srijeda, 21. listopada 2015.

U suradnji s Dukatom: Savijača od višanja s President Zagrebačkim sirom


Ovu prefinu savijaču radila sam kada je sezona višanja bila na vrhuncu, dok su svježe višnje bile najbolje i najdostupnije, ali i sada možemo uživati u ovoj slastici koristeći višnje iz kompota.
U tom slučaju treba ih prvo dobro ocijediti ;)

Višnje u dobrom društvu finog svježeg sira dobitna su kombinacija i čine ovu savijaču stvarno posebnom. 
Nas je baš oduševila!

Moram naglasiti da je nadjev dosta rijedak pa štrudle probajte što brže zamotati i to tako da kore na oba kraja malo savijete prema unutra kako nadjev ne bi curio tijekom pečenja.

Kako bi savijača bila još aromatičnija, nadjevu od sira možete dodati malo naribane limunove korice a višnjama uz cimet i malo mljevenih klinčića ili kardamoma u prahu.








 Sastojci:
  • 9 listova/kora za savijače
  • 500 g Zagrebačkog sira
  • 3 jaja
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 700 g višanja
  • 1 vrhom puna žlica gustina
  • 2 žlice šećera
  • 1/3 žličice cimeta
  • maslac
  • ulje
  • šećer u prahu za posipanje


Priprema:

  1. Sir i šećer izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje, kiselo vrhnje i vanilin šećer. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  2. Višnje operite i očistite od koštica. Pomiješajte šećer, gustin i cimet pa pomiješajte s višnjama.
  3. Lim za pečenje namažite maslacem.
  4. Odvojite tri kore za prvu savijaču, svaku koru namažite s malo ulja pa složite jednu na drugu. Zadnju, treću koru do pola premažite trećinom nadjeva od sira, po nadjevu rasporedite 1/3 višanja pa zamotajte štrudlu i stavite u pripremljeni lim (nadjev je dosta rijedak pa savijače zamotajte tako da  im krajevi budu zatvoreni ). Ponovite s preostalim sastojcima tako da dobijete 3 savijače.
  5. Savijače premažite maslacem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 40 minuta na 180°C.
  6. Pečenu savijaču ohladite i prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.





3 komentara:

  1. Zanimlliva kombinacija, spremam za sezonu višanja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Uopce nemam iskustva s vucenim tijestom, ali strudla tako fino izgleda!
    Osim toga, volim visnje i kolace s visnjama, pa cu prvom prilikom dati si truda i napraviti ovu savijacu.
    Drzite mi fige! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Držim fige! ;)
    Važno je samo dobro zamotati štrudle i zatvoriti krajeve. Nadam se da će se i vama svidjeti kao nama.
    Javite dojmove :)

    OdgovoriIzbriši