srijeda, 25. studenoga 2015.

Čokoladni lava kolač



Ovi kolačići usrećit će svakog ozbiljnijeg čokoljupca!
Naziv ne iznenađuje jer ono po čemu je ovaj kolač poseban je upravo taj lava efekt ;)
Priprema je jednostavna, zaista se i početnici mogu poigrati spravljanjem ove slastice,važno je samo pripaziti da se kolačići ne peku predugo. Istina, ako se to i dogodi, okus neće stradati ali kolač će se ravnomjerno ispeći i izostat će ovaj tekući lava moment.

Moj sin obožava lava cake pa ga volim iznenaditi i razveseliti ovom jednostavnom slasticom.
Kada koristim manje posudice, kao danas, kolačiće pečem točno 12 minuta, a ako koristim veće posudice, ostavim ih u pećnici koju minutu duže (15 minuta). 
Preporučila bih korištenje manjih posudica jer je kolač jako bogat okusom i zasitan, prava čokoladna bombica ;)

Sastojci su dovoljni za 8 posudica (ili 5-6 većih).







Sastojci:
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g maslaca
  • 4 jaja
  • 2 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vrećica vanilin šećera

  • za premazivanje posudica - malo maslaca i kakaa ili čokolade u prahu

Priprema:
  1. Pećnicu zagrijte na 200°C.
  2. Posudice premažite maslacem (i dno i stranice) i pospite čokoladom u prahu ili kakaom, tako da budu potpuno obložene.
  3. Narežite čokoladu na manje komade, maslac isto, pa ih skupa otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari, promiješajte da se smjesa lijepo sjedini. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
  4. U drugoj posudi pjenasto umutite jaja, žumanjke i šećer, dodajte vaniliju i kada smjesa malo poblijedi postupno dodajte malo po malo brašna, cijelo vrijeme miješajte pjenjačom. Na kraju dodajte i otopljenu čokoladu s maslacem i sve dobro promiješajte.
  5. Smjesu rasporedite u pripremljene posudice i stavite u pećnicu.
  6. Pecite 12 minuta na 200°C, odnosno dok se na vrhu ne stvori korica i smjesa se malo odvoji od kalupa/posudica (ne peku sve pećnice jednako, zato je ovo bitno naglasiti). Izvadite iz pećnice i ostavite par minuta a zatim ih još tople poslužite. Sredina kolačića treba biti jako mekana, odnosno tekuća.
  7. Prije posluživanja kolačiće preokrenite na tanjure i pospite šećerom u prahu a nećete pogriješiti ni ako uz kolač poslužite malo šlaga ili sladoleda.






<3

nedjelja, 22. studenoga 2015.

Male pite od limuna



Tortice, pitice... <3



Volim napraviti mini verzije nekih standardnih jela, ponekad samo zbog promjene, nekada iz praktičnih razloga. A najčešće, zapravo, jer su mi ljepše, slađe i posebnije te mini varijante :)

Pa, nisu li neodoljive ove limunaste mini pite?
Svi ozbiljniji limunoljupci razumiju moje oduševljenje ;)

Počela je sezona domaćih limuna i, kud` će suza neg` na oko, odmah sam ih iskoristila za ovu divoticu.
Ja zbilja volim pite i pitice, a ove od limuna jako su visoko na mojoj ljestvici voljenja. Jako!

Klasična pita od limuna s meringom najčešće se na kraju zapeče u pećnici ali ja sam se ovaj put odlučila koristiti malim kuhinjskim brenerom (plamenikom). Ta mi je "igračka" silno zabavna ali prerijetko je u upotrebi. Moram malo poraditi na promjeni tog stanja ;)

Inače, sastojci iz recepta dovoljni su za jednu klasičnu pitu ili 6 malih pita.





Tijesto:
  • 250 g glatkog brašna
  • 30 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladne vode


Krema od limuna:
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 70 g gustina (škrobnog brašna)
  • 200 ml vode
  • 120 ml limunovog soka
  • naribana korica od 2 neprskana limuna
  • 70 g maslaca


Šaum (meringa):
  • 2 bjelanjka
  • 120 g šećera
  • 2-3  žlice vode
  • ½ žličice limunovog soka






Priprema:

