ponedjeljak, 9. rujna 2013.

Dubrovačka rozata

Ovo je fina krema od jaja i mlijeka s karamelom, a ono po čemu se razlikuje od drugih sličnih krema (pa i puno poznatijeg creme caramela) je dodatak tradicionalnog likera od mirisnih ruža stolisnica - rozulina.








za 1 veću ili 6 malih rozata:
  • 500 ml mlijeka
  •  6 žlica šećera
  •  1 žlica vanilin šećera
  •  korica 1 limuna (domaćeg, nešpricanog)
  •  malo rozulina ili ruma
  •  6 jaja

  • karamel: 6-8 žlica šećera
  • malo maslaca (za premazivanje)






  1. Pećnicu uključite na 160°C.
  2. U mlijeko dodajte šećer i limunovu koricu i prokuhajte. Maknite s vatre i ohladite.
  3. U posudu debljeg dna stavite dio šećera za karamel, otopite na laganoj vatri, dodajte ostatak šećera pa i njega polako otopite (ne treba miješati, dovoljno je lagano okretati posudu).
  4. Kalup(e) premažite tankim slojem maslaca i ravnomjerno rasporedite karamel, ostavite da se ohladi.
  5. Jaja i vanilin šećer izmiješajte pjenjačom da se sjedine ali da se ne zapjene.
  6. Preko cjedila dodajte jajima ohlađeno mlijeko, zatim dodajte i rozulin, sve promiješajte pa opet preko cjediljke ulijte u pripremljene kalupe.
  7. Kalupe stavite u dublju posudu, dodajte u posudu vruću vodu do 2/3 kalupa  i stavite u zagrijanu pećnicu.
  8. Pecite 20 minuta u malim pojedinačnim kalupima ili do 40 min u većem kalupu.
  9. Izvadite iz pećnice, ohladite na sobnoj temperaturi pa ostavite preko noći u hladnjaku.
  10. Prije posluživanja preko kalupa stavite tanjur za serviranje i pažljivo preokrenite da rozata ostane na tanjuru.




2 komentara: