Ovo je još jedna varijacija na slavnu francusku pitu koja se tradicionalno
priprema s jabukama, a koju su davne 1898. god.
osmislile sestre Stéphanie i Caroline Tatin.
Zapravo, priča
kaže da je pita nastala slučajno kada je Stéphanie, navodno, želeći pripremiti
tada klasičnu pitu, ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslacu i šećeru.
Kada je osjetila intenzivan miris karamela i maslaca pokušala je spasiti stvar
tako da je tijesto jednostavno stavila preko jabuka i sve ubacila u pećnicu.
Kako bi
kasnije lakše izrezala pitu, morala ju je preokrenuti i tako je nastala slavna
pita sestara Tatin.
Recept za ovu neodoljivu pitu možete naći i na portalu Burza Hrane :)
Osim s
jabukama, ova je pita fantastična i s drugim voćem, posebno s kruškama ili
breskvama a nećete pogriješiti ni s bananama.
Za pitu s kruškama
birajte fine, čvrste i zrele ali ne jako mekane kruške jer one bi se mogle raskuhati i raspasti tijekom pripreme.
Ja sam u
nadjev stavila malo tamnog muscovado šećera koji je piti, osim tamne boje, dao
i jednu finu, intenzivniju medeno-karamelastu aromu.
Tijesto:
- 300 g brašna (pola pirovog, pola oštrog pšeničnog)
- 120 g maslaca
- 2 žlice šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- 4-5 žlica hladne vode
Nadjev:
- 4 kruške
- 70 g šećera
- 1 puna žlica Muscovado šećera
- 100 g maslaca
- ¼ žličice kardamoma
- malo cimeta
- malo vanilije (mahuna ili ekstrakt)
- sok i naribana korica ½ limuna
Priprema:
1. U veću posudu stavite brašno (ja sam pomiješala istu
količinu brašna od pira i oštrog
pšeničnog), dodajte na kockice narezani hladni maslac pa vrhovima prstiju utrljajte
maslac u brašno. Kada se naprave krupne mrvice dodajte šećer, sol, žumanjke i
vodu. Brzo umijesite tijesto, formirajte ga u disk, zamotaje u prozirnu foliju
i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
2. Kruške ogulite, očistite i narežite.
3. U većoj tavi rastopite maslac i šećer pa dodajte
pripremljene kruške. Dodajte vaniliju, cimet, kardamom, limunovu koricu i malo
limunovog soka i kuhajte kruške u karamel sirupu nekoliko minuta (ovisno o tome
koliko su mekane).
4. Prebacite kruške skupa sa sirupom u kalup za pite ili
u okruglu vatrostalnu posudu tako da su okrenute vanjskim, okruglastim dijelom
prema dolje.
5. Ohlađeno tijesto razvaljajte (ne jako tanko, na
veličinu malo veću od posude za pečenje) i pažljivo ga stavite preko voća,
"zašuškajte" ga uz rubove kalupa pomoću noža ili kuhače. Budite
pažljivi, čuvajte se vrućeg karamela!
6. Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 min na
180°-200°C.
7. Izvadite pitu iz pećnice i ostavite 20ak minuta da se
"odmori".
8. Oštrim nožem prođite uz rub kalupa kako bi odvojili
tijesto koje se možda zalijepilo na stijenke posude.
9. Veliki tanjur za serviranje stavite preko kalupa/posude
s pitom pa, pridržavajući kuhinjskom krpom, sve okrenute tako da pita sada
ostane na tanjuru.
Pita je najfinija dok je još topla :)
i puštam ovu divnu stvar... <3
Krasno izgleda!
OdgovoriIzbrišihvala :) Meni je ta pita prefina i obožavam je u svim kombinacijama :)
IzbrišiZagorelo?
OdgovoriIzbrišiHa ha, nije. Tijesto je malo tamnije već i od dijela pirovog brašna a u nadjev sam stavila punu žlicu tamnog muscovado šećera. Muscovado baš jako oboji i tijesta i nadjeve ali i daje punoću, nekakav medasti, karamelasti štih i fini miris. Umjesto tamnog, može se koristiti i svijetli muscovado šećer ili, naravno, bijeli šećer.
Izbriši