četvrtak, 7. studenoga 2013.

Složenac od piletine i krumpira


Volim jela gdje se sve zajedno lagano kuha/peče pa se okusi različitih sastojaka fino prožmu.

Kod ovakvih jela veliki je plus i što većinu vremena ne moramo biti uz lonac, bubnemo jelo u pećnicu i posvetimo se nečemu drugom ;)






Ovakav složenac može se napraviti i od drugih vrsta mesa ali pileći zabatak meni je odličan izbor, meso nakon pečenja ostaje fino sočno. 
Iako ga je dovoljno vrlo malo, vino ovom jelu daje jedan poseban tač, nemojte ga preskočiti ;)


Potrebno je:
  • 600 g pilećih zabataka
  • 2 velike glavice luka
  • 1 mrkva
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl vode
  • 1/4 žličice slatke mljevene paprike
  • sol, papar
  • 600 g krumpira
  • mast, ulje


Priprema:
  1. Na malo masti propirjajte luk narezan na sitne kockice, nakon par minuta dodajte i mrkvu isto narezanu na kockice, posolite i pirjajte 10ak minuta.
  2. Za to vrijeme zabatke operite, otkoštite, maknite im kožu a meso narežite na komadiće.
  3. Sada malo po malo dodajte meso u posudu s lukom i na laganoj vatri pirjajte još 10ak min.
  4. Dodajte vino (ako volite, slobodno dodajte i više vina ;)) i čim alkohol ishlapi maknite s vatre, dodajte mljevenu papriku i promiješajte.
  5. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  6. Ogulite krumpire i narežite ih na deblje ploške. Lagano ih nakapajte uljem, posolite, popaprite i promiješajte.
  7. Meso prebacite u posudu koja može ići u pećnicu, po potrebi dodajte malo vode, po mesu rasporedite krumpire (tako da su djelomično u tekućini, ne skroz potpljeni). Poklopite odgovarajućim poklopcem ili čvrsto zatvorite alufolijom, ubacite u zagrijanu pećnicu na nekih 30ak min.
  8. Sada maknite poklopac pa složenac vratite u pećnicu i pecite još pola sata odnosno dok krumpiri dobiju finu boju i malo se zahrskaju na vrhu.
  9. Poslužite sa sezonskom salatom.




3 komentara: