ponedjeljak, 31. siječnja 2011.

Apple pie (aromatična pita od jabuka :) )





Ova staromodna engleska pita od jabuka je ujedno i moja omiljena voćna pita. Kada sam u jednoj maminoj kuharici naišla na ovaj recept slijedile su asocijacije : Miss Marple, engleska provincija, mirisna pita i popodnevni čaj.... i znala sam, znala, da će to biti odlična slastica.
Tijekom godina sam, naravno, malo modificirala onaj originalni recept a sada tek mrvu odstupam od ovih mjera, ovisno u kojem kalupu pripremam pitu.



SASTOJCI


za prhko tijesto
  • 350 g oštrog brašna
  • 10 žlica ledeno hladne vode
  • 150 g maslaca
  • malo soli 
za nadjev od jabuka
  • 700 g jabuka
  • sok i korica 1 limuna
  • 2 vrhom pune žlice kristal šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera ili malo arome vanilije
  • vrhom puna žličica cimeta
  • malo muškatnog oraščića
  • malo grožđica
  • 2 zličice gustina
pekmez od marelica
sećer u prahu


POSTUPAK
Umijesiti prhko tijesto.
Brašno, maslac i sol pomiješati vilicom ili vrhovima prstiju dok se naprave krupne mrvice.
Nastaviti mijesiti rukom i dodavati žlicu po žlicu hladne vode.
Tijesto podijeliti na dva dijela, veći i malo manji.
Svaki umotati u prozirnu foliju i ostaviti 1 sat u hladnjaku.

Radnu površinu lagano posuti brašnom.
Veći dio tijesta  rastanjiti i njime obložiti pleh za pečenje i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub pleha. Dno tijesta izbosti na nekoliko mjesta.
Tijesto vratiti u hladnjak a za to vrijeme pripremiti nadjev od jabuka.
Jabuke oguliti pa ih izrezati na tanke ploškice, dodati sok i ribanu koricu limuna, cimet, muškatni oraščić, šećer, vanilin šećer, grožđice i gustin.
Sve izmiješati pa tom smjesom prektiti pripremljeno, izbockano, i ohlađeno tijesto.
Rastanjiti i drugi, manji dio tijesta, njime prekriti smjesu od jabuka pa pažljivo zatvoriti rubove pite (čvrsto spojiti krajeve donjeg i gornjeg dijela tijesta).
Pitu peći u pećnici  ranije zagrijanoj na 180-200°C, 30-40 min.
Izvaditi pitu i premazati još vruću pekmezom od marelica.
Kada se malo ohladi posuti štaub šećerom (ili glazurom od štaub šećera i limuna).

Fina je i topla i hladna.


Fantastična pita od jabuka, moja omiljena! :)









Dodatak:


Kad već dodajem fotke, evo i još par riječi ;)

Pite od jabuka poprilično su uobičajene i puno je varijacija na temu.
Ova je, u ono vrijeme kada sam je ja otkrila, bila malo drukčija a u tom kuharu bila je i lijepo prezentirana. Dugo me mamila ali nisam se dala ;). Tada (a bilo je to prije puuuno godina ;)) se nisam baš upuštala u pripremanje slatkih jela, pravila sam tek par provjerenih kolača i pokoju tortu. 
I tako, jednom prilikom frendica i ja skupa smo listale taj kuhar, ona je prepisala par recepata pa i taj za pitu i sljedeći put, na moje oduševljenje, pojavila mi se na vratima s pitom! Ta-daaa! 
Ali, pita nije bila baš nalik onoj sa slike. Mislim, bila je fina i navalili smo mi na degustaciju ali ona ju je ispekla u velikoj tepsiji pa je pita bila jako, jako tanka a usput nije stavila nekoliko bitnih sastojaka, otprilike- grožđice zato što ih njezin dečko ne voli, muškatni nije imala a cimet je zaboravila   :)))

E, više nije bilo vrdanja, sljedeći dan sam konačno napravila tu pitu.

Tijekom godina i ja sam malo modificirala recept, između ostalog izbacila sam šećer iz tijesta ;)
 (btw, tijesto je od oštrog brašna, nema praška za pecivo i nije mekano kao kod klasičnih pita naših mama i baka).

4 komentara:

  1. danas sam ubacila u post još dvije fotke.
    prije nekoliko dana opet sam fotkala ovu pitu za blog na večernjakovoj blogosferi pa sam ih dodala i ovdje ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Incredible! This blog looks just like my old one!
    It's on a totally different subject but it has pretty
    much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!



    Feel free to surf to my homepage - schlüsseldienst müNchen

    OdgovoriIzbriši
  3. Prelijepo izgleda moram se potruditi I napraviti ovaj kolac hvala vam..

    OdgovoriIzbriši
  4. Super uzivaj u vidim receptima hvala vam.

    OdgovoriIzbriši