tag:blogger.com,1999:blog-70280241544094492642024-03-13T17:46:59.171+01:00COOKam i guštamTanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.comBlogger288125tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-71556928181737521402023-12-05T13:56:00.001+01:002023-12-05T13:56:32.530+01:00Torta je radost! :)
Ova torta je prava radost!
Svi koji me poznaju, znaju da uživam u kreiranju torti, ali ne nužno i da fondant nije bas moj omiljeni izbor za dekoriranje.
Ipak, postoje neke prilike i trenuci kad mi se baš da, i to se onda baš vidi 😉😂 .
Meni je preslatka, razveseli me već i pogled na fotke hahah
Pravila sam ovu tortu za jednod divnog dječaka i njegovu ekipicu, meni dovoljno za motivaciju.
Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-14019261483561330092023-11-09T15:43:00.000+01:002023-11-09T15:43:33.334+01:00Graz - grad u kojem jesen miriše na tartufe
Jesen u Grazu ovih je dana neodoljiva, mirisna i šarena a Graz je u jesen najljepši.
No, nisu nas u Graz privukle samo divne boje jeseni i ljepota grada, stigli smo ovdje na Festival tartufa!
Obzirom da sam na Festivalu tartufa bila već ranije, u listopadu 2021. godine, jako sam se veselila novoj prilici da uživam u tim delikatnim delicijama koje pripremaju tartufari iz cijele regije.
Nakon Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-27511472400844385742023-10-19T12:32:00.000+02:002023-10-19T12:32:10.644+02:00Ski amadé - najveći austrijski skijaški raj
Najveći austrijski skijaški raj spreman je za nadolazeću zimsku sezonu
2023./2024.
Oduševit će vas novim izazovima SENSATIONS,
nezaboravnim snježnim događanjima, posebnom ponudom za povratak u
skijanje i najvažnijim vijestima iz regija Ski amadé.
Ski amadé – biser Alpa s najljepšim skijalištima u Salzburgu i Štajerskoj. Svih pet regija, Salzburger Sportwelt,
Schladming-Dachstein, Gastein,Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-30265617894654087792023-06-21T23:30:00.001+02:002023-06-21T23:30:34.281+02:00Salzburg– grad baroka, kulture i glazbe ali i austrijska prijestolnica piva!
Salzburg oduševljava na toliko razina, u to sam se još jednom uvjerila tijekom svog zadnjeg posjeta ovom austrijskom dragulju.
Rekla bih da ne postoji najidealniji trenutak niti najbolje godišnje doba za posjet Salzburgu, nekako je uvijek podjednako neodoljiv. Sredina svibnja pokazala se gotovo jednako atraktivnim terminom kao i adventsko vrijeme. Sada je grad samo malo mirniji i tiši ali Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-62040256450227618732023-02-04T00:28:00.008+01:002023-02-05T13:45:24.231+01:00ŠVEDSKA KARDAMOM PECIVA Ovo su fina švedska peciva s kardamomom, Kardemummabullar, nešto
predobro! Izvana lagano zahrskana, iznutra divno mekana i sočna, tope se u
ustima😍
Ako niste do sada probali ili pravili, obavezno sad probajte! Zima je
pravo vrijeme za ovakve divotice ;)
Znači, kardamom me oduševio prije nekoliko godina kad se pojavio u
našim dućanima i jedno vikeme sam ga stavljala u sve i svašta, Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-48667337478869644982022-09-11T16:40:00.001+02:002022-09-11T16:40:42.125+02:00Lendava - BogračfestNa manje od 2 sata vožnje od Zagreba nalazi se Lendava, pitoreskni slovenski gradić koji je poznat kao prijestolnica bograča - neodoljivog, slasnog gulaša.U Lendavi se već dva desetljeća održava najveće natjecanje u kuhanju bograča u Sloveniji. Na Bogračfestu sudjeluje mnoštvo ekpia i svi se bore za majstorsku titulu.Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo i gušt posjetiti ovogodišnji Bogračfest Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-67539482469838895212022-03-13T21:02:00.002+01:002022-03-13T22:05:20.761+01:00SALZBURG - pravo mjesto za ljubitelje povijesti i arhitekture ali i istinske gurmane
Nedavno sam provela 4 nezaboravna dana u
Salzburgu. Trebam li reći da sam se momentalno zaljubila u Mozartov grad, njegovu
arhitekturu, povijesnu staru jezgru, šarm kojim zrači, ritam kojim živi.
