petak, 21. prosinca 2012.

Božićni keksići (medenjaci, gingerbread man cookies, sables)






Ove keksiće sam pekla prošle godine za školski božićni sajam i već sam ih tada i objavila ali ne ovdje na blogu ;)

Svake godine malo mijenjam popis blagdanskih keksića i kolačića, ali neki ne silaze s liste, neki su klasici bez kojih se ne može. I vi imate takve, zar ne? ;)
Kod nas su to ovi medenjaci (o njima sam već ranije tu pisala), njih Vigor obožava i moram ih uvijek raditi u velikim količinama.

Inače, ove keksiće možete darivati drugima, praktični su jer mogu dugo stajati (2-3 tjedna) pa ih ranije napravite i po potrebi vadite iz kutije. Ukusni su, šareni i veseli pa će sigurno izmamiti osmijeh na svako lice.

Svi ovi kolačići se izrađuju od hladnog tijesta, imajte to na umu kada ih budete pravili. Medenjake nemojte dugo "gnjaviti" među dlanovima, brzo formirajte loptice da se tijesto ne zagrije. Gingere i kekse od maslaca pravite tako da iz hladnjaka vadite samo dio tijesta koje vam treba za jednu turu pečenja, ostatak tijesta neka bude na hladnom i čeka svoj red ;)








MRAK DOBRI MEDENJACI
(za 70-90 medenjaka)

sastojci:
  • 150 g meda
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 250 g maslaca
  • 2 jaja
  • 150 g šećera u prahu
  • 1/2 kg oštrog brašna
  • 1/2 vrećice mješavine začina za medenjake (po želji i više ili dodati još cimeta i naribati malo muškatnog oraščića,  ja volim aromatičnije pa uvijek dodajem još začina odnosno sama kombiniram )
Med zagrijati u mikrovalnoj pećnici pa mu dodati sodu bikarbonu i pažljivo promiješati. Stvorit će se pjena pa pazite da vam ne iskipi.
Brašno prosijati, dodati mu mješavinu začina i sve dobro izmiješati.
Maslac pjenasto izraditi pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima.
Tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku.
Zagrijati pećnicu na 170°C.
Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati kuglice tijesta tako da među njima ostaje mali razmak jer tijekom pečenja kolačići rastu.
Peći 10-12 min. na 170°C.
Po želji medenjake ukrasiti/išarati čokoladnom glazurom (čokoladu otopiti, dodati joj malo ulja, dobro promiješati i kada se malo ohladi ukrašavati).

Savjet - vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici, možda će biti dovoljno i kraće vrijeme od gore naznačenoga, a ako vam nakon pečenja medenjaci budu pretvrdi, stavite ih u kutiju/posudu, dodajte komadić jabuke ili koricu i poklopite. Jabuka će pustiti vlagu i medenjaci će se smekšati.








GINGERBREAD MAN COOKIES

sastojci:
(za 100tinjak čovječuljaka ;) ovisno o modlama/kalupima, ja ih radim s dvije veličine )
  • 750 g brašna (1/2 oštrog, 1/2 glatkog)
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica suhog, mljevenog đumbira
  • 1 žličica naribanog ili mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice mljevenog pimenta (koristite onaj sivkasti, postoji i crveni ali taj je jako ljut)
  • 1 žličica mljevenih klinčića
  • 1,5 žličica mljevenog cimeta
  • 200 g maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 230 g meda (bagrem)
  • 120 ml vode
  • 1 cijelo jaje
  • 1-2 žličice ekstrakta vanilije


POSTUPAK

  1. U posudu staviti sve suhe sastojke, osim šećera, i dobro ih promiješati. 
  2. U drugoj posudi miksati maslac sa sobne temp. i šećer. Kada se dobro izrade dodati med, jaje, vaniliju i vodu. Lagano miješati i dodavati brašno sa dodacima (suhe sastojke).
  3. Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela, svaki zamotati u prozirnu foliju i ostaviti minimalno 3 sata u frižideru (može i duže, preko noći).
  4. Radnu plohu posuti s malo brašna pa tijesto razvaljati  i vaditi modlicom, slagati na papir za pečenje i označiti rupice za oči i gumbe (taj dio neki kalupići odrađuju sami).
  5. Peći 10 minuta na 175°C.
  6. Pečene i ohlađene keksiće ukrasiti jestivim bojama (ja sam koristila one u tubicama, dr Oetker - Pismo i otopljenu čokoladu za oči, ako imate vremena i dovoljno ste vješti, možete sami raditi smjesu od bjelanjaka, šećera i limuna pa njome ukrašavati).
  7. Ovi keksi trebaju odstajati nekoliko dana, čuvajte ih u zatvorene u limenoj ili plastičnoj kutiji.
*Obzirom da već dugo pravim ove keksiće, vremenom sam malo povećavala količinu začina, sada ih već dodajem odokativno ;) Kada imam kardamom, dodam i njega. Ovdje sam objavila recept kakav sam ja tada dobila, pa sam sada malo korigirala taj dio sa količinom začina. Volite li  začine, slobodno ih možete staviti i više nego što je gore navedeno, keksići će biti samo još aromatičniji.






