utorak, 9. veljače 2016.

Krafne s čokoladnom i šećernom glazurom



Pokladni je utorak, dan kada se tradicionalno pripremaju krafne, fritule i ostale pokladne slastice.
Na blogu već imam dosta recepata na tu temu, mogla bih otvoriti i posebni kutak samo za te divotice ;) od tradicionalnih krofni, do fritula, slatkih uštipakakroštula i starinskih listarića.



Danas sam pripremila krafne nalik onim američkim, s rupom u sredini, glazurom i šarenim mrvicama ali tijesto je slično onome za naše tradicionalne krafne.
Ove krafnice, osim što osvajaju izgledom, malo su jednostavnije za pripremu odnosno za prženje (zbog rupe u sredini, krafne se ravnomjerno prže izvana i u sredini). 
Po želji možete napraviti i više različitih glazura ili dio krafni posuti šećerom u prahu.






Sastojci:
  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 100 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • malo cimeta
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice rakije ili ruma
  • naribana korica 1 limuna
  • 100 g otopljenog maslaca 
čokoladna glazura:
  • 100 g tamne čokolade
  • 2 žličice ulja
šećerna glazura:
  • 100 g šećera u prahu
  • 1-2 žlice mlijeka 
  • malo limunovog soka

  • šarene mrvice za kolače
  • masnoća za prženje




Priprema:
  1. U manjoj posudi pomiješajte kvasac, 1 žlicu šećera i 100 ml toplog mlijeka i ostavite na toplom mjestu 15ak minuta, odnosno dok se ne stvori pjenica.
  2. U veliku posudu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu pa tu dodajte pripremljeni kvasac, šećer, vanilin šećer, jaja, žumanjke, rum ili rakiju, naribanu limunovu koricu, cimet, otopljeni maslac i preostalo toplo mlijeko. Umijesite glatko tijesto.
  3. Posudu u kojoj će se tijesto dizati lagano namažite uljem, stavite tijesto i poklopite drugom zdjelom  ili pokrijte čistom krpom ili prozirnom folijom pa ostavite da se diže 60-90 minuta (po potrebi i duže, važno je da tijesto barem duplo naraste).
  4. Radnu površinu pospite brašnom, izručite tijesto, premijesite i ostavite opet da malo odstoji, zatim tanko razvaljajte pa okruglom modlom/rezačem izrežite krugove tijesta (modlu prvo uvaljajte u brašno, kako se tijesto ne bi lijepilo), zatim manjim rezačem izrežite sredinu, pokrijte i ostavite 30 minuta. Ostatak tijesta premijesite, ponovite sve od dizanja do rezanja.
  5. U posudi zagrijte ulje ili mast, treba biti vruće ali ne previše.
  6. Stavljajte krafne gornjom stranom u ulje i pržite u dubokoj masnoći, na umjerenoj vatri, dok ne prime boju a zatim okrenite i pržite još kratko s druge strane.
  7. Vadite krafne na kuhinjski papir kako bi se riješili viška masnoće. Na isti način ispržite i tijesto koje vam je ostalo kada ste izrezali sredinu krafni.
  8. Ostavite krafne da se malo ohlade i pripremite glazure. Otopite čokoladu, dodajte malo ulja i dobro promiješajte. U drugoj posudici pomiješajte šećer u prahu s mlijekom, dodajte malo limunovog soka i sve dobro promiješajte. Kada su se krafne malo ohladile, uronite ih jednom stranom u šećernu ili čokoladnu glazuru i po želji pospite šarenim desertnim mrvicama. Male uštipke možete još vruće uvaljati u šećer pomiješan s cimetom. Možete i dio krafni uvaljati u šećer s cimetom ili posuti šećerom u prahu.


1 komentar:

  1. Krasne su ti! Ja nikako nemam sreće sa tim prženim slasticama, uvijek mi ispadnu nekako premasne.

    OdgovoriIzbriši