subota, 7. travnja 2012.

Češki kolač


Dobri, stari Češki kolač :)

Nekada tako popularan i omiljen a već dugo potpuno zaboravljen. Ne samo da ga ja nisam pravila već čitavu vječnost, nego se ne sjećam kada je uopće netko spomenuo da ga je pravio.
Nije u modi, jednostavno. Ali, i dalje je fin kakav je i nekada bio :)

Jedina zamjerka tom kolaču je išla na račun pomalo suhog biskvita, zato sam sada napravila ovaj preljević da ga malo navlaži.


  


Biskvit:
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 žlica vode
  • 2 žlice kakaa

Pećnicu zagrijte na 180C.
Lim za pečenje (moj je dimenzija 30x32 a može biti i onaj uži i duži) premažite uljem i pospite oštrim brašnom.
Pomiješajte brašno s kakaom i skupa prosijte.
Bjelanjke izradite u čvrt snijeg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno s kakaom.
Smjesu sipajte u pripremljeni lim, ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta.

Za to vrijeme pripremite preljev i kremu.

Preljev za biskvit:
  • 1 dl mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica vanilije
 U manju šerpicu stavite sve sastojke i kratko prokuhajte.

Pečeni biskvit preokrenite naopako pa na njega ravnomjerno žlicom sipajte preljev.

Inače, biskvit preokrenem zato da mi ona sjajna strana biskvita ostane dolje, inače se taj tanki sloj hoće lijepiti za kreme i odvajati od ostatka biskvita, vjerojatno ste se susretali s tim nekada.


Krema:
  • 1/2 l mlijeka
  • 15 dag šećera
  • 5 žumanjaka
  • 5 žlica brašna

  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu

U posudi zakuhajte mlijeko.
U drugoj posudi dobro izradite žumanjke sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mlijeka da se jaja temperiraju, promiješajte pa dodajte brašno i sve skupa sipajte u posudu s mlijekom. Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo miješajte kremu pjenjačom kako se ne bi zgrudala. Kuhajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Pjenasto izradite maslac i štaub šećer pa im dodajte ohlađenu kremu i sve još kratko miksajte da se sve fino sjedini.

Žutu kremu nanesite na ohlađeni biskvit.

Sada još napravite šaum.



Snijeg (šaum):
  • 5 bjelanjaka
  • 200 g šećera
  • sok 1/2 limuna
  • malo vode (2-3 žlice)

100 g šećera stavite u malu posudu, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.

Dok se sirup kuha bjelanjke izradite u čvrst snijeg, dodajte im preostali šećer (100 g), još miješajte minutu-dvije. Sada sirup maknite s vatre i uz stalno miksanje sipajte ga u bjelanjke, lagano, u tankom mlazu. Bjelanjci će postati prekrasno sjajni.
Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko promiješajte.

Snijeg od bjelanjaka nanesite preko žute kreme.
Po želji, pospite kolač kakaom ili čokoladom u prahu.

Dobro ga ohladite prije posluživanja.

I guštajte ;))



  




Ovo je moja verzija maminog recepta, a ona je ovaj kolač, uz manje izmjene, radila po receptu iz knjige Domaći kolači (Biluš, Rode, Božić).

Želim vam ugodne i vesele blagdane :) Sretan Uskrs!

21 komentar:

  1. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :)
      kod ovog kolača meni je važno da je jako dobro ohlađen inače mi je presladak. mislim, šećera ima koliko ima (dosta :lol) ali osjećaj pri jelu je potpuno drukčiji ako je kolač hladan ili je sobne temperature.

      Izbriši
    2. gordana, sori, greškom sam obrisala tvoj komentar.
      možda ga i uspijem vratiti kad skužim kako.

      Izbriši
    3. Kolac je odlican i slazem se sa tobom Tanja, dobro ohladen kolac je pravo uzivanje. :D

      Izbriši
  2. Tanja, divna si!!! Obožavala sam ovaj kolač, a potpuno si ga zaboravila! i rješila i mi problem što praviti danas! ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam kremaste kolače. Mislim da ovaj kolač nisam nikad probala, ali sigurno hoću.

    OdgovoriIzbriši
  4. super izgleda! radila sam ga jednom i istu primjedbu smo imali na presuhi biskvit. Zbog tog mi ga se nije dalo raditi ponovo. Vjerujem da je bolje kad ga se ovako navlaži. Inače jako fin kolač

    OdgovoriIzbriši
  5. Obozavali smo ovaj kolac jedno vreme! Secam se da je jedan nas komsija stalno zeleo da ga pravimo i zvao ga je 'beli kolac'. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. eh, sad si me sjetila kako smo nekada davno razmjenjivali kolače s jednom divnom tetom iz zgrade... <3

      Izbriši
  6. ovaj kolač me uvijek mamio iz mamine kuharice ali nikada ga nisam radila zbog šauma!!ali i dalje me mami!
    Sretan Uskrs

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja sam ga totalno zaboravila,a pravila sam ga jedno vreme.
    Super si ga napravila!

    OdgovoriIzbriši
  8. i ja obožavam kremaste kolače i češki mi je oduvijek pri srcu... a kako si se samo lijepo dosjetila protiv suhoće biskvita, to može samo prava majstorica! fotke savršene kao i obično...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala, a što se preljeva tiče, slobodno bi ga se moglo i još više poškropiti ;)

      Izbriši
  9. da, i ja sam potpuno zaboravila na ovaj kolac :). Super ti je ispao.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ajme meni tvoj ima prekrasne boje, zaboravila sam na ovaj tako fin kolač.

    OdgovoriIzbriši
  11. I ja sam zaboravila na taj kolač ali sječam se da je bio fin. Krasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  12. hvala :)
    evo vigor ga želi i za rođendan. znači, vratio se češki u moju kuću "na velika vrata" :lol

    OdgovoriIzbriši
  13. kolač mojeg djetinjstva, moja mama ga je radila stalno a ja sam ga obožavala, radim ga tek povremeno, ovu bijelu kremu kuham na pari

    OdgovoriIzbriši
  14. ..ajmee divote!!!..ja sam na ovaj kolač potpuno zaboravila...hvala ti što si me sjetila na davna toliko krasna vremena...mislim da će uskoro biti i na mom stolu...baš ovako sa "smočenim" biskvitom... slikice fantastične, svaka čast... lijep pozdrav... :)

    OdgovoriIzbriši
  15. E danas ću ga probat napraviti pa javim kako je proslo hehe ....
    Autoškola Kvalitetna Obuka u Osijeku

    OdgovoriIzbriši