Još jedan post koji malo kasni, odnosno, još jedan post/recept kojeg sam objavila prije nekoliko dana pa ga tek sada prenosim i ovdje, a novost je da me odnedavno možete čitati i na Gastro.hr portalu, u novoj rubrici - Gastrosfera.
Beskrajno me razveselio njihov poziv na suradnju, jer Gastrosferu čini mala ekipa koja dijeli slične interese i strasti, naravno, kada je hrana u pitanju.
Cijelu ekipu možete vidjeti tamo, a ovdje vam posebno izdvajam još jednu blogericu, Matejku i njezin odličan blog - Life tastes like chocolate :)
Znam da vama koji me pratite i na fejsu ovo i nije novost, ali vrijeme je bilo da ovu lijepu vijest podijelim i ovdje :)
OK, a sada idemo na peciva ;)
Ova slatka začinjena
peciva s grožđicama i križićem na vrhu posebno su popularna u Velikoj Britaniji
i zemljama engleskog govornog područja.
Tradicionalno se pripremaju na Veliki petak i prava su uskrsna poslastica.
Priprema nije
komplicirana ali malo duže traje jer se tijesto nekoliko puta diže. Peciva se
prije pečenja ukrašavaju smjesom od brašna (za križiće) a nakon pečenja, još vruća, premažu glazurom
(od koje su peciva prekrasno sjajna ali
i ljepljiva).
Priprema
Glazura:
- 100 ml vode
- sok 1 naranče
- 60 g šećera
- 1-2 žlice meda
- 1 štapić cimeta (ili 1/4 žličice mljevenog cimeta)
- 5 klinčića
1.
Sve sastojke stavite u lončić i na laganoj vatri
kuhajte 5 minuta, uz povremeno miješanje.
2. Ostavite da se ohladi.
Smjesa za križiće:
·
3 žlice brašna
·
6 žlica vode
·
2 žlice ulja
1.
Sve sastojke pomiješajte u gustu, glatku smjesu
bez grudica.
2.
Stavite u slastičarsku vrećicu (ili vrećicu za
zamrzavanje) i ostavite u hladnjaku do trenutka kada ćete smjesu nanijeti na
peciva.
Tijesto:
·
7 g suhog kvasa
·
250 ml tople vode
·
60 g šećera
·
250 g glatkog brašna
·
250 g glatkog brašna
·
½ žličice soli
·
100 g maslaca (sobne temperature)
·
200 g grožđica
·
1 žličica cimeta (mljevenog)
·
½ žličice klinčića (mljevenih)
·
½ žličice muškatnog oraščića (mljevenog)
·
naribana korica 2 limuna
·
naribana korica 1 naranče
·
1 jaje
1. U većoj posudi pomiješajte suhi kvasac, toplu
vodu i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastopi.
2. Dodajte 250 g glatkog brašna i sve dobro promiješajte
da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi
(dok se ovo predtijesto ne udvostruči).
3. U drugu posudu stavite preostalih 250 g glatkog
brašna, dodajte sol i mljevene začine te sve dobro pomiješajte. Dodajte maslac
i utrljajte ga u brašno. Dodajte jaje i odstajalo, naraslo predtijesto i sve
skupa rukama umijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
4. Pokrijte i stavite 30 minuta na toplom mjestu.
5. Tijestu
sada dodajte grožđice i naribanu koricu limuna i naranče, sve
premijesite, pokrijte i ostavite još 30
minuta.
6. Sada tijesto izručite na brašnom posutu plohu,
lagano ga premijesite i podijelite na 2oak podjednakih, manjih loptica.
7. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na
njega složite pripremljena peciva (ostavite mali razmak između peciva).
Pokrijte i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče.
8. Na peciva nanesite smjesu za križiće. Odrežite
sami vrh vrećice sa smjesom od brašna, pa pažljivo na svako pecivo nanesite
smjesu u obliku križa.
9. Stavite peciva u zagrijanu pećnicu i pecite
15-20 minuta na 180-200°C, odnosno dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju.
10. Vruća peciva premažite hladnom gazurom i
poslužite.
Čestitam!!! :) Divna peciva...
OdgovoriIzbrišitnx :)
OdgovoriIzbrišipeciva su super, aromatična, mekana i mirisna.
bravo :)
OdgovoriIzbrišia ova peciva ti izgledaju fenomenalno!
Hvala Mirela
Izbriši