Ovaj barokni dragulj, dvorac od soli, uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne
baštine, četvrti je po veličini grad u Austriji a smješten je uz samu granicu s
Njemačkom.Njegova bogata Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-36516560444562465192022-02-03T14:39:00.003+01:002022-02-11T09:36:07.525+01:00KUNG PAO piletina Kung Pao piletina, klasik sečuanske kuhinje, mmm, volim! 🙌🏻Brzo se priprema, kao i većina azijskih jela, a posebno kad su iz woka.Ovo je baš divno jelo, pikantno i sočno, sa sjajnim umakom, prženim kikirikijem, posluženo uz jasmin rižu.Za pripremu je jako bitno da sve unaprijed nasjeckate/naribate kako bi u trenutku kad zagrijete wok, sve bilo spremno i nadohvat ruke ;)SASTOJCI:
500 g Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-19515578500842730732021-11-05T00:54:00.006+01:002021-11-05T04:43:16.234+01:00GRAZ - prijestolnica užitaka!Jesen donosi toliko divnih okusa i mirisa, samo ih treba slijediti :)Ako postoji mjesto za koje možemo reći da je istinska prijestolnica užitaka, posebno ovih dana, to je svakako Graz.U Grazu se upravo održava Međunarodni festival tartufa, koji traje do 7. 11. 2021.U ugodnom ambijentu Paradeishofa koji se nalazi u staroj jezgri grada, pripremaju se fantastična jela s tartufima, od sjane Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-17291684910769359202021-11-02T23:15:00.002+01:002022-02-03T21:27:38.605+01:00Sacher tortaIma dana kada prolaze samo provjereni klasici. Danas je baš takav dan 🙂 Sacher torta je klasik koji je uvijek u modi. Pojam za eleganciju i jednostavnost, a svoj zvjezdani status održava već skoro 190 godina.Ova torta potvrđuje kako neke od najboljih stvari u životu nastaju slučajno, ali je i odličan primjer kada je učenik nadmašio učitelja. Originalnu tortu osmislio je mladi kuharski “Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-966265568503009892021-02-15T13:04:00.003+01:002021-02-15T13:07:54.489+01:00Galette od crvenih šljivaVolim kolače sa šljivama, al nekako kao da prolaze ispod radara. Možda mi se samo čini.Ovo je jedan jako jednostavan kolač, idealan za slatka popodneva uz knjigu i topli čaj. Priprema nije ni dugačka ni zahtjevna, vrijedi isprobati ;)Tijesto:200 g glatkog pšeničnog brašna100 g pirovog integralnog brašna1 prstohvat soli50 g šećera u prahuNaribana korica ½ limuna180 g maslaca, hladnog½ limuna Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-3415624386736374452020-06-30T10:15:00.002+02:002020-06-30T10:15:25.085+02:00Pileći ražnjići s povrćem i kus kus salatom
Piletina je vjerojatno
najdraži izbor kada naši mališani biraju obroke. A ako im uz omiljenu piletinu
poslužimo šareno povrće i još složimo ražnjiće živih i veselih boja, sigurno
ćemo dobiti pohvale, pa čak i onih kojima povrće nije na top listi jela. Rado
će uživati u ovom privlačnom ali i zdravom obroku.
Kako bi sve bilo još zanimljivije, uključite djecu u pripremu obroka, pustite
ih Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-35988480017200899322020-06-09T12:48:00.000+02:002020-06-09T12:48:19.980+02:00Pureće rolice sa slaninom
Sve je bolje s malo slanine, zar ne :)
Danas imamo odlična pureća prsa punjena sirom i slaninom.
