petak, 28. kolovoza 2015.

U suradnji s Dukatom: Torta od Galbani Ricotte s borovnicama i malinama




Ovo je prvi u nizu recepata koje ću podijeliti ovdje, a koji su nastali u suradnji s Dukatom.
Vjerujem da nije potrebno posebno naglašavati koliko sam bila počašćena njihovim pozivom.
Dukat je ipak veliko ime, najpoznatija robna marka mliječnih proizvoda u Hrvatskoj te jedna od vodećih u regiji, kako piše na njihovoj web stranici.

Meni je ova suradnja jedno veliko novo iskustvo, izazov i zadovoljstvo. Guštala sam u odličnim proizvodima i finoj hrani, skupa s mojim ukućanima, a u to su se uvjerili i svi koji blog prate na Instagramu i Fejsu :)




Danas dijelim s vama recept za lagani, osvježavajući cheesecake, tortu idealnu za vruće ljetne dane kada nismo skloni paljenju pećnice, jer ova torta se ne peče, dovoljno ju je samo dobro ohladiti. 
Najbolje je ako možete tortu ostaviti tijekom noći u hladnjaku, a ako to nije moguće, dovoljno će biti i 4-5 sati hlađenja.

Blaga i nježna Ricotta u kombinaciji s vrhnjem za šlag čine ovu tortu divno svilenkasto-kremastom. Dodamo li tome voće, imamo odličnu osvježavajuću ljetnu divoticu.








Sastojci:

Podloga
  • 200 g Petit Beurre  keksa
  • 120 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • ¼ žličice cimeta


Krema od Ricotte
  • 500 g Galbani Ricotte
  • 150 g šećera u prahu
  • sok i naribana korica 1 limuna
  • 10 g burbon vanilija šećera
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 vrećica želatine


Preljev od borovnica
  • 100 g borovnica
  • 1 žlica šećera
  • 2  žlice vode


Preljev od malina
  • 100 g malina
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica vode


 Priprema:
  1. Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte (ako je smjesa jako mrvljiva, dodajte još malo maslaca). Smjesu lagano utisnite u kalup za tortu promjera 24 cm. Stavite u hladnjak.
  2. Pripremite voćne preljeve – borovnicama dodajte šećer i vodu pa stavite na vatru i kuhajte par minuta, lagano zgnječite vilicom pa još kratko kuhajte. Maknite s vatre i ispasirajte kroz sitno sito. Po potrebi, ako je umak prerijedak, vratite na vatru pa još kratko ukuhavajte. Isto ponovite i s malinama. Ostavite preljeve da se hlade na sobnoj temperaturi.
  3. Pripremite kremu – Ricottu izmiksajte sa šećerom u prahu, dodajte burbon vanilija šećer,  limunov sok i naribanu koricu i sve još dobro promiješajte.
  4. Polovicu vrhnja za šlag izmiksajte i dodajte u kremu, a  preostalih 150 ml stavite u lončić, zagrijte i dodajte želatinu koju ste ranije pripremili prema uputama na vrećici. Kada se želatina otopi u vrhnju, dodajte kremi od sira i sve dobro promiješajte.
  5. Kremu nanesite na podlogu od keksa, izravnajte, po kremi žličicom rasporedite nejednake „hrpice“ preljeva od malina i borovnica pa vrhom noža lagano mjestimično pomiješajte preljeve s kremom.
  6. Vratite tortu u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi (4-5 sati ili preko noći).
  7. Ohlađenu tortu poslužite uz preostale voćne preljeve.









Broj komentara: 8:

  1. Prelepa je dekoracija! Rikotu u kolačima nisam još probala ali volim cizkejk i kombinacija ukusa mi deluje zanimljiva!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Ricotta je odlična, lagana i idealna za ovaj ljetni cheesecake (koji se ne peče) :)

      Izbriši
  2. A koliko vam je gr jedna vrećica želatine?

    OdgovoriIzbriši
  3. Divna torta u svojoj jednostavnosti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Da li mogu digestive keksi umjesto petit? Hvala

    OdgovoriIzbriši