subota, 17. prosinca 2016.

Božićni vijenac s cimetom


U božićno vrijeme sve miriše na začine, na cimet i vaniliju, na klinčiće i oraščiće, naranču i limun. 
Sve je ljepše i svečanije.
Tako je nekako i sa današnjim receptom. Ovo je zapravo tek malo modificiran recept za rolice s cimetomkoje svi doma obožavamo a koje sam na blogu još davno objavila. Sada umjesto rolica imamo vjenčiće koji izgledaju baš posebno i svečano. A okus je onaj stari, poznati.


U nadjev osim začina koje sam ja koristila, možete uz koricu naranče dodati i sušene brusnice i grožđice ili vjenčiće prije pečenja posuti listićima badema.
Za ovu formu vijenca inspiraciju sam našla na divnom blogu Call me cupcake, taj je blog nepresušna inspiracija.
Od ove količine sastojaka možete ispeći jedan veliki vijenac ili dva manja. Ja sam se odlučila za dva manja, ljepše izgledaju a i uvijek jedan možete nekome dati kao fini, jestivi božićni poklon.

Sastojci za tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 70 g šećera
  • 1/2 - 1 žličica mljevenog kardamoma
  • 7 g suhog kvasca
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 70 g omekšanog maslaca
  • 1 jaje
za nadjev:
  • 70 g šećera
  • 100 g omekšanog maslaca
  • 1,5 žlica cimeta
  • 1 žličica mljevenog kardamoma
  • 1 žličica burbon vanilija šećera
  • naribana korica 1-2 naranče
za premazivanje:
  • 1 jaje
  • žlica, dvije vode

Priprema:
  1. U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žlicu šećera, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu, dok se ne napravi pjenica.
  2. U posudu s brašnom dodajte sol, šećer i kardamom,sve promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac, jaje i maslac. Promiješajte sve sastojke pa umijesite glatko, elastično tijesto. Tijesto formirajte u kuglu i stavite u posudu premazanu s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat i pol.
  3. Kada je tijesto odstajalo i naraslo, prebacite ga na radnu površinu koju ste lagano posuli brašnom, podijelite na dva dijela pa svaki razvaljajte u oblik pravokutnika.
  4. Pomiješajte šećer sa cimetom, dodajte kardamom, vanilin šećer i naribanu narančinu koricu. Svaki razvaljani dio tijsta prvo premažite maslacem pa ravnomjerno pospite pripremljenim šećerom sa začinima. Sada zarolajte tijesto dužom stranom. Nožem ili nožem za pizzu zarežite zamotano tijesto dužinom, po sredini ali ne do kraja, ostavite da tijesto bude neprerezano oko 3 cm. Isprepletite "krakove" tijesta, kao pletenicu, tako da ona strana s nadjevom ide van, kako bi se tijesto lagano "otvorilo". Spojite krajeve i formirajte u vijenac. Pripremite 2 lima za pečenje, na svaki stavite papir za pečenje. Premjestite vjenčiće u limove, pokrijte ih krpom ili prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Umutite jaje s malo vode pa premažite vjenčiće.
  5. Stavite u ugrijanu pećnicu i pecite na 200°C oko 20 minuta odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju (provjerite svoje vjenčiće i ranije, po potrebi pecite ih malo kraće ili duže). Pečene vjenčiće malo ohladite pa po želji pospite šećerom u prahu.

 ispis recepta




1 komentar:

  1. Prelijepo, slike su ti odlične 😍😍 Ja sam nova u ovome, posjeti moj blog, možda ti se dosadne 😊

    OdgovoriIzbriši