ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Medene šape / Pracne s medom



Slatki dodir nostalgije... medvjeđe šape, pracne s medom...)
U suradnji s portalom Agrobiz.hr, a u želji da čuvamo od zaborava neke stare recepte, danas se prisjećamo slatkih šapica s medom.

 

Šape mirišu na djetinjstvo i mame nam osmijeh, vraćaju u prošlost i prizivaju sjećanje na neke drage ljude, na bake, mame, tete...

Ovi starinski kolači obavezno su se pripremali za Božić ali i svadbe i ostale obiteljske svečanosti. 
Naravno, nije mogao proći kirbaj bez šapa, odnosno pracni kako ih nazivaju u Slavoniji.


Ove su šapice s medom a odlične su i one s orasima, i jedne i druge dobro podnose stajanje pa ih možete napraviti ranije, čak su bolje kad malo odstoje.
Tijesto možete začiniti s malo cimeta ili limunove korice, mljevenim rogačem, klinčićima a obavezan sastojak tradicionalnih šapa je svinjska mast.
 
Šape se peku u posebnim kalupima/modlicama raznih oblika.










Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • 200 g masti
  • 200 g šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • vanilin šećer
  • malo cimeta
  • 1 jaje
  • 2 dl meda 

Priprema:
 
  1. U veću zdjelu staviti brašno, dodati sodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Sve pomiješati pa u sredini napraviti udubljenje i tu dodati mast, jaje i med pa umijesiti tijesto. Tijesto pustiti da malo odstoji.
  2. Pećnicu zagrijati na 200°C.
  3. Kalupiće tanko premazati mašću pa puniti pripremljenim tijestom (ne puniti do vrha jer će tijekom pečenja tijesto malo narasti).Napunjene kalupe složiti u lim pa staviti u zagrijanu pećnicu.
  4. Peći oko 15 minuta odnosno dok malo ne porumene i zamirišu.
  5. Izvaditi iz pećnice pa nakon par minuta, još vruće vaditi iz kalupa.
  6. Tople šape uvaljati u šećer u prahu.






2 komentara:

  1. Mast, bez obzira na promjenjive trendove ;), uvijek ima važno mjesto u mojoj kuhinji.
    Postoje jela ali i kolači u kojima je mast nezamjenjiva ;) Pracne definitivno.

    OdgovoriIzbriši