  1. U prosijano brašno dodajte šećer, promiješajte i dodajte hladni maslac nazeran na kockice. Vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete krupne mrvice. Dodajte žumanjke i malo hladne vode pa umijesite tijesto. Nemojte mijesiti dugo, dovoljno je samo da se sastojci sjedine. Tijesto formirajte u kuglu  pa u disk, zamotajte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
  2. Male kalupe za pite premažite tankim slojem maslaca. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i rasporedite u kalupe. Uklonite eventualni višak tijesta pa vratite u hladnjak na još 15-20 minuta.
  3. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  4. Ohlađeno tijesto vilicom izbockajte i u svaki kalup stavite izrezani papir za pečenje te po njemu suhi grah. Grah će služiti kao uteg da se tijesto tijekom pečenja ne deformira. Ovako pripremljeno tijesto složite na lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice, temperaturu smanjite na 160°C, sa tijesta maknite papire i grah pa vratite u pećnicu na još 10ak minuta da se tijesto do kraja ispeče. Pečeno tijesto ostavite da se malo oladi, izvadite iz kalupića i ostavite da se potpuno ohladi.
  5. Pripremite kremu – u posudi pomiješajte šećer i gustin, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte, uz miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja pa dodajte 1 žlicu vruće smjese od šećera i gustina, brzo promiješajte pa dodajte još malo smjese. Na kraju sjedinite te dvije smjese, dobro pomiješajte pa dodajte naribanu limunovu koricu i limunov sok te maslac (sobne temperature). Vratite na laganu vatru i miješajte još par minuta dok krema ne postane dosta gusta. Maknite s vatre i pokrijte prozirnom folijom (folija treba biti priljubljena uz kremu kako se na kremi ne bi stvorila korica) i ostavite da se malo ohladi.
  6. U malu posudu/lončić stavite šećer i malo vode pa stavite na vatru i kuhajte par minuta dok ne dobijete svijetli gusti sirup (budite pažljivi, stvarat će se balončići). 
  7. Dok se sirup kuha bjelanjke izmiksajte u snijeg, dodajte im malo limunovog soka i nastavite miksati a zatim lagano, u tankom mlazu dodajte šećerni sirup, cijelo vrijeme miksajući. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. 
  8. Sada na ohlađeno tijesto rasporedite toplu kremu, špatulicom poravnajte površinu i kada se još malo ohladi po kremi rasporedite šaum (meringu). Ako ćete, kao ja, koristiti brener, možete uz pomoć slastičarske vrećice i nastavaka ukrasiti pite po želji i kratko svaku karamelizirati brenerom. Ako želite pitu/pite još zapeći u pećnici tada nije potrebno raditi sirup, samo izmiksajte bjelanjke i šećer, dodajte žličicu gustina i još miksajte pa meringu razmažite preko kreme, obavezno skroz do rubova tijesta i stavite u zagrijanu pećnicu te pecite 10-15 minuta na 180°C.
  9. Prije posluživanja ohladite.






i nastavljamo u francuskom štihu ;)




četvrtak, 19. studenoga 2015.

Peciva sa sjemenkama i jedna lijepa suradnja


Studeni.
Doba godine kada mi se uvijek javi želja za pripremom domaćeg kruha i peciva, pa mijesim, pečem i guštam u finim okusima i mirisima. I onoj posebnoj, toploj atmosferi.
I tako do proljeća ;)

Opušta me to.
Glatko i mekano tijesto, ruke od brašna, miris kvasca.



Volim brašno od pira, baš mi je posebno i često ga koristim, mogli ste to primijetiti u mojim receptima. Ponekad samostalno a puno puta i u kombinaciji s nekim drugim brašnom, u slanim ali i slatkim varijantama, uvijek dobar izbor.

Nedavno sam od ekipe iz OPG Rendulić dobila odlično integralno pirovo brašno, odlično!
Što reći, ovo tek prvi od recepata koje ću s vama podijeliti.
Gušt je surađivati s cool ljudima, hvala Maji i Burzi hrane, hvala opegeovcima Rendulić :)

Za početak su tu  peciva sa sjemenkama.
Koristila sam suncokret, mak i sezam ali tu zapravo pravila nema. Izaberite ono što najviše volite ili ono što trenutno imate ;)
Pomiješala sam integralno pirovo brašno i pšenično, ovaj put u istim omjerima ali i tu možete improvizirati.







Sastojci:


  • 250 g integralnog brašna od pira
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1,5 žličica šećera
  • 350 ml mlake vode



  • sjemenke suncokreta, sezama i maka
  • 1 jaje + žlica vode za premazivanje
  • malo soli


Priprema:

U manjoj zdjelici razmrvite kvasac, dodajte šećer i 50 ml tople vode, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi.

