utorak, 2. kolovoza 2016.

Ljetni stir-fry i Oštar rub


Ljetne vrućine diktiraju nam i ritam u kuhinji, pa tako češće pripremamo ona jela koja ne treba dugo kuhati.

Današnje jelo je upravo idealno za vruće ljetne dane, lagano je i priprema se brzo. Za samo nekoliko minuta imamo odličan obrok.

Stir-fry je metoda brze termičke obrade hrane na jako visokoj temperaturi, najčešće u woku i uz korištenje male količine ulja. Sve sastojke potrebno je narezati na trakice ili manje komade i dodavati u jako zagrijani wok. Prvo stavljamo one namirnice kojima treba više vremena za obradu a zatim dodajemo ostale. 
Važno je da nam wok ne bude pretrpan hranom i da cijelo vrijeme miješamo namirnice.

Prije nego zagrijete wok, pripremite meso i povrće. Kod pripreme ovog jela ima baš dosta sjeckanja, ono je zapravo veći dio posla ;)



Znamo da je dobar nož neophodan u svakoj kuhinji a meni je nedavno na kućnu adresu stigao moćan i oštar ljepotan, japanski santoku nož. 
Hvala ekipi Oštrog ruba! :) <3

Sakai Takayuki ručno je napravio santoku nož koji se koristi za rezanje povrća, ali i mesa i ribe. Dvostrano brušena oštrica tvrdoće 60 hrc zaštićena je slojevima nehrđajućeg materijala a nož ima zanimljiv i neodoljiv damask (Amatsubu) uzorak.
Oštrica je duga od 16,5 cm do 18 cm a drška otporna na vlagu i odlično leži u ruci.
Ovakav ljepotan nudi užitak u rezanju i sjeckanju, pravi je gušt raditi s njim, zauzvrat imat će našu brigu i pažnju, ovakav nož nikako nećemo prati u perilici ;)
Više o tajnama japanskih noževa, izboru odgovarajućeg noža te pravilnoj upotrebi i čuvanju pročitajte na stranici Oštar rub.



 Nije samo lijep, odličan je u svakom pogledu!





Sastojci:
  • 500 g pilećeg filea
  • 1 manja glavica luka
  • 2 mlada luka
  • 1 paprika
  • 1 manja tikvica
  • 100 g graška šećerca
  • komadić (žlica sitno nasjeckanog) svježeg đumbira
  • 2 češnja češnjaka
  • ljuta papričica
  • malo limunovog  soka
  • papar, sol
  • Teriyaki umak

Priprema:
  1. Meso narezati na trakice. Povrće isto narezati na trakice ili manje komade.
  2. Zagrijati wok na jakoj vatri, dodati malo ulja pa u jako vruće ulje staviti narezanu piletinu i pržiti oko 2 minute, uz stalno miješanje. Dodati papriku i luk, sve skupa kratko miješati pa dodati mladi luk, tikvicu i grašak šećerac. Dodati đumbir, češnjak i ljutu papričicu, malo limunovog soka i teriyaki umaka. Još samo kratko promiješati i maknuti s vatre, po potrebi posoliti i dodati malo papra.
  3. Poslužiti uz kuhanu integralnu rižu.



2 komentara:

  1. Slažem se sa ovom ljetnom shemom :)
    Nož super izgleda, ali kako doma već imam oveću kolekciju uopće ne želi ići na stranicu Oštrog ruba jer ću sigurno pronaći nešto što bi mi baš trebalo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Haha, bojiš se da ne dođeš u napast ;) a došla bi, o bi! ;) :)

    OdgovoriIzbriši