SABLES - francuski keksići s maslacem

ovi se keksi obično rade u drugom obliku (tijesto se zamota u foliju, kao kobasica, a kada se ohladi i stegne, režu se kolutići), ja sam, prigodno, koristila modlice. Recept sam našla na stranicama Joy of baking, mene su oduševili, možda će se i vama svidjeti.


sastojci:
  • 260 g oštrog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 140 g maslaca (sa sobne temperature)
  • 100 g  šećera
  • 1 jaje
  • 2 žličice arome vanilije
  • 1 jaje i 1 žlica vode, za premazivanje keksića

Maslac i šećer miksati 2-3 minute, dodati jaje i vaniliju pa još kratko miksati.
U drugoj zdjeli pomiješati brašno s praškom za pecivo, dodati malo soli i cimeta pa sve dodati smjesi od maslaca i dobro izmiješati da se sastojci sjedine.
Tijesto ohladiti (minimalno 1 sat u hladnjaku) a zatim razvaljati po pobrašnjenoj površini i modlama vaditi oblike.
Slagati na lim obložen pek papirom, premazati ih i peći 10 min. u pećnici zagrijanoj na 170°C.














Broj komentara: 11:

  1. svi su lijepi a vjerujem i dobri!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Postovana Tanja,

      odusevljena sam Vasim tortama...Imam jednu ideju,dali bi mogli organizirati tecaj za torte?Jedan kratki kreativni kutak za zene Koje uzivaju u kreativnosti kao i Vi:)

      Hvala unaprijed,

      Srdacan pozdrav,

      Klaudia

      Izbriši
    2. Poštovana Klauduja,

      hvala na lijepim riječima, drago mi je da Vam se sviđaju moje torte.
      Već neko vrijeme držim kulinarske radionice u Centru za kulturu prehrane, od škole kuhanja do škole slastičarstva. Sviđa mi se Vaša ideja o radionicama na kojima bi torte bile u fokusu, potrudit ću se da nešto i na tu temu osmislimo i realiziramo :) Lp!

      Izbriši
  3. This design iѕ ѕpectacular! You obviously knoω how to keep a гeаder entertаined.
    Betwеen yοur ωit and your vidеos, I
    was almοst moνed tο staгt my own blog (well, almost.
    ..ΗaHа!) Fantaѕtic jоb. I really loνeԁ what yοu had to sау, anԁ
    morе than thаt, how уou presented it. Тοo сool!
    Here is my blog post : http://www.prweb.com/releases/Silkn/sensepilreview/prwe b10193901.htm

    OdgovoriIzbriši
  4. Hello theгe! I could have sworn ӏ've been to this web site before but after going through some of the articles I realized it's nеw
    to mе. Αnуhoω, I'm certainly delighted I found it and I'll be boοkmаrking іt and
    cheсking bacκ often!

    Have а look at mу wеbsіtе .
    .. retargument.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Please let mе know if уou're looking for a article writer for your weblog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'ԁ lοvе
    to write sоme articles foг your blοg іn
    exchаngе foг a link bacκ to minе.
    Ρlеаse blast me аn emаil
    if іnterested. Cheeгs!

    Αlѕo vіsit my ωeb page click the next document

    OdgovoriIzbriši
  6. Wοw, wonderful blοg layout! How long haνe
    you been bloggіng for? yοu mаde blogging looκ easу.
    The ovеrаll lοok of your wеbsіtе is great, let alone the content!


    Chеck out my webρage :: laser hair removal

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Tanja, Molim vas kako zagrijat med za medenjake i dodavanje sode, ako nemam mikrovalnu?
    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši