ponedjeljak, 26. rujna 2011.

Clafoutis od šljiva, ajme... :))





Clafoutis (čitaj: klafuti) je jednostavan desert, fini francuski klasik kojeg možete praviti od raznog voća, pa iako se najčešće priprema s trešnjama, jednako je fin i ovaj sa šljivama a odličan je i s breskvama, ribizlima ili marelicama.

Inače, clafoutis je u moju kuhinju ušao na velika vrata, bljesnuo i zauzeo sigurno mjesto među omiljenima.
Sve je počelo sada već davne 2006. kada smo, moje forumske prije i ja, sve zaljubljenice u kuhanje, o njemu ispisale stranice i stranice, sve zanimljiva zapažanja i korisni savjeti hehehe
I uvijek se slatko nasmijem kad se sjetim koliko je samo puta u toj raspravi spomenuto biskvitasto i slaninasto :lol
Uglavnom, forum je tada zahvatila totalna clafoutisomanija, isprobavalo se, uspoređivalo, očajavalo, tješilo i sladilo.
Ja sam ga prvi put jela u Mirelinoj izvedbi i još se sjećam kako je prefin bio :))



 Za 6 malih posudica ili jednu veliku potrebno je:


  • oko 500 g šljiva
  • 1-2 žlice šećera


  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 130 - 140 g glatkog brašna
  • 1 žličica arome vanilije
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 300 ml mlijeka

  •  malo maslaca za posudice
POSTUPAK:

Uključite pećnicu na 180°C.

Šljive operite, odstranite im koštice i narežite ih na četvrtine a ako ćete praviti u velikoj posudi dovoljno je šljive samo prerezati na pola, pospite s malo šećera, promiješajte i ostavite par minuta sa strane.


Pripremite tijesto.
U većoj posudi pjenasto izmutite jaja, žumanjke i šećer, dodajte brašno, slatko vrhnje, mlijeko i vaniliju.
Cijelo vrijeme pjenjačom miješajte tijesto kako se ne bi napravile grudice.
Tijesto treba biti dosta rijetko, slično onome za palačinke.

Posudice (ili veću plitku vatrostalnu zdjelu) namažite maslacem, po dnu posložite narezane i zaslađene šljive, slažite ih kožicom prema gore, pa ih prelijte tijestom.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta u malim posudicama ili 45-50 min. u velikoj.
Tijesto će se tijekom pečenja napuhnuti a gotovo je kada se stvrdne (i u sredini) i dobije finu zlatnu boju.
Vrući clafoutis pospite šećerom i poslužite ga toplog.



Mirci, Ina, Bubi, Mani, Dunja, Vilo, Supermama.... štuca li vam se? :lol



Ovaj recept je ujedno i moja ulaznica za igru ajme, koliko nas je! 
Igra je započela 2008.  na inicijativu food blogerice  Snježane , ovomjesečna domaćica je Snježa s bloga VRTALJICA  a igramo se na temu šljiva.



  

 kisić-hagić SVIM mojim dragim forumašicama :))




Broj komentara: 26:

  1. Uffff, Tanja, kako ovo mirišššši i vidim da si fotkala još toplo, jesam u pravu!?
    Prefino i predivno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako dobro izgleda, pravila sam čokoladni sa jagodama i bio i je ok.

    OdgovoriIzbriši
  3. volim clafoutis s bilo kojim voćem, zaista divan desert. Predivno izgleda sa ovim šljivama!

    OdgovoriIzbriši
  4. fala, fala :))

    nado, dadada, imaš pravo, toplo nego šta ;)
    ne može ovo čekati hlađenje, ne jednom nisam stigla fotkat :lol

    tamara, i ja, al s ovim šljivama mi je posebno dobar samo ne znam koja je to sorta, kako se zovu te jako velike šljive skroz okrugle, veličine ping-pong loptice. e, te su najbolje! hahaha

    OdgovoriIzbriši
  5. Clafoutis je i meni omiljen, a ovaj tvoj sa šljivama izgleda odlično !

    OdgovoriIzbriši
  6. Zavodnički primamljivo, uzalud pasem oči, moram napravit baš ovakav!

    OdgovoriIzbriši
  7. Savršeno izgleda.Pravila sam s raznim voćem,ali nikad sa šljivama.

    OdgovoriIzbriši
  8. baš savršeno izgleda, vjerujem da je odlično i slinim nad slikama :p

    OdgovoriIzbriši
  9. ma nikad ga ja necu zvati klafuti :lol
    odlicne slike, mame me da odmah napravim i ja jedan :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlično izgleda, baš me zanima okus :)

    OdgovoriIzbriši
  11. i ja ga obožavam i od kad sam ga otkrila, svako malo ga napravim kad nam se jedno nešto brzinsko slatko. sjajna izvedba!

    OdgovoriIzbriši
  12. Divan desert! Pravila sam clafoutis sa raznim voćem, ali sa šljivama još nisam. Finooo!

    OdgovoriIzbriši
  13. štuca mi se, sjećam se mog prvog, s trešnjama je bio, svima se dopao recept
    tvoj doslovce miriši sa slike, eh da mi je sad jedna posudica :)

    OdgovoriIzbriši
  14. pozvonim ti slijedeci puta kad mi ovako zamirise!

    OdgovoriIzbriši
  15. dunja ;))

    vilo, samo daj :) i javi se kad sljedeću put budeš u zg, baš bih te rado vidjela, i tvoje vilinsko bićence isto, sigurno je već velika curka :kiss

    OdgovoriIzbriši
  16. bila sam na forumu i kad sam procitala pitanje za posudice i uzitak sa sljivama, odmah sam stigla na prozivku, a kad ono...prekrasno je ...jel mogu sljive iz zamrzivaca???

    OdgovoriIzbriši
  17. a ja sam anonimana...supermama....stucam

    OdgovoriIzbriši
  18. supermama, hahaha, vidiš da te prizvalo štucanje!
    nisam probala al ne bi trebalo biti nikakvih problema sa smrznutim ;)

    OdgovoriIzbriši
  19. supermama, maloprije sam vidjela u sparu da ima još ovih svježih šljiva, baš tih ful okruglih, kao ping-pong loptica. meni je s njima fakat najbolji :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Greetіngs I am so thrіllеd I found your web sіte, I really found you by aсcident, while I was
    looking on Βing for ѕomething else, Αnyhоw I аm here now and ωould juѕt like
    to saу many thаnks foг a remаrkable
    post and a all гounԁ excіtіng
    blog (I аlѕo lοve the theme/ԁeѕign),
    I don't have time to read it all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great work.
    my website > welovedthis.com

    OdgovoriIzbriši
  21. Vеry nice post. Ӏ just ѕtumbled upοn your wеblog and wаntеd to
    sау that I've truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    Visit my blog post - http://face-chat.net

    OdgovoriIzbriši