Ali to nije sve 😉
Tako nadjevena puretina još je omotana slaninom!
Oko ovih rolica ima nešto više posla, ali zato vas krajnji rezultat sigurno neće razočarati.
Pripremite ih sebi za gušt ili počastite drage goste ☺️
Sastojci:
4 odreska purećih Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-28687474280082068322020-01-05T19:31:00.000+01:002020-01-05T19:39:59.378+01:00Zimska juha od brokule s graškom i feta sirom
Prvi post i prvi recept u novoj godini.
Pa dobro nam došla 2020., nadam se da će biti bolja od prošle :)
Godina iza nas za mene je bila poprilično bolna, obilježili su je tužni rastanci na koje nikada nismo spremni iako znamo da jednom do njih mora doći.
Ali, bila je to godina i nekih novih početaka.
Pokrenula sam vlastiti posao, imam svoj mali ured, svoj studio u kojem puštam da Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-54275402450848314432019-12-31T03:39:00.001+01:002019-12-31T09:09:28.459+01:00Pečena guska kakvu najviše volimo
Ove godine opet sam poželjela za Božić pripremiti gusku.
Nije pečena guska neka baš, baš tradicija za našim stolom, a nije bila ni kod mame i tate dok sam bila klinka.
Ipak, guskica mi je baš nekako kul izbor za ovakve posebne prilike. Jer odojak i janko puno su češće na stolu. O da, puno, puno češće ;)
Oko guske ne kompliciram puno, prije pečenja dobro je natrljam koricom naranče iTanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-64184588778400998402019-12-28T17:31:00.003+01:002021-01-13T21:04:59.951+01:00Svečana čokoladna torta s malinama i mirror glazurom
U svijetu slastica, baš kao i kada je u pitanju odjeća, šminka, namještaj, boja zidova, automobila... u svim sferama života, postoje trendovi koji se nakada održe duže, a nekad kraće, no dok traju, mogu nam se oni sviđati ili ne, naprosto ih ne možemo ignorirati ;)
Kad je nešto u modi, tada nađe put do nas na ovaj ili onaj način.
Marketing čini svoje.
Kod ukrašavanja torti većTanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-6006928102648242252019-09-28T22:28:00.000+02:002019-09-28T22:28:12.366+02:00Zapečeni grah s kobasama
I tako, dok trepneš gotov je mjesec.
Ma, da mjesec, gotovo je ljeto.
Za ljetom nekako ni ne žalim, sigurno mi neće nedostajati one nesnosne i naporne vrućine, ali rujna mi fali.
Rujan u Zagrebu baš jako volim.
Taj period kad grad opet živne, kad se ljudi vrate i neki novi početak koji visi u zraku, i nježne promjene boja i novi planovi, ideje, želje....
A ovaj Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-65167756196707701902019-07-20T17:18:00.003+02:002020-07-26T17:34:12.242+02:00Ljetni kolač s limunom i bobičastim voćem
Nekih ranijih godina u ovo doba bih već uvelike uživala u moru i suncu jer zbrisala bih iz grada sa svojim školarcem već nakon zadnjeg školskog zvona.
Sada su se neke stvari promijenile. Zapravo, puno toga više nije isto....
Mada more i dalje obožavam, od sunca bježim jer mi više ne godi kao nekada.
Smeta mi vrućina i držim se debelog hlada.
A i moj školarac je već student i Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-42778139698088028252019-06-26T18:41:00.003+02:002019-06-30T22:11:44.995+02:00Ljetni cupcakesi u vrtu
Ovi cupcakesi su baš kao Schwarzwald torta u malim porcijama :)
Tamna biskitna baza s bademima, lagana bijela mascarpone krema s limunom i tonkom i za kraj višnja na vrhu.
Vrt nam je pun višanja i od njih je zapravo krenulo.
Ljetni dan, nekih visokih 30+°C i ja ipak nemam mira nego palim pećnicu.
