OK, konačno dižem novi recept.
Već tradicionalno, najmanje postova na blogu imam u 7. i 8. mjesecu ;)
Nadoknadit ću ja to u sljedećem razdoblju jer recepata i fotki ne nedostaje. Pratite li stranicu na fejsu, već znate da sam bila vrijedna, da sam i kuhala i fotkala ;)
Danas dijelim recept za ovaj sezonski, ljetni kolač s neodoljivim breskvama, koji savršeno paše uz popodnevnu kavicu i neko ugodno druženje.
Na prvu možda malo neugledan, u odnosu na voće, čini se da biskvita ima previše i da je kolač suh.
Srećom, izgled često vara, tako i ovdje ;) jer ova kombinacija je odlična, omjeri idealni i kolač baš fino sočan.
Srećom, izgled često vara, tako i ovdje ;) jer ova kombinacija je odlična, omjeri idealni i kolač baš fino sočan.
Umjesto s breskvama, možete ga napraviti i s nekim drugim mekanim
sezonskim voćem.
Kolač možete poslužiti uz kuglicu sladoleda.
Sastojci:
(za okrugli lim promjera 26 cm)
- 4-5 bresaka
Za karamel:
- 50 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera (light muscovado)
- 1 žlica vode
- malo cimeta
Za biskvit:
- 120 g maslaca (sobne temperature)
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 100 ml mlijeka
- 200 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
- Breskve operite, izrežite na kriške (ja sam svaku breskvu izrezala na 6 jednakih dijelova) i ogulite.
- U tavi otopite maslac i šećer, dodajte žlicu vode i miješajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta.
- Pripremljeni karamel izlijte u okrugli lim za pečenje (ili u okrugli vatrostalni pekač), zatim rasporedite pripremljene breskve.
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- U posudu stavite brašno, malo posolite, dodajte prašak za pecivo i sve dobro promiješajte.
- U drugoj posudi mikserom miješajte maslac i šećer, kada se dobro sjedine dodajte jedan po jedan žumanjak (između dodavanja dobro promiješajte) a zatim naizmjence dodajte pripremljeno brašno i mlijeko, tako da počnete i završite s brašnom. Na kraju u tijesto lagano umiješajte snijeg od 2 bjelanjka.
- Ovu smjesu pažljivo rasporedite po breskvama, poravnajte i stavite u zagrijanu pećnicu.
- Pecite 40-50 minuta na 180°C.
- Izvadite iz pećnice i odmah prođite nožem uz rub posude za pečenje. Nakon 15 minuta preko posude s kolačem stavite veliki tanjur za serviranje pa koristeći kuhinjsku krpu ili rukavice, preokrenite kolač na tanjur.
Vrijeme je i da nešto dobro zavrtim ;)
Nema komentara:
Objavi komentar