U većoj posudi pomiješajte pirovo i pšenično brašno, posolite, promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu) i ostatak vode pa umijesite tijesto. Kada tijesto postane glatko i elastično, formirajte ga u kuglu i vratite u posudu koju ste premazali s malo ulja. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat vremena.

Kada je tijesto naraslo, pažljivo ga premjestite na radnu površinu koju ste posuli s malo brašna, lagano ga rukama ili valjkom rastanjite i izrežite 9 dijelova. Svaki dio malo razvucite pa preklopite kao pismo, složite u lim za pečenje obložen papirom ili silikonskom podlogom i ostavite pokriveno još 30 minuta.

Razmutite jaje s malo vode pa premažite peciva i pospite ih sjemenkama. Po želji još malo posolite.

Stavite peciva u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 minuta na 200°C, odnosno dok peciva ne dobiju lijepu boju.





nedjelja, 1. studenoga 2015.

Tarte Tatin s kruškama




Ovo je još jedna varijacija na slavnu francusku pitu koja se tradicionalno priprema s jabukama, a koju su davne 1898. god. osmislile sestre Stéphanie i Caroline Tatin.

Zapravo, priča kaže da je pita nastala slučajno kada je Stéphanie, navodno, želeći pripremiti tada klasičnu pitu, ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslacu i šećeru. Kada je osjetila intenzivan miris karamela i maslaca pokušala je spasiti stvar tako da je tijesto jednostavno stavila preko jabuka i sve ubacila u pećnicu. 
Kako bi kasnije lakše izrezala pitu, morala ju je preokrenuti i tako je nastala slavna pita sestara Tatin.

Recept za ovu neodoljivu pitu možete naći i na portalu Burza Hrane :)

Osim s jabukama, ova je pita fantastična i s drugim voćem, posebno s kruškama ili breskvama a nećete pogriješiti ni s bananama.

Za pitu s kruškama birajte fine, čvrste i zrele ali ne jako mekane kruške jer one bi se mogle raskuhati i raspasti tijekom pripreme.
Ja sam u nadjev stavila malo tamnog muscovado šećera koji je piti, osim tamne boje, dao i jednu finu, intenzivniju medeno-karamelastu aromu.







Tijesto:
  • 300 g brašna (pola pirovog, pola oštrog pšeničnog)
  • 120 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • 4-5 žlica hladne vode

Nadjev:
  • 4 kruške
  • 70 g šećera
  • 1 puna žlica Muscovado šećera
  • 100 g maslaca
  • ¼ žličice kardamoma
  • malo cimeta
  • malo vanilije (mahuna ili ekstrakt)
  • sok i naribana korica ½ limuna


 Priprema:
1.     U veću posudu stavite brašno (ja sam pomiješala istu količinu  brašna od pira i oštrog pšeničnog), dodajte na kockice narezani hladni maslac pa vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno. Kada se naprave krupne mrvice dodajte šećer, sol, žumanjke i vodu. Brzo umijesite tijesto, formirajte ga u disk, zamotaje u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
2.     Kruške ogulite, očistite i narežite.
3.     U većoj tavi rastopite maslac i šećer pa dodajte pripremljene kruške. Dodajte vaniliju, cimet, kardamom, limunovu koricu i malo limunovog soka i kuhajte kruške u karamel sirupu nekoliko minuta (ovisno o tome koliko su mekane).
4.     Prebacite kruške skupa sa sirupom u kalup za pite ili u okruglu vatrostalnu posudu tako da su okrenute vanjskim, okruglastim dijelom prema dolje.
5.     Ohlađeno tijesto razvaljajte (ne jako tanko, na veličinu malo veću od posude za pečenje) i pažljivo ga stavite preko voća, "zašuškajte" ga uz rubove kalupa pomoću noža ili kuhače. Buduite pažljivi, čuvajte se vrućeg karamela!
6.     Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 min na 180°-2005°C.
7.     Izvadite pitu iz pećnice i ostavite 20ak minuta da se "odmori".
8.     Oštrim nožem prođite uz rub kalupa kako bi odvojili tijesto koje se možda zalijepilo na stijenke posude.
9.     Veliki tanjur za serviranje stavite preko kalupa/posude s pitom pa, pridržavajući kuhinjskom krpom, sve okrenute tako da pita sada ostane na tanjuru.


Pita je najfinija dok je još topla :)








i puštam ovu divnu stvar... <3