ponedjeljak, 31. siječnja 2011.

PUF PANT ;))





Evo, lovim zadnje trenutke siječnja kako bih utefterila neke uratke koji su mi obilježili protekle blagdane.
Još uvijek smo u prvom mjesecu ove godine pa nije (toliki)bed spominjati blagdanske oblizeke.
Hm, budimo iskreni, ovaj će mi post doći kao zamjena za ginko, jer, do sljedećeg Božića teško bih dozvala u sjećanje što jesam a što nisam pravila.

Dakle, ovo je moja top lista, a sigurna sam da bi se i moje prijateljice složile s izborom (one koje također guštaj u ovom "sportu"):


CHRISTMAS CAKE by Nigella Lawson
(i potraga za zlatnim prahom :lol)


SASTOJCI

  • 350 g suhih šljiva (sjeckanih)
  • 250 g grožđica
  • 125 g brusnica
  • 175 g maslaca, mekanog
  • 175 g šećera, smeđeg
  • 175 g meda (bagrem, livada)
  • 125 ml likera od kave
  • 2 naranče, sok i korica
  • 1 žlica mješavine začina (za medenjake)
  • 2 žlice kakaa
  • 3 jaja
  • 150 g glatkog brašna
  • 75 g mljevenih badema
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone

  • za ukras: jestiva zlatna prašina, čokoladne kugle, sjajne šećerne kuglice



PRIPREMA

Zagrijati pećnicu na 150°C.
Dno i stranice kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje.

U veći lonac staviti voće, med, maslac, šećer, liker od kave, koricu i sok naranče, mješavinu začina i kakao. Staviti na laganu vatru i, uz povremeno miješanje, kuhati 10ak minuta.

Maknuti s vatre i ostaviti 30ak min. da se smjesa malo ohladi. Tada dodati jaja i dobro promiješati, pa dodati brašno, bademe, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Smjesu dobro promiješati pa sipati u ranije obložen kalup.

Peći 1 sat i 20 minuta.
Zadnjih 20ak minuta ja sam tortu odozgo pokrila pek papirom.

Torta nakon pečenja izvana bude sjajna i pomalo ljepljiva a iznutra fino mekana.

Kada se ohladi ukrasiti zlatnom prašinom (nanijeti kuhinjskim kistom), posuti sjajnim kuglicama a na sredinu staviti čokoladne kugle (npr. mozart kugle i manje kuglice s punjenjem od naranči).






GINGERBREAD MAN COOKIES
(i rentanje modle na dan ;) Majo, tnx!)


SASTOJCI

  • 750 g brašna (1/2 oštrog, 1/2 glatkog)
  • 1 pzp
  • 1 žličica đumbira
  • 2/3 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice pimenta (koristite onaj sivkaste boje, ima ga i crvenog ali je uglavnom jako ljut)
  • 1/2 žličice cimeta

  • 200 g maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 230 g meda (bagrem)
  • 120 ml vode
  • 1 cijelo jaje
  • nekoliko kapi arome vanilije



POSTUPAK
U posudu staviti sve suhe sastojke, osim šećera, i dobro ih promiješati.
U drugoj posudi miksati maslac sa sobne temp. i šećer. Kada se dobro izrade dodati med, jaje, vaniliju i vodu. Miksajući na najsporijem programu dodavati i brašno sa dodacima (suhe sastojke).
Tijesto podijeliti na 3 jednaka dijela, svaki zamotati u prozirnu foliju i ostaviti minimalno 3 sata u frižideru (može i duže, preko noći).

Radnu plohu posuti s malo brašna pa razvaljati ohlađeno tijesto na debljinu 1/2 cm, vaditi modlom i slagati na pek papir.

Peći 10 min na 175°C.

Ukrasiti jestivim bojama (ja sam koristila one u tubicama, dr Oetker - Pismo, brzo se suše ;))

i

MRAK DOBRI MEDENJACI
(apsolutni hit za široke mase)

SASTOJCI
  • 15 dag meda
  • 25 dag maslaca
  • 2 jaja
  • 15 dag štaub šećera
  • 1/2 kg oštrog brašna
  • 1 zličica sode bikarbone
  • 1/2 vrećice mješavine začina za medenjake (po želji i više ili dodati još cimeta i naribati malo muškatnog oraščića)
Med zagrijati u mikrovalnoj pećnici pa mu dodati sodu bikarbonu i pažljivo promiješati. Stvorit će se pjena pa pazite da vam ne iskipi .
Brašno prosijati, dodati mu mješavinu začina i sve dobro izmiješati.
Maslac pjenasto izraditi pa uz miksanje naizmjence dodavati jaja, šećer, med i brašno sa začinima.
Tijesto ostaviti 1 sat u hladnjaku.
Zagrijati pećnicu na 170°C.
Lim obložiti papirom za pečenje pa slagati loptice tijesta tako da među njima ostaje mali razmak jer tijekom pečenja kolačići rastu.
Peći 10-12 min. na 170°C. 
Po želji medenjake ukrasiti/išarati čokoladnom glazurom.

*dodatak: vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici, možda će ih trebati peći i kraće od gore naznačenog vremena (nakon pečenja medenjaci ne bi trebali biti tvrdi ali ako i nakon hlađenja ostanu pretvrdi možete ih spasiti tako da u posudu s medenjacima stavite par komadića jabuke i zatvorite posudu, već sljedeći dan medenjaci bi trebali biti mekši ;) ).

1 komentar:

  1. Have уοu ever thοught аbout addіng a littlе bit
    moгe than juѕt your articles? I mean, whаt you saу is fundamеntal and аll.
    But think of if yοu added ѕome great graphiсs or vidеoѕ to giѵe your pоѕtѕ mоre, "pop"!
    Your сontent iѕ excеllеnt but with piсѕ
    and vіdeo сliρs, this websіte соuld cеrtainlу
    be one of the best in іts nіche. Amazіng blog!
    My web page ; http://www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

    OdgovoriIzbriši