Ima vas još puno takvih, znam.
Istina, ovi su kolačići divno sočni iTanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-72688669266869646472019-06-21T16:32:00.001+02:002019-06-21T16:33:41.444+02:00Sladoled za prvi dan ljeta
Prvi je dan ljeta.
Vruće je i nekako tiho.
Grad je pust, praznici su. Škola je gotova, more je već toplo.
Ja nisam ništa spajala, nisam nikamo otišla.
Tu sam i napravila sam sladoled :)
Moj način da obilježim prvi dan ljeta, najduži dan u godini. Nije baš da slavim Midsommar poput Šveđana, ali provela sam dobar dio dana sređujući cvijeće i vrt, a tu je i sladoled, je`l.
Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-448101513304861592019-05-25T15:50:00.000+02:002019-05-25T15:54:50.307+02:00AH, PAVLOVA!
Pavlovu pravim kada imam višak bjelanjaka koje treba mudro iskoristiti.
Nitko se doma ne buni ;)
Ovisno o sezoni, koristim voće koje imam, ali priznajem, najdraže su mi upravo ovakve proljetno-ljetne kombinacije.
Bobičasto voće se baš savršeno slaže sa slatkom podlogom i šlagom.
Uskoro će prispjeti ribiz i kupine, oni su isto odličan izbor.
Pavlova se zapravo jednostavno priprema, bitno Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-36246759542336806352019-05-19T16:29:00.001+02:002019-05-19T16:29:25.738+02:00Brutalno čokoladni i sočni browniesi
Brutalno čokoladni i sočni browniesi.
Zbog njih ne pališ tešku artiljeriju, mutiš ih jednom rukom, možeš i lijevom.
Idealan kolač za one dane kad ovisnički žudis za slatkim al nemaš volje ni snage ni vremena za kerefeke.
Pratiš me na Instagramu?
Ako da, znaš da sam baš to napisala i jučer kad sam tamo objavila fotke ovih prefinih kolačića.
Ako ne, pa slobodno me zapratiTanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-88170496440137873782019-05-17T20:07:00.000+02:002019-05-18T01:00:36.590+02:00Proljetne rolice s mljevenim mesom i umakom
Proljetne rolice mnogima su omiljeno jelo kineske kuhinje.
Odlučite li ih napraviti doma, bez brige, njihova prpiprema je zapravo jednostavna, a ako ste vješti u sjeckanju čak i brza ;)
Možete ih nadjevati mljevenom svinjetinom ili junetinom kao i piletinom u kombinaciji s povrćem, ali odličnan izbor su i vege rolice.
Bez obzira na sastojke nadjeva, važno je da ga dobro ohladite Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-63709414370319678762019-05-12T18:13:00.001+02:002020-02-02T19:14:29.450+01:00Povitica / Orahnjača
Povitica je u ovom slučaju orahnjača :)Ovisno o nadjevu, može biti i makovnjača, ali kao nadjev možete koristiti i npr. rogač ili sir.
Ovaj tradicionalni kolač od dizanog tijesta različito se naziva u raznih dijelovima lijepe naše.
U županjskom kraju su to masnice, a najbolje masnice koje sam ikada jela pravila je moja draga baka Roza. Nije se ona zamarala previše estetikom Tanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-7028024154409449264.post-89072639348232252052019-05-04T23:55:00.000+02:002019-05-04T23:55:47.725+02:00Focaccia - mekana aromatična pogača
Pogača koja vas prvo mami svojim neodoljiim mirisom, onda vas osvoji izgledom a na kraju, kad je konačno zagrizete, do ušiju se zaljubite u bogatstvo okusa.
Ova divna talijanska pogača može se nadjevati samo začinskim biljem (slobodno dodajte ružmarin, timijan, origano, bosiljak...), ali i maslinama, kuhanim krumpirima, lukom, svježim ili sušenim rajčicama, sirom.... izaberite svojuTanjahttp://www.blogger.com/profile/02581540667573209459noreply@blogger.com0