četvrtak, 19. studenoga 2015.

Peciva sa sjemenkama i jedna lijepa suradnja


Studeni.
Doba godine kada mi se uvijek javi želja za pripremom domaćeg kruha i peciva, pa mijesim, pečem i guštam u finim okusima i mirisima. I onoj posebnoj, toploj atmosferi.
I tako do proljeća ;)

Opušta me to.
Glatko i mekano tijesto, ruke od brašna, miris kvasca.



Volim brašno od pira, baš mi je posebno i često ga koristim, mogli ste to primijetiti u mojim receptima. Ponekad samostalno a puno puta i u kombinaciji s nekim drugim brašnom, u slanim ali i slatkim varijantama, uvijek dobar izbor.

Nedavno sam od ekipe iz OPG Rendulić dobila odlično integralno pirovo brašno, odlično!
Što reći, ovo tek prvi od recepata koje ću s vama podijeliti.
Gušt je surađivati s cool ljudima, hvala Maji i Burzi hrane, hvala opegeovcima Rendulić :)

Za početak su tu  peciva sa sjemenkama.
Koristila sam suncokret, mak i sezam ali tu zapravo pravila nema. Izaberite ono što najviše volite ili ono što trenutno imate ;)
Pomiješala sam integralno pirovo brašno i pšenično, ovaj put u istim omjerima ali i tu možete improvizirati.







Sastojci:


  • 250 g integralnog brašna od pira
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1,5 žličica šećera
  • 350 ml mlake vode



  • sjemenke suncokreta, sezama i maka
  • 1 jaje + žlica vode za premazivanje
  • malo soli


Priprema:

U manjoj zdjelici razmrvite kvasac, dodajte šećer i 50 ml tople vode, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi.

U većoj posudi pomiješajte pirovo i pšenično brašno, posolite, promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu) i ostatak vode pa umijesite tijesto. Kada tijesto postane glatko i elastično, formirajte ga u kuglu i vratite u posudu koju ste premazali s malo ulja. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat vremena.

Kada je tijesto naraslo, pažljivo ga premjestite na radnu površinu koju ste posuli s malo brašna, lagano ga rukama ili valjkom rastanjite i izrežite 9 dijelova. Svaki dio malo razvucite pa preklopite kao pismo, složite u lim za pečenje obložen papirom ili silikonskom podlogom i ostavite pokriveno još 30 minuta.

Razmutite jaje s malo vode pa premažite peciva i pospite ih sjemenkama. Po želji još malo posolite.

Stavite peciva u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 minuta na 200°C, odnosno dok peciva ne dobiju lijepu boju.





Broj komentara: 7:

  1. Divan recept, Kod nas ovu žitaricu zovemo spelta i baš sam tražila neki proveren recept da nešto napravim od spelte. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala.
    Na blogu ima još recepata s pirom/speltom :) možete i tu pogledati - http://cookam.blogspot.hr/search/label/pir

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično izgledaju i ja volim pirovo brašno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tanja, peciva su odlična, mekana, sa divnom hrskavom koricom! Već pravila sinoć - ostali smo bez hljeba, nisam stigla da odem do pekare na vrijeme i ugledam tvoj post na FB. :) Sličan odnos sastojaka koristim kad pravim bržu verziju hljeba, ali mi se još više dopalo ovako jer ima više hrskave korice. Fotkice nemam, nisam se sjetila :(, ali praviću ponovo sigurno. Hvala ti puno, baš je bilo super iskustvo! :) :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Drago mi je što su ti fina peciva, mi ih isto volimo, super budu i sa sjemenkama bundeve.

      Izbriši