srijeda, 31. listopada 2012.

Slane kifle sa sirom








U ovo doba godine ja se totalno navučem na dizano tijesto pa svako malo nešto mijesim. Kruh, kifle, buhtle... slano, slatko, ma nema veze :lol

Dizano tijesto (za razliku od prhkog, jel ;)) voli toplu okolinu, znači, osim što ga treba pripremati s toplim sastojcima, dobro je da i prostorija u kojoj se radi bude topla.
Ako se koristi svježi kvasac (a meni je on draži od suhog) tada valja provjeriti je li kvasac doista svjež, što svježiji to bolje.
Dalje, s dizanim nema žurbe ;) ono traži dosta vremena i strpljenja ali nas zato kasnije dobro nagradi.

Posudu u kojoj će se tijesto dizati ja obavezno iznutra premažem s malo ulja kako se tijesto tijekom dizanja ne bi lijepilo za stijenke posude, vrh tijesta isto. 
Posudu u kojoj se tijesto diže stavim u drugu, veću posudu s toplom vodom, pokrijem čistom kuhinjskom krpom i pustim da tijesto naraste, barem dvostruko a može i više. U toploj kupki tijesto se brže diže ;)
Nakon što odstoji i digne se, premijesim ga i pustim da se opet diže.
Kada formiram tijesto u kifle, buhtle...što već pravim, složim u lim i opet pustim da malo odstoji prije nego ide u pećnicu.

Mda, traje to. I dosadno je ako stalno titramo nad tim, ali ako za to vrijeme pažnju posvetimo nečemu drugom, nije to čekanje ni tako strašno, brže prođe.





Ovo je stari, provjereni recept kojeg sam davno prepisala iz mamine bilježnice, ja sam samo ulje u tijestu zamijenila rastopljenim maslacem i ukupnu količinu maslaca smanjila.
Ona ga razvije u veliki krug pa reže trokute i mota kifle, meni je ovako s lopticama zgodnije i jednostavnije.










SASTOJCI:

za tijesto:


  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka (toplog)
  • 1 jaje
  • 50 ml rastopljenog maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 2 žličice soli
  • 1 kocka svježeg kvasca (40g)


za nadjev:

  • 200-250 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • sol 


za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 žlica vode
  • 100 g maslaca
+ malo soli i sjemenki sezama za posipavanje



Postupak:


  1. U malo toplog mlijeka dodajte šećer i razmrvljenu kocku kvasca, promiješajte i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira.
  2. Prosijano brašno posolite, u sredinu ubacite jaje, aktivirani kvasac i ostatak toplog mlijeka.
  3. Umijesite glatko tijesto (ja ga prvo izradim mikserom, spiralnim nastavcima pa onda ručno mijesim).
  4. Pokrijte posudu s tijestom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat da tijesto naraste  (ili kraće ako posudu stavite u toplu kupku). 
  5. Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu, malo ga premijesite i podijelite na 12 podjednakih dijelova (za velike kifle ili 16 dijelova za manje kifle a ukoliko želite male kiflice podijelite na još više dijelova), svaki dio formirajte u lopticu. Pokrijte čistom krpom i ostavite mirovati oko 1/2 sata.
  6. Svaku lopticu lagano razvaljajte (na brašnom posutoj površini), punite nadjevom od sira i jaja i zamotajte u kiflu. Kifle složite u lim obložen papirom za pečenje. Opet preko kifli krpa i mirovanje.
  7. Jaje razmutite s malo vode pa premažite kifle, posolite (po želji pospite sezamom) i na svaku stavite komadić maslaca (ostavite malo maslaca za premazivanje nakon pečenja).
  8. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180-200°C dok fino porumene.
  9. Pečene kifle još malo premažite maslacem :ajme (a šta da vam kažem, na kraju su mekane ko putar :lol)



Broj komentara: 8:

  1. mmm, stvarno divno izgledaju ove tvoje kiflice =)

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda da smo svi isti, kod mene je isto zavladala manija dizanog tijesta :D

    OdgovoriIzbriši
  3. savršene kiflice, upravo savršene u ovo doba godine

    OdgovoriIzbriši
  4. predivne kiflice i baš lijepo od tebe što si s nama podijelila sitne savjete i trikove oko dizanog tijesta

    OdgovoriIzbriši
  5. Dizano tijesto uvijek, ali sigurno je da malo više paše sa prvim zimskim danima. Kiflice su fantastične,a savjeti za bolje dizanje tijesta su dobro došli, hvala ti !

    OdgovoriIzbriši
  6. kolače sa dizanim jako volim, nije mi nikakav problem čekanje da tijesto naraste, to vrijeme se može lijepo popuniti nekom drugom zanimacijom
    kiflice su upravo savršene

    OdgovoriIzbriši