Mene je oduševio izgled ovih peciva a način na koji se pripremaju, režu i zamataju vidjela sam na prekrasnom Mihaelinom blogu Tortelina.
Odmah sam isprobala Mihaelin recept koji je odličan, peciva nisu samo lijepa već su i ukusna. Kasnije sam ih isprobala i s mojim tijestom koje inače često radim (sa svježim kvascem) pa su i tako pripremljena bila fina, tada sam dobila ideju da napravim i slatku verziju.
Tako sam napravila slatka peciva s cimetom i moram reći da je i slatka verzija oduševila i mene i moje ukućane.
Uglavnom, frkala su se ova peciva danima u mojoj kući, i slana i slatka :lol
Pripremanje ovih uvrnutih peciva je zabavno, možda se čini malo komplicirano li zapravo nije, ovaj način motanja traži tek malo više vremena i strpljenja ali zato na kraju peciva ovako zgodno izgledaju.
Ovo je moja verzija uvrnutih peciva.
Tijesto je isto kao i ono za slane kifle o kojima sam prije nekoliko dana pisala.
SASTOJCI:
za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka (toplog)
- 1 jaje
- 50 ml rastopljenog maslaca
- 1 žlica šećera
- 2 žličice soli
- 1 kocka svježeg kvasca (40g)
za premazivanje:
Postupak:
- 50 g rastopljenog maslaca
- malo soli
- 1 jaje
- 1 žlica vode
- sjemenke sezama za posipavanje
+ malo maslaca za premazivanje nakon pečenja
Postupak:
- U malo toplog mlijeka dodajte šećer i razmrvljenu kocku kvasca, promiješajte i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira.
- Prosijano brašno posolite, u sredinu ubacite jaje, aktivirani kvasac, ostatak toplog mlijeka i maslac.
- Umijesite glatko tijesto.
- Pokrijte posudu s tijestom i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat da tijesto naraste (ili kraće ako posudu stavite u toplu kupku).
- Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu, malo ga premijesite i podijelite na 16 podjednakih dijelova, svaki dio formirajte u lopticu. Pokrijte čistom krpom i ostavite mirovati oko 1/2 sata.
- Svaku lopticu lagano razvaljajte po dužini (na brašnom posutoj površini), pa tijesto nožem za pizzu ili nekim drugim oštrim nožićem režite u trakice pazeći da ne prerežete rubove do kraja. Premažite tankim slojem rastopljenog maslaca, malo posolite i zamotajte u pužiće.
- Posložite ih u lim obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite stajati da malo narastu.
- Jaje razmutite s malo vode pa premažite peciva, po želji još malo izvana posolite i pospite sezamom.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 180-200°C dok fino porumene.
- Pečena peciva još malo premažite maslacem.
Ovako su peciva izgledala kada sam potpuno slijedila originalni recept:
Eh, da, u tijeku je mala reorganizacija bloga :), smišljam, slažem, preslagujem, oduzimam i dodajem :lol i trajati će to još neko vrijeme ;)
I za kraj puštam ovu sjajnu verziju predivne pjesme...
Primijetila sam ta peciva još kod Mihaele, ali nikako da ih isprobam. Stvarno izgledaju jako dekorativno i vidim da ti imaš samo riječi hvale. Krajnje je vrijeme da ih isprobam, ovo kišno vrijeme je baš stvoreno zapečenje ovakvih delicija.
OdgovoriIzbrišiJako mi se svidja i tvoja verzija,moraću da ih probam.Sviđa mi se što varijacija ima bezbroj.
OdgovoriIzbrišiDivno pecivo, morat ću ih prvom prilikom napravit.
OdgovoriIzbrišiVidjela sam peciva kod Mihaele i jako su mi se svidjela, isto je i sa tvojima, odlično si ih napravila. Posebno mi se sviđa slatka verzija !
OdgovoriIzbrišiI ja sam ih vidjela kod MIhaele a i tvoja su krasno ispala.
OdgovoriIzbrišiIh, divno izgledaju! Baš onako kako volim!
OdgovoriIzbrišiJa ih isprobala u slatkoj verziji i meni su posebno fina kao i tvoja na lijepim sličicama.
OdgovoriIzbrišiSad svrljam po blogovima i vidim uvrnuta peciva u dve varijante i ne znam koja mi je bolja, ova tvoja sa cimetom ili ona Dilajlina sa eurokremom... izgleda da cu i ja frkati testo narednih dana ;)
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se i tvoj recept za testo, deluju savrseno mekano i nekako punija, probacemo :)
Pozdrav
i ja sam ih prijetila i stvarno prekrasno izgledaju!
OdgovoriIzbrišiodlično izgledaju...
OdgovoriIzbrišividjela kod Mihaele i zabilježila sam si takav način zamotavanja, meni se dopada kako ispadne, lijepa su ti peciva i biti će i kod mene isprobana
OdgovoriIzbrišiaaaaa, Tanja, tako dekorativno izgledaju! Jedva čekam da vidim što ćeš napraviti s stranicom bloga :)
OdgovoriIzbrišiThese are really wonderful ideas in on the topic
OdgovoriIzbrišiof blogging. You have touched some good things here. Any way keep up wrinting.
Here is my site : canadagoosebuynow.info
wow these are beautiful!!! unfortunately i can´t understand the recipe but i´ll copy the idea of the shape for something else. it´s really nice!!!!!
OdgovoriIzbrišiMartina
PS: there is a giveaway on my blog (2 days left), have a look:
http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/11/giveaway.html
http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/12/giveaway-bonus-prizes.html
U popisu stoji 50 ml rastopljenog maslaca koji se u pripremi nigdje ne spominje.
OdgovoriIzbrišiDa, ispričavam se, slučajno sam to propustila napisati, ali sada sam ispravila :)
IzbrišiTih 50 ml maslaca se doda u brašno kada dodajemo jaje, kvasac i mlijeko za tijesto.
Tek sada sam vidjela komentar inače bih ranije odgovorila.
Lp