petak, 14. listopada 2011.

Čokoladni cupcakes




Kad me se pita, biram kolače s dosta kreme. Nije baš da sam luda za suhim biskvitastim stvarima ali ih moje mladunče obožava. Ima jedan kolač kojeg pravi sveki, on mu se uvijek silno veseli, a jednostavan je da jednostavniji ne može biti, masno biskvitno tijesto u dvije boje (kao mramorni) i gore samo malo strugane čokolade. Ono, davi se u tome.
E, a kako bih se umilila svom jedincu ipak sam čačkala mečku, isprobavala i tražila pa nadošla na muffine, jednako jednostavne  :lol
A kako bih i sebi ugodila, muffini su dobili kremu i postali cupcakes(i).



Ako se odlučite praviti ih, dajte mašti na volju, budite kreativni, možete se igrati i tijestom i kremom, a oni mogu biti voćni, čokoladni, bijeli, tamni, šareni...




za 12 kolačića:

  • 2 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 dl ulja (ili rastopljenog maslaca)
  • 1/2 dl mlijeka
  • 120 g brašna (pola glatkog, polaoštrog)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • navrh žličice cimeta
  • malo svježe struganog muškatnog oraščića

krema:
  • 200 g tamne čokolade
  • 2 dl slatkog vrhnja



Brašno stavite u zdjelu, dodajte mu prašak za pecivo, sol, kakao, cimet i muškatni oraščić pa sve sastojke dobro promiješajte. Možete sve skupa i prosijati kroz veće sito (može poslužiti i ono za čaj), bit će još bolje, razbit će se i sve eventualno preostale grudice praška za pecivo ;).

U drugu zdjelu stavite jaja i šećer pa dobro izmiksajte (2-3 minute), kada postanu pjenasti dodajte vaniliju, ulje i mlijeko a zatim mikser smanjite na najmanju brzinu i pomalo dodajite ono brašno koje ste ranije pomiješali sa ostalim suhim sastojcima. Vrlo kratko miksajte, tek da se smjesa sjedini.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Kalup za muffine (čak i silikonski) obložite papirnatim košaricama pa ih punite smjesom (do 2/3 kalupića), ubacite u pećnicu i pecite 15-17 minuta.

Dok se tijesto peče vi napravite kremu (ganache).
Čokoladu narežite na manje kockice i stavite u zdjelicu.
Slatko vrhnje ugrijte do vrenja pa prelijte preko narezane čokolade. Dobro promiješajte, kada se čokolada skroz rastopi dobit ćete finu kremicu. Stavite kremu na par sati u frižider da se potpuno ohladi i stegne (tijekom hlađenja kremu par puta promiješajte).
Kremu možete napraviti i dan ranije i ostaviti je preko noći u frižideru ;)
(*Ako vam nakon dugog hlađenja krema postane jako tvrda, ostavite je na sobnoj temperaturi dok se malo ne opusti!)


Potpuno ohlađene kolačiće premažite kremom (možete kremu nanijeti nožićem, slastičarskom špricom ili kao ja, pomoću obične vrećice za zamrzavanje u koju sam stavila kremu i odrezala joj vrh) i ukrasite šarenim jestivim kuglicama ili komadićima svježeg voća.

verzija za ispis







21 komentar:

  1. Uh bogami ovaj kapkejk bas ima bogatu kapicu;))

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasni su ti cupcakes. Čini mi se da si se malo ponovila sa rasvjetom ili se varam?

    OdgovoriIzbriši
  3. Cup cakes, apsolutno mi je jasno zašto ih deca vole. Mogu im stati u malene ruke i to je taman doza za njih. Još u sočni i fini. Ima raznih receptura, a ova tvoja mi se jako dopada, naročito bogata krema. Beležim!

    OdgovoriIzbriši
  4. uuuuu, i ja volim, samo da ima čokolade, puno čokolade!!! i da stalak za tortu je prekrasan!!! gdje si ga nabavila??

    OdgovoriIzbriši
  5. @džoli, kad je bal... hahaa
    @petra, nisam se ponovila, fotkano je vani al nije bilo sunca :)
    @jelena, ima i ja više recepata al ovaj je zapravo najjednostavniji ;)
    @tamara, jel da je divan :)) u nami sam ga kupila.

    hvala vam na komentarima.

    OdgovoriIzbriši
  6. ja ranije nisam baš doživljavala kolače i biskvite bez kreme ali sad su mi sve draži i draži. ipak, ako mi ponudiš muffin bez krime i cupcake sa čokoladnim ganacheom, sigurno bih odabrala ovog s kremom :)

    p.s. ovaj smeđi stalak za tortu imam i ja :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Cupcakese sam tek nedavno otkrila i prvi put radila. Sočan biskvit i maštovita kapica predstavlja pravi užitak kako za oko tako i za nepce.

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako lijepo, često radim muffine al nikad nemam vremena za kremu. Morat ću isporbati!

    OdgovoriIzbriši
  9. Super izgledaju, čokoladni i predivni!

    OdgovoriIzbriši
  10. ja preferiram kolače sa puno kreme, ali volim i sve druge
    cupcakesi mi se jako dopadaju, predivno izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivni, čokoladni, sa puno kreme. Super! Zabilježeno :)

    OdgovoriIzbriši
  12. mljac, mljac, mljac.
    cupcakes su zapravo idealni kad se muffini ne dignu kako treba.
    btw. čestitke za večernji.

    OdgovoriIzbriši
  13. tnx svima :)

    @anlan, hvala :kiss, stavit ću i ovdje link na večernji ;)

    OdgovoriIzbriši
  14. Super su mi muffini, a super mi je krema sa kojom su postali cupcakesi :). A najbolje je što ste ovako svi u njima uživali.

    OdgovoriIzbriši
  15. I meni vie nista ne treba:))) Fenomenalni su!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja uopće ne volim i ne jedem biskvitne kolače, prhke pite i svu onu suhonjavu koja se kod mene radi za blagdane (vanilin kiflice i kompanija:( sviđa mi se ova verzija s kremom:)

    OdgovoriIzbriši
  17. Ovo izgleda...nemam komentara :D
    Hoce li biti mozda uskoro recept za macarons-e? :)

    J.
    bleauog.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Juraj, recept za macaronce sam objavila u prosincu na večernjakovim stranicama http://blog.vecernji.hr/tanja-klaic/2011/12/23/slatke-cokoladne-napasti/

      a obzirom da je bilo više upita za taj recept, od danas je i ovdje :)

      Sori što kasnim s odgovorom i hvala za komentar, pozz

      Izbriši