati  chelebrity chef.

Uglavnom, u jednoj od epizoda natjecatelji su imali zadatak napraviti Fraisier tortu, poznatu francusku tortu od jagoda. Bilo je zabavno i napeto a izazovu ni ja nisam odoljela, hahaha. Nakon te epizode samo sam čekala da se pojave fine jagode pa da i ja napravim tu divoticu, a mamin dolazak u Zagreb bio je pravi trenutak za to.

Nisam se u potpunosti držala recepta M. Berry, umjesto marcipana na vrh torte stavila sam šlag ali kremu sam radila po njezinim uputama i odlična je. 
Cijela tortica je jako fina i dekorativna.

(ako još niste, sada je trenutak da se spustite dolje, na kraj teksta, i prije nego nastavite čitati recept, kliknete na moj današnji glazbeni izbor ;) ova divna torta, klasik među francuskim slasticama, zaslužuje i jednako tako divnu glazbenu podlogu :) )





torta za moju mamu <3



Sastojci:

Biskvit
  • 5 jaja
  • 120 g šećera
  • naribana korica od 2 limuna (nešpricana)
  • 120 g brašna

Krema
  • 600 ml mlijeka
  • 4 jaja
  • 2 žumanjka
  • 180 g šećera
  • 1 mahuna vanilije ili malo ekstrakta vanilije
  • 100  gustina
  • 150 g maslaca (mekanog, sobne temperature)

Sirup:
  • Sok od 2 limuna
  • 2 žlice šećera
još:
  • 500-700 g jagoda
  • Šlag





Priprema:
  1. Cijela jaja, šećer i limunovu koricu dugo miksati dok smjesa ne naraste i postane svijetla i pjenasta.
  2. Dodavati malo po malo prosijanog brašna i ručno lagano miješati.
  3. Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložiti papirom za pečenje a stranice premazati maslacem i posuti s malo brašna. U kalup izliti smjesu za biskvit, staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180°C oko 25-30 minuta.
  4. Izvaditi iz pećnice, ohladiti i prerezati na dva dijela.
  5. Pripremiti kremu. U zdjeli pomiješati šećer i gustin, dodati 4 cijela jaja i 2 žumanjka pa dobro promiješati. Zagrijati mlijeko s vanilijom pa vruće mlijeko uliti u smjesu od jaja, promiješati, vratiti u lonac i na vatru. Kuhati, uz stalno miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Maknuti s vatre i dodati maslac narezan na kockice (sobne temperature). Sve dobro promiješati i ohladiti.
  6. Jagode oprati, očistiti i malo posušiti. Desetak najljepših jagoda podjednake veličine prerezati napola a ostale narezati na manje komadiće.
  7. Napraviti sirup – ocijediti limun i pomiješati sa šećerom, ostaviti da se šećer otopi.
  8. Složiti tortu. Stranice kalupa za tortu obložiti čvrstom folijom ili papirom. Na dno kalupa staviti jedan biskvit, poškropiti ga sirupom od limuna i šećera, uz rub kalupa složiti polovice jagoda. Na biskvit rasporediti polovicu kreme, po kremi staviti narezane jagode pa preostalu kremu. Prekriti drugim biskvitom, i njega lagano poškropiti sirupom od limuna. Ostaviti u hladnjaku 2-3 sata, kada se krema stegne makuniti stranice kapupa i foliju a tortu staviti na tanjur za serviranje.
  9. Tortu odozgo premazati šlagom.






i malo glazbe,za potpuni ugođaj ;)


srijeda, 6. svibnja 2015.

Oreo cheesecake s jagodama



Jagode su opet u điru.
Konačno su stigle i ove najfinije, najslađe, domaće :)







Ovo je torta od sira koja se ne peče, ne sadrži jaja a osim s jagodama može se pripremiti i s drugim bobičastim voćem.

Torta je lagana i osvježavajuća a najbolje je napraviti je dan ranije i ostaviti u hladnjaku barem 12 sati.
Za podlogu sam koristila Oreo kekse, ali ako ih ne možete nabaviti,  umjesto njih dobro će poslužiti i Petit Beurre keksi ili neki čajni kolutići.

Ako volite torte od sira, bacite oko i na ovaj  recept za dobri stari cheesecake  ;)




Sastojci
(za kalup promjera 23-24 cm)
za podlogu:
  • 170-180 g oreo keksa (16 komada)
  • 60-80 g maslaca

za kremu:
  • 600 g krem sira
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije/srž ili žličica ekstrakta vanilije ili vrećica bourbon vanilin šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • naribana korica jednog limuna
  • 3 listića želatine ili 5 g (1/2 vrećice) želatine u prahu

  • oko  400 g jagoda
za preljev:
  • 150 g jagoda
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica gustina
  • malo vode, žlica-dvije
Priprema:
  1. Dno kalupa za tortu obložiti papirom za pečenje.
  2. Samljeti oreo kekse, dodati im otopljeni maslac, promiješati i utisnuti u kalup.
  3. Staviti u hladnjak.
  4. Krem sir mikserom pomiješati sa šećerom u prahu, dodati vaniliju, limunov sok i naribanu koricu.
  5. U drugoj posudi izmiksati šlag pa dodati kremi od sira i sve dobro promiješati. Želatinu natopiti u hladnoj vodi, ocijediti pa zagrijati (pratiti upute na ambalaži) i uz stalno miješanje dodati u kremu. Kremu izliti u kalup, po podlozi od keksa i staviti u hladnjak. Tortu držati u hladnjaku oko 12 sati. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i pažljivo premjestiti na tanjur za serviranje.
  6. Pripremiti preljev – jagode oprati, očistiti i narezati na manje komadiće, staviti u manju posudu za kuhanje, posuti jagode šećerom, promiješati i ostaviti 10-15 minuta, da puste sok. Staviti na laganu vatru i kada proključa kuhati 5 minuta pa izmiksati štapnim mikserom. U čaši pomiješati gustin s malo vode pa dodati u posudu s jagodama i kuhati, uz stalno miješanje, još par minuta. Maknuti s vatre i ohladiti.
  7. Jagode oprati, očistiti, posušiti i složiti po ohlađenoj torti, preliti ohlađenim preljevom i poslužiti.