subota, 30. svibnja 2015.

Trifle s jagodama i mangom


Ok, zaredala sam seriju recepata s jagodama pa kad je bal..... dižem još ovaj ;)
Sljedeći onda može biti i s trešnjama ili višnjama a i nešto slano moglo bi presjeći ovaj slatki niz ;)


Ova jednostavna slastica stiže nam iz Velike Britanije a osim s jagodama i mangom, možemo je složiti s raznim sezonskim voćem. Piškote možete napraviti i sami a umjesto njih može se koristiti i narezana rolada s pekmezom. Piškote su ipak jednostavnija i brža opcija.

Trifle je važno dobro ohladiti prije posluživanja, najbolje ga je ostaviti nekoliko sati u hladnjaku i zatim se prepustiti uživanju. 
Želite li malo ušminkaniju prezentaciju, umjesto u veliku zdjelu desert složite u čaše.







Sastojci:


  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina
  • vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
  • 50 g maslaca


  • 150 g piškota
  • malo mlijeka s rumom
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • mango
  • jagode






Priprema:
  1. Pripremiti kremu. Mlijeko uliti u lonac, dodati vaniliju i zagrijati. U drugoj posudi izmiksati žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodati gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješati pa uliti u lonac s vrućim mlijekom. Kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknuti s vatre i u kremu umiješati maslac. Kremu premjestiti u drugu posudu, pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
  2. Jagode oprati, očistiti i narezati.
  3. Mango oprati, oguliti i narezati.
  4. Vrhnje istući u šlag (ne mora biti jako čvrst).
  5. Kada se krema ohladi, maknuti foliju i promiješati kremu.
  6. U veliku zdjelu složiti sve pripremljene sastojke. Na dno staviti malo kreme, zatim piškote koje je dovoljno samo jednom stranom namočiti u malo mlijeka s rumom, pa opet red kreme zatim voće i šlag. Ponoviti sa preostalim sastojcima i završiti sa šlagom.
  7. Zdjelu stviti u hladnjak i dobro ohladiti (minimalno 3-4 sata) prije posluživanja.







4 komentara:

  1. Odgovori
    1. Da, ovako u zdjeli je skroz fora ali kasnije, kad stavljaš u zdjelice ili na tanjuriće se razbuca LOL
      ali jako je fino i ovako i onako :)

      Izbriši