nedjelja, 12. svibnja 2019.

Povitica / Orahnjača



Povitica je u ovom slučaju orahnjača :)
Ovisno o nadjevu, može biti i makovnjača, ali kao nadjev možete koristiti i npr. rogač ili sir. 

Ovaj tradicionalni kolač od dizanog tijesta različito se naziva u raznih dijelovima lijepe naše. 
U županjskom kraju su to masnice, a najbolje masnice koje sam ikada jela pravila je moja draga baka Roza. Nije se ona zamarala previše estetikom ni prezentacijom, pekla ih je često i u starinskom šporetu na drva. Bez mjerača temperature i preciznih stupnjeva, bez tajmera, bez ventilatora i ostalih đakonija. 
A bile su tako fine, do danas nisam jela bolje!
Nema ni kirbaja ni blagdana bez dobre masnice, koja u mom šoru svjedoči onim veselim ali i tužnim obiteljskim događajima, uz nju se sastajemo i rastajemo....

Ovo je nešto drugačija inačica iste slastice.
Tijesto se jako tanko razvuče, nadjene i zarola pa složi u uski kalup za kruh. Peče se, kao i inače, na nižoj temperaturi.

Mora se dvaput dugo dizati, duže od uobičajene verzije orahnjače.







Nda, smiješno ali ja sam za ovaj naziv i ovaj način pripreme orahnjače prvi put čula kad su je pripremali u popularnom britanskom showu The Great British Bake Off, nakon toga sam je i napravila, s tim da sam je ja pekla u kalupu za kuglof, a ovdje možete vidjeti kako je izgledala.

Ovaj put inspiraciju sam našla na Instagramu. Kad sam ugledala Evinu Poviticu, instat sam se zaljubila! Znala sam da ću je napraviti prema njezinim uputama i receptu (ok, uz par sitnih izmjena ;) ).
Eva radi divne stvari, uvjerite se i sami, pogledajte njezin Instagram ali i sjajan blog Bake-Street.










Sastojci:

tijesto

  • 300 g glatkog brašna
  • 2 prstohvata soli
  • 50 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 1 jaje
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 1 ravna žličica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera


nadjev

  • 300 g oraha
  • 1/2 žlice kakaa u prahu
  • 1/2 žličice cimeta u prahu
  • 60 g maslaca
  • 60 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 žumanjak
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
25 g maslaca, za premazivanje
1 žlica šećera u prahu, za posipanje



Priprema:

U čaši pomiješajte suhi kvasac sa žličicom šećera, dodajte malo toplog mlijeka, sve dobro promiješajte i ostavite oko 10 minuta, dok se ne napravi pjenica.

U zdjelu stavite brašno, dodajte sol i promiješajte. U sredini napravite malu udubinu pa tu dodajte dignuti kvasac, maslac, šećer i preostalo toplo mlijeko. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine pa nastavite mijesiti dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. 
Ja sam prvo miješala mikserom, s kukom za tijesto a zatim sam tijesto izvadila iz posude i još 7-8 minuta mijesila ručno.
Tijesto vratite u zdjelu, prelijte s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu. Trebat će se dosta dugo dizati, oko 2 sata, možda i duže.

Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.
U blender stavite orahe, dodajte šećer, kakao i cimet pa sve dobro sameljite, ako volite, može vam dio oraha ostati i malo krupnije nasjeckan.
U posudi zagrijte mlijeko i maslac. Kad zakuha maknite s vatre.
U zdjelu stavite smjesu od oraha, prelijte vrućim mlijekom i maslacem, dodajte žumanjak, vaniliju i limunovu pa sve energično miješajte dok se smjesa ne sjedini i postane kremasta.
Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.

Kada je tijesto naraslo, izvadite ga na stolnjak kojeg ste posuli s malo brašna, pa tijesto tanko razvaljajte (neka bude pravokutnik od oko 65x45 cm).
Pažljivo razvlačite tijesto, od sredine prema van, tako da svuda bude jednake debljine, po potrebi pomažite si malo i rukama, samo bez žurbe ;)

Sada po tijestu rasporedite odlađeni nadjev. 
Ovo će isto malo potrajati jer je nadjev poprilično gust i kompaktan. Ja sam si čak malo pomogla prozirnom folijom, stavila sam foliju preko hrpice nadjeva pa špatulicom nježno razvlačila ;) možda i vama tako bude lakše, vidjet ćete. Uglavnom, nadjev nanesite po cijelom tijestu.

Sada tijesto krenite pažljivo rolati, tako da krenete od sebe prema drugom kraju tijesta.
Rukama ga polako motajte (kao palačinku ;) ) pazeći da cijelom dužinom tijesto bude jednako zamotano i debelo.
Kada zamotate tijesto, krajeve stisnite i "zatvorite".
Sada zamotano tijesto presavijte u slovo S.

Kalup premažite maslacem, i dno i stranice. pa u njega smjestite zamotano tijesto. 
Pokrijte prozirnom folijom i pustite da se diže, to će opet malo potrajati ;) oko sat i pol. 

Pećnicu zagrijte na 170°C.
Premažite tijesto polovicom otopljenog maslaca, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta. 
Smanjite na 150°C i nastavite peći još oko 45 minuta. 

Izvadite pečenu poviticu i premežite je ostatkom otopljenog maslaca. Neka ostane u kalupu još 20-30 minuta, zatim je izvadite i ostavite da se ohladi.

Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.





3 komentara:

  1. Vau kako je to prekrasno, oduvijek sam htjela probati!��

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Tanja, pišeš da možemo kao nadjev koristiti rogač. ja imam brašno od rogača, kako mogu napraviti takav kolač ? kako da ga koristim kao fil?

    OdgovoriIzbriši