nedjelja, 9. travnja 2017.

POVITICA


Povitica ili povetica tradicionalni je kolač od dizanog tijesta s nadjevom od oraha i jabuka, poput orahnjače, gužvare ili  masnice.
Posebnu sočnost ovom kolaču daju jabuke u nadjevu. Kako bi kolač bio mekan i sočan treba ga duže peći na nižoj temperaturi.
U nadjev se mogu dodati grožđice a umjesto ruma  dobro će poslužiti i domaća rakija. Osim orasima, poviticu možemo nadjevati sirom, skutom ili npr. rogačem .
Malo limunove korice i cimeta našu će poviticu  učiniti još finijom i aromatičnijom a pečenjem u kalupu za kuglof kolač poprima svečaniji izgled.
Zanimljivo, mislim da sam za poviticu, kao tradicionalni hrvatski kolač, prvi put čula u popularnoj kulinarskoj emisiji The Great British Bake Off, tamo su je pripremali u duguljastom kalupu kakav se obično koristi za kruh, a kolač je u presjeku izgledao jako lijepo.

Tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 20 g svježeg kvasca
  • 3 žlice šećera
  • 2 žumanjka
  • 25 ml ulja
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 250 ml mlakog mlijeka

Nadjev:
  • 500 g mljevenih oraha
  • 180 g šećera
  • vanilin šećer
  • 100 ml mlijeka
  • naribana korica 1 limuna
  • 2 manje ili 1 veća naribana jabuka
  • malo ruma ili rakije
  • ½ žličice cimeta
  • snijeg od 2 bjelanjka
  • malo maslaca za premazivanje tijesta
  • šećer u prahu, za posipanje

Priprema:
  1. U šalici pomiješajte malo toplog mlijeka s kvascem i žlicom šećera. Ostavite na toplom mjestu 10ak minuta, dok se napravi pjenica.
  2. U veću posudu stavite prosijano brašno, posolite, promiješajte pa u sredini napravite udubinu i dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu), žumanjke, ulje, otopljeni maslac, ostatak šećera i preostalo mlako mlijeko. 
  3. Umijesite glatko tijesto, ako je previše mekano i ne možete ga formirati u kuglu dodajte još malo brašna, stijenke zdjele namažite s malo ulja pa tijesto pokrijte i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena.
  4. Pripremite nadjev od oraha i jabuka.  U zdjelu stavite mljevene orahe, šećer, vanilin šećer, cimet, naribanu limunovu koricu i rum pa sve promiješajte. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte po smjesi od oraha i dobro promiješajte pa dodajte naribane jabuke. Bjelanjke izlupajte u snijeg pa i njih dodajte nadjevu.
  5. Radnu površinu pospite s malo brašna pa tijesto tanko razvaljajte, premažite tankim slojem otopljenog maslaca, nanesite nadjev po cijelom tijestu i zamotajte u dugačku savijaču/poviticu. Premjestite u kalup za kuglof kojeg ste ranije premazali maslacem i posuli brašnom, pokrijte i ostavite 20-30 minuta.
  6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 60 - 80 minuta na 160°C.
  7. Pečenu poviticu pažljivo izvadite iz kalupa i ohladite na rešetki a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Broj komentara: 9:

  1. Zaista super izgleda u preseku, vredi ga napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  2. vrlo lepo i hvala, podseca mi na kolac iz Slovenije koji se zove potica ali ne znam da li je isto. Samo nije mi jasno zasto stavi se mleko i belance u fil a ne dodaje se i brasno, jel zbog toga da su orasi tako mleveni a koriste se umesto brasna? jel treba da su tako mleveni kao prah ili krupnije mleveni? nadam se d ane kasni odgovor... Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Orahe sameljem potpuno, ali tko voli može manji dio oraha nasjckati. Orasi se "pofure" vrućim mlijekom, to bude poput paste, jabuke nadjevu daju sočnost a snijeg od bjelanjaka razabranost.

      Izbriši
    2. hvala puno. sta znaci razabranost, nisam nasla rec u recnicima

      Izbriši
    3. tastatura me zeza..rastresitost ili prozracnost

      Izbriši
    4. Evo, Vesna je odgovorila :) - prozračnost.
      Vesna, hvala :) ;)

      Izbriši