Kolač koji je mnogima obilježio djetinjstvo, preživo razne mode i trendove, omiljen i danas baš kao i nekada.
Hm, ja čupavce nisam godinama pravila a sada sam ih radila dva vikenda zaredom, haha.
Baš su nam dobro sjeli ;)
Najbolje čupavce jela sam davno kod Tanje, moje šogi, ona ih je pravila često a moj junior ih je tamanio onako momački, kao da danima prije nije ništa jeo.
Ali, kad su taaako fini!
Naravno, i ja ih radim uvijek baš po tom, Tanjinom receptu.
Odlični su, mekani i sočni ;)
Sastojci:
za tijesto
- 4 jaja
- 9 žlica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 12 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo (12 g)
- 1 dl ulja
- 1 dl mlijeka
za umak/preljev
- 5 žlica šećera
- 250 ml mlijeka
- 100 g čokolade
- 2 žlice kakaa
- 250 g maslaca
- 200-300 g kokosa (kokos brašna)
Priprema:
- Lim za pečenje (30x22 cm) namazati uljem ili maslacem i posuti brašnom.
- Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg, dodati postupno šećer, vanilin šećer, žumanjke, ulje i dio brašna pomiješan s praškom za pecivo, mlijeko i ostatak brašna.
- Smjesu izliti u pripremljeni lim i staviti u zagrijanu pećnicu.
- Peći oko 20-25 minuta na 180°C.
- Biskvitno tijesto malo ohladiti i izrezati.
- U manju, dublju posudu staviti sve sastojke za umak osim maslaca i uz povremeno miješanje kuhati na umjerenoj vatri, kada se svi sastojci sjedine maknuti s vatre i dodati maslac narezan na nekoliko manjih komada. Miješati da se maslac otopi pa ostaviti da se hladi.
- Pripremiti zdjelicu s kokosovim brašnom.
- Veliku tepsiju obložiti papirom za pečenje, na nju slagati čupavce.
- Svaki komadić biskvita vilicom nabosti i umočiti u čokoladni umak a zatim u kokos.
- Ohladiti i poslužiti :)
Jedva čekam probati, a vidim i razlog zašto su moji suhi.
OdgovoriIzbrišiOvi budu zbilja sočni. Možda i ostane umaka, ali može ga se iskoristiti za nešto drugo (preliti sladoled, palačinke i sl.).
IzbrišiPredivni!
OdgovoriIzbrišihvala :)
Izbriši