nedjelja, 5. travnja 2015.

Uskrsni kruh s jajima



Za Uskrs se tradicionalno pripremaju razni domaći kruščići, slani ili slatki, ovisno o običajima u različitim regijama Hrvatske. 
Pinca ili sirnica je omiljena slatka uskrsna pogača a kada su u pitanju slani kruščići često se rade razne pletenice ili vjenčići, ponekad punjeni povrtnim nadjevom ili jajima. Ja sam se odlučila za slani kruh koji sam formirala u vijenac i ukrasila ga ranije skuhanim obojanim jajima. 
Jaja sam isto kuhala i bojala na tradicionalan način, u ljusci luka, lukovini.









Sastojci: 

  • 20 g svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 50 ml tople vode

  • 500 g glatkog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 100 ml tople vode

  • 1 jaje+1 žlica vode, za premazivanje

  • 7 tvrdo skuhanih jaja (i obojanih)

Priprema:


1. U maloj posudi razmrviti kvasac, dodati šećer i malo tople vode, promiješati i ostaviti 15 minuta, da se napravi pjenica.
2. U većoj posudi pomiješati prosijano brašno i sol, u sredini napraviti udubinu pa dodati pripremljeni kvasac/pjenicu, toplo mlijeko i vodu te umijestit tijesto. Rukama mijesiti dok tijesto ne postane glatko i elastično. Formirati tijesto u kuglu.
3. Posudu u kojoj će se tijesto dizati namazati s malo ulja, staviti tijesto, premazati tankim slojem ulja i pokriti prozirnom folijom. Ostavti na toplom mjestu minimalno 40 minuta.
4. Tijesto izvaditi na brašnom posutu radnu površinu, premijesiti i podijeliti na dva jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljati u trakice dužine oko 60 cm.
Trakice premotati jednu preko druge i formirati u vjenčić, premjestiti u lim obložen papirom za pečenje i u vjenčić umetnuti, rasporediti jaja.
5. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti 15-20 minuta. Razmutiti jaje s malo vode i premazati kruh.
6. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180-200°C oko 30 minuta, odnosno dok kruh ne primi lijepu boju.




Sretan Uskrs! :)

4 komentara:

  1. Sretan Uskrs i uskršnji praznici!Krasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :)

    Ovaj kruščić je zbilja ukusan i fin, za jelo je praktičniji kada je pečen bez jaja, ali ovako s jajima je posebno dekorativan ;)

    OdgovoriIzbriši