utorak, 23. listopada 2018.

Okruglice od puretine u umaku od rajčica i integralni špageti - za projekt Vrtim Zdravi Film u suradnji s Nestlé




Ovo je jedan od talijanskih klasika koji je davno prešao granice Italije, mada se mesne okruglice u raznim kombinacijama pripremaju širom svijeta. 

Jednostavne i praktične, mesne okruglice podjednako su omiljene među djecom i odraslima.

Danas sam, kao laganiju opciju, izabrala puretinu ali okruglice možemo raditi i s junetinom ili svinjetinom.

Meso se kratko sotira odnosno prži na vrlo malo masnoće i na jako vrućoj tavi kako ne bi upilo puno ulja, a zatim se kuha u umaku od rajčica. Okruglice su mekane i sočne a priprema cijelog obroka je brza i jednostavna.

Možete napraviti unaprijed veću količinu okruglica i čuvati ih hladnjaku za više obroka, obzirom da su praktične i za podgrijavanje.


Integralna tjestenina sadrži više vlakana pa je ovdje ona naš izbor.
Uz ovo jelo predlažem salatu od cikle.


Iako je cikla jedna od namirnica koje su nam vrlo dostupne, možda nije dovoljno poznata činjenica koliko je zdrava i korisna. Cikla se ubraja u supernamirnice jer je bogata antioksidansima, nazaobilazna je za detoksikaciju, budući da potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima.

Ciklu možemo jesti sirovu ali i pečenu ili ukiseljenu.




Sastojci:

(za 4 osobe)

400 g mljevene puretine
1 šnita integralnog kruha (starog dan, dva)
1 dl mlijeka
1 luk
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1/2 žličice sušenog origana
1 jaje
2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
1 žlica ulja

umak:
1 luk
2 češnja češnjaka
300 ml pasirane rajčice
100 ml vode
Sol
Papar
Malo sušenog origana

300 g integralnih špageta


Priprema:

Mljevenu puretinu stavite u zdjelu, dodajte jaje, sitno nasjeckani luk i peršinov list, sol, papar i origano. Šnitu kruha narežite na manje kockice, prelijte mlijekom pa dodajte u meso i rukom mijesite dok se svi sastojci ne sjedine.

Vlažnim rukama od ove smjese oblikujte okruglice.

U zagrijanu dublju tavu dodajte žlicu ulja, kad se i ulje zagrije dodajte polovicu okruglica i kratko pržite dok ne dobiju boju sa svih strana. 
Maknite ih na tanjur pa ispržite preostale okruglice. 
Kada se i one zapeku izvadite ih na tanjur a u tavu stavite nasjeckani luk, po potrebi dodajte još malo ulja i kratko pržite, dok ne omekša. 
Dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte pa čim zamiriše ulijte pasiranu rajčicu, posolite, popaprite, pa u tavu vratite mesne okruglice, dodajte malo vode i origana, sve promiješajte, poklopite i kuhajte 20 minuta.

Za to vrijeme u loncu zakuhajte vodu, posolite i skuhajte špagete prateći upute na ambalaži, nemojte ih prekuhati. 
Ocijedite skuhane špagete i poslužite ih s mesnim okruglicama.
Uz ovo jelo poslužite salatu od cikle.




Nema komentara:

Objavi komentar