Konačno sam potpuno zadovoljna bojom koju sam dobila koristeći isključivo prirodne boje.
Ove godine koristila sam ljubičasti kupus i kurkumu.
Koristeći ljubičasti kupus dobila sam ova plava jaja, a za žuta je zaslužna, naravno, kurkuma.
Tijekom godina imala sam puno pokušaja ali jedino su mi uspjevala ona kuhana u ljusci luka.
Danas mi ta smeđa jaja iz lukovine bude lijepa sjećanja iz djetinjstva i baš sam nekako sentimentala prema njima. Ipak, kao mala, radije bih izabrala neko crveno nego smeđe ;)
Da ne duljim ;)
Za plava jaja:
- 1 manja glavica ljubičastog kupusa
- 3 žlice alkoholnog octa
- voda
Ljubičasti kupus narežite, na dno posude rasporedite dio kupusa, pažljivo dodajte jaja i preostali kupus. Neka kupus pokrije jaja.
U posudu dodajte hladnu vodu, toliko da pokrije kupus i jaja pa stavite na vatru. Kuhajte dok se jaja ne skuhajz, maknite s vatre, dodajte ocat i ostavite tako preko noći.
Sljedeće jutro dočekat će vas ispod kupusa lijepa plava jaja :)
Želite li dobiti nježniju boju, jaja izvadite ranije. Već nakon nekih 3-4 sata trebala bi biti lijepe pastelne boje.
Za žuta jaja:
- 2 dl kipuće vode
- 2 žlice kurkume u prahu
- 1 žlica alkoholnog octa
Jaja skuhajte na tvrdo (nemojte ih predugo kuhati, dovoljno će biti 10 minuta).
U lončić stavite kurkumu, prelijte kipućom vodom i promiješajte. Kad se kurkuma otopi dodajte ocat.
Jaje stavite u lončić s kurkumom i ostavite 10ak minuta.
Vidjet ćete koliko brzo će vaša jaja primati boju, po želji možete jaja držati u kurkumi i kraće.
Isto tako, želite li odjednom obojiti više jaja, samo pripremite veću posudu i poduplajte sastojke ;)
Moram napomenuti da sam ja koristila bijela jaja (info za vas iz Zagreba, možete ih kupiti na Kvatriću, na placu ;) )
Ako niste u mogućnosti nabaviti bijela jaja, možete jaja i sami izbijeliti.
Kako izbijeliti ljusku jaja pogledajte na blogu Da mi je nešto slatko , Anamarija je sve detaljno objasnila.
Ne morate se ograničiti samo na ljubičasti kupus i kurkumu ;) pokušajte i s ciklom (ja baš nisam bila zadovoljnja rezultatom, očekivala sam neku nježnu rozu boju a dobila neku ispranu boju cimeta), špinatom, koprivom, crnim vinom...i javite iskustva i dojmove ;)
This is my first time go to see at here and i am in fact pleassant to read everthing at single place.
OdgovoriIzbrišiZdravo Tanja! prekrasne su. ali na šta misliš pod "alkoholnog octa"- jel sirće? ja sam videla i uskrsnja jaja ofabrana sa veštačkim bojama za slatkiše, ipak ne znam jel to bezvedno fabrati time. a što se te tvoje tiče, reči mi kakav im je ukus jer zna se da kad se jaje kuva u vodi gde sno nešto dodali dobije onaj miris. čitala sam da može da se dodaje dinja radi arome. Pozdrav🇬🇷.
OdgovoriIzbrišiOprosti, sad tek vidim pitanje...
IzbrišiDa, ocat = sirće.
Dok se jaja kuhaju u kupusu, on ima svoj miris ali kad jedeš ta kuhana jaja ona se ne osjete na kupus ;)
👍
IzbrišiHvala :)
OdgovoriIzbrišiThank you for some other fantastic article.
OdgovoriIzbrišiWhere else could anyone get that type of information in such a perfect approach of writing?
I've a presentation next week, and I'm on the look for such info.