nedjelja, 19. veljače 2012.

Gratin Dauphinois (gratinirani krumpir)





Obožavam krumpir, volim ga pripremljenog na na sto načina, a ovo je jedan od boljih.
Znam, znam, ova kombinacija nije baš najzdraviji i najmudriji izbor, al svakako je za prste polizat.
Izvana hrskavo, iznutra kremasto...mmmm
Naziv jela u naslovu sam ostavila u originalu, kako stoji i u knjizi iz koje vam ga prenosim, "Francuska kuhinja", a jedna od autorica knjige je Joanne Harris (sjetit ćete se, između ostalih knjiga, i njezine "Čokolade" po kojoj je snimljen i istoimeni film). Eh, da, spominje se i da je jelo nastalo kako bi tada mladi princ (Henri II) zavolio jesti povrće.
Jako mi je draga ta kuharica, baš jako :)


Iako bezmesno, ovo jelo nije ni lagano ni praznjikavo, dapače, prepuno je okusa i uz njega savršeno paše kakva sezonska salatica (moj današnji izbor - matovilac, radič, rikula i potočarka).
Ipak, ako ste od onih kojima je bezmesni ručak "prazan" i nedovoljan, poslužite ga kao prilog mesu ili ribi.






Sastojci:
  • 1 kg krumpira
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen i oguljen
  • 100 g maslaca
  • 2 dl vrhnja
  • morska sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 100 g naribanog sira (ja sam koristila gaudu)

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150°C.
Ogulite krumpir i usitnite ga na ribežu (na ploškice, kao za malo deblji čips).
Stavite usitnjen krumpir u veću zdjelu pa isperite vodom da se oslobodi višak škroba.
Dobro ocijedite i posušite (u kuhinjskoj krpi).
Natrljajte stranice veće i pliće vatrostlne posude češnjakom i maslacem.
Ostatak maslaca i vrhnje stavite u drugu posudu/tavu, pa na vatru dok ne uzavrije. Ubacite u to sitno narezan ostatak češnjaka, sol, papar i komadice krumpira. Lagano pirjajte 8 minuta.
Sada to prebacite u vatrostalnu posudu, poravnajte, pa pospite naribanim sirom i dodajte još malo soli i papra.
Pecite 1 sat i 30 minuta.


Nemojte žuriti i skraćivati vrijeme pečenja ;)
Prvih 45 minuta ja pečem pod folijom kako sir ne bi previše izgorio. I ponekad stavim malo manje maslaca a više vrhnja :) Ako vam se svidi osnovni recept, lako ćete ga kasnije prilagoditi vašem ukusu.


I inače obožavam gratinirana jela, a ovo - ovo bih jela svaki dan :lol
E, da, kako teško mogu odoljeti ovom jelu prvo sam fotkala čim sam ga izvadila iz pećnice a onda kad sam se već fino najela pa slike presjeka dok je jelo vruće i nemam, ovako izgleda kad se već malo ohladi i stegne, pa više nije onako kremozno kakvo bude dok je ful vruće.




fina salatica od matovilca, radiča, potočarke i rikule





Dobar tek! :)



Broj komentara: 17:

  1. Obožavam krumpir i mislim da bi mi ovo lako moglo postati najdraže jelo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, velika je vjerojatnost, pogotovo ako, kao ja, voliš i zapečeni sir ;)

      Izbriši
  2. Ovaj krompir toliko lijepo izgleda, odlican recept i vjerujem da ce biti isporoban.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. probaj, stvarno je sjajan. jedino ga nije baš uputno praviti s mladim krumpirom (naravno da sam i to isprobala, haha) jer jelo bude nekako kašasto i onda to nije to.

      Izbriši
  3. totalno me zapališ svojim receptima! malo tko me uspije toliko motivirati na pokušaj izvedbe recepta kao ti! na ovaj krumpir mi sline cure!

    OdgovoriIzbriši
  4. kumpira nikad dosta, kao ni novih ideja za njegovu pripremu,nešto ovako davno sam radila i sad si me podsjetila

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e, da, neka jela padnu u zaborav, a volimo ih i sve pet, jednostavno upadnemo u neki drugi đir. ali zato je veliki gušt iskopati ih iz zaborava ;)

      Izbriši
  5. Sigurno nije niti prazno niti nedovoljno za ručak, odličan je recept i krumpir ovako pripremljen super izgleda. Uz zdjelicu salate savršeno !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala. ovo je jednostavno jelo, skromnih sastojaka a odličnog krajnjeg rezultata.

      Izbriši
  6. Uz ovaj krumpir stvarno ne treba ništa drugo do salate da ga malo osvježi. Mi ga obožavamo i često nam služi kao samostalan obrok!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :)
      za sljedeći put sam odlučila, pod utjecajem j. olivera, dio krumpira zamijeniti celerom, jednako narezanim, sigurno će i ta varijanta biti sjajna.

      Izbriši
  7. Potpuno se slažem sa svime! Ja ga volim upravo ovakvog, samo nisam nikada dodavala češnjak unutra, obavezno idući put :) Divno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. probaj s češnjakom, daje baš fini šmek a ne preuzme priču ;)

      Izbriši
  8. Da moje omiljeno, sve zapečene stvari su mi neodoljive.

    OdgovoriIzbriši