četvrtak, 2. srpnja 2015.

Pita s breskvama i bademima



Pita koju danas dijelim s vama, zapravo recept za pitu ;), izazvala je uzdahe, pohvale i odlične komentare mojih ukućana.
Kolači i pite s breskvama moji su ljetni favoriti, obožavam taj miris ali i neodoljivi okus zrelih bresaka. U zadnjem tekstu pisala sam o odličnom i jednostavnom cobbleru s breskvama, a ovdje možete vidjeti i recept za fantastičnu pitu s breskvama i frangipan kremom.

Recept za tijesto sam ovdje već spominjala (koristila sam ga i u nekim drugim kombinacijama) ali ovu pitu posebnom čine breskve, sočne i slatke. Listići badema nemaju samo dekorativnu funkciju, oni glatkom, mekanom nadjevu "kontriraju" finom hrskavošću i zaokružuju ovu slatku priču.

Sastojci:
tijesto
  • 250 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • prstohvat soli
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 170 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1-2 žlice hladne vode

nadjev
  • 700 g bresaka
  • 2 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 žlica brašna
  • 1/4 žličice cimeta
  • 150 ml milerama ili punomasnog kiselog vrhnja

  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema:
  1. U posudu stavite brašno, malo posolite i dodajte šećer pa sve promiješajte. Dodajte maslac narezan na manje kocke i prstima utrljate u brašno, tijesto treba biti poput krupnih mrvica. Dodajte jaje i malo vode pa kratko mijesite, toliko da se svi sastojci sjedine. Tijesto formirajte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
  2. Dok se tijesto hladi pripremite nadjev. Breskve operite, zarežite nožem križić na vrhu pa stavite u posudu s kipućom vodom i kratko kuhajte. Kada se kožica krene odvajati na mjestu gdje ste zarezali breskve, maknite s vatre, ocijedite i ohladite breskve pod mlazim hladne vode. Uklonite kožu i koštice a breskve narežite na manje komade.
  3. U drugoj posudi pjenjačom pomiješajte jaja i šećer, dodajte brašno i malo cimeta a zatim i mileram. Sve dobro promiješajte.
  4. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i formirajte po kalupu za pite promjera 26 cm. Po tijestu rasporedite bresve i prelijte smjesom od jaja i milerama.
  5. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 180°C, izvadite i pospite listićima badema, vratite u pećnicu i pecite još 20ak minuta.
  6. Pitu ostavite da se malo ohladi pa pospite šećerom u prahu. Možete je poslužiti toplu ili potpuno ohlađenu.




mala ruka uhvaćena na djelu <3

Nema komentara:

Objavi komentar