U svijetu slastica, baš kao i kada je u pitanju odjeća, šminka, namještaj, boja zidova, automobila... u svim sferama života, postoje trendovi koji se nakada održe duže, a nekad kraće, no dok traju, mogu nam se oni sviđati ili ne, naprosto ih ne možemo ignorirati ;)
Kad je nešto u modi, tada nađe put do nas na ovaj ili onaj način.
Marketing čini svoje.
Kod ukrašavanja torti već nekoliko godina veliki hit je mirror glaze.
Sjajna, ogledalo glazura priprema se u jednoj ili više boja, pa iako se tehnike i recepti naravno malo razlikuju, držite li se nekih osnovnih pravila, dobit ćete lijepu, svilenkastu glazuru koja nanešena ravnomjerno, u tankom sluju, vašu tortu čini posebnom, elegantnom i svečanom.
Važno je da tortu prije glaziranja dobro ohladite, odnosno zamrznete.
Kasnije možete svoju torticu dodatno dekorirati voćem, čokoladom, karamelom, orašastim plodovima....
Ugl, da ne duljim puno, već će i recept biti malo podugačak ;) oko glazure ima nešto malo posla ali zato je sama torta poprilično jednostavna, mada treba odraditi nekoliko koraka i dobro se organizirati.
Neki elemeti (biskvit, žele, glazura) mogu se pripremiti ranije, ali i cijelu tortu možete završiti, zamrznuti i kasnije tako smrznutu glazirati.
Kada prođete cijeli recept već ćete znati kako se najbolje možete organizirati ;)
Za tortu su vam potrebna dva kalupa različitih veličina, manji će biti za žele, a onaj veći poslužit će za pečenje biskvita ali u njemu ćete i složit svoju tortu i zatim staviti u zamrzivač.
SASTOJCI:
biskvit
2 jaja
50 g šećera
30 g oštrog brašna
30 g tostiranih mljevenih lješnjaka
prstohvat soli
25 g otopljenog maslaca
3 žlice amaretta
dulce de leche
400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
50 g nasjeckanih badema i lješnjaka
žele od malina
250 g malina (svježih ili zamrznutih)2 žlice šećera
50 ml vode
5 g želatine + malo vode
čokoladna krema
350 g tamne čokolade
500 ml vrhnja za šlag
2 žlice praline paste (https://www.youtube.com/watch?v=dm0RYjxtJMg&t=10s)
1 žlica ekstrakta vanilije
10 g želatine + malo vode
mirror glaze
125 ml vode
180 g šećera
150 g tamne čokolade
60 ml vrhnja za šlag
6 listova želatine + voda
malo jestive crne boje u gelu (opcija)
za dekoraciju
listići badema
maline
jestivi zlatni prah
Kondenzirano mlijeku u konzervi stavite u duboki lonac i kuhajte 3 sata, pritom obavezno pazeći da je cijelo vrijeme kuhanja konzerva pod vodom. Zato je dobro koristiti duboki lonac i tijekom kuhanja po potrebi dolijevati u lonac još vode.
Nakon kuhanja, izvadite konzervu iz lonca i ostavite da se dulce de leche potpuno ohladi.
Pripremite žele.
Želatinu prelijte hladnom vodom (pratite upute na ambalaži).
U manji lonac stavite maline, vodu i šećer i kratko kuhajte na laganijoj vatri. Maknite s vatre, propasirajte pa u maline dodajte pripremljenu ocijeđenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
Kalup za tortu promjera 18 cm obložite prozirnom folijom (dno i stranice) pa u kalup ulijte smjsu od malina. Ohladite na sobnoj temperaturi zatim premjestite u zamrzivač na par sati ili ostavite u hladnjaku preko noći.
Ispecite biskvit.
Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
pećnicu zagrijte na 200°C.
Bjelanjke malo posolite i mikserom umutite u čvrst snijeg postupno dodajući 25 g šećera.
U drugoj zdjeli umutite žumanjke i preostalih 25 g šećera, kada smjesa posvijetli ručno umiješajte malo po malo snijega od bjelanjaka zatim naizmjence dodajte otopljeni maslac i brašno pomiješano s mljevenim lješnjacima. Nježno špatulom miješajte smjesu da ostane prozračna.
Izlijte u pripremljen kalp i pecite 8 -10 minuta na 200°C. Izvadite biskvit iz kalupa.
Pripremite kremu.
Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.
Čokoladu narežite na manje komade.
U manjem loncu zagrijte 200 ml vrhnja za šlag, prije nego provrije prelijte preko čokolade, promiješajte, dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se ne otopi. Zatim dodajte vaniliju i praline pastu, još kratko promiješajte i ostavite da se hladi. Preostalo vrhnje za šlag umutite pa ručno pomiješajte sa čokoladom.
Miješajte lagano dok ne dobijete glatku jednolično smjesu.
Složite tortu.
Ohađeni biskvit vratite u kalup, stranice kalupa obložite acetalnom folijom.
Biskvit premažite amarettom (ili mlijekom / voćnim sokom po izboru), pa na biskvit nanesite dulce de leche i pospite sitno nasjeckanim bademima i lješnjacima.
Izlijte polovicu čokoladne kreme pa stavite tortu u hladnjak na 15 minuta, da se krema malo učvrsti. Izvadite tortu iz hladnjaka pa preko kreme pažljivo u sredinu stavite žele od malina i preko njega nanesite preostalu kremu od čokolade.
Stavite tortu u zamrzivač.
Pripremite mirror glaze.
Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri.
U posudu stavite vodu i šećer i kuhajte do 104°C.
Maknite s vatre, dodajte narezanu čokoladu i pjenjačom miješajte dok se ne otopi. Dodajte vrhnje za šlag, promiješajte, dodajte ocijeđenu želatinu i po želji malo boje za kolače. Izmiksajte štapnim mikserom.
Tortu izvadite iz ledišta, pažljivo uklonite kalup, tortu stavite na rešetku i prelijte pripremljenom glazurom.
Ostavite da se glazura ocijedi pa premjestite tortu na tanjur za serviranje.
Po želji tortu još dekorirajte listićima badema, malinama i jestivim zlatom.
ISPIS RECEPTA
* kondenzirano mlijeko kupujem u BORŠČ trgovini, Vlaška ul. 58, 10000, Zagreb
a možete ga i sami napraviti
* praline pastu napravite prema uputama na linku pa čuvajte u hladnjaku i koristite po potrebi, sjajno će vam poslužiti kao dodatak drugim kremama ;)
https://www.youtube.com/watch?v=dm0RYjxtJMg&t=10s
Nema komentara:
Objavi komentar