Zbog višeslojnog, razabranog lisnatog tijesta u Italiji ovaj kolač nazivaju millefoglie, što bi značilo tisuću listova, u Francuskoj je to napoleon a kod nas sam čula da ga zovu talijanska kremšnita. Dakle, ovdje imamo lisnato tijesto sa slastičarskom kremom koja je obogaćena finom aromom limunove kore, kardamoma i tučenog slatkog vrhnja i bez obzira kako ga zvali - kolač je odličan.
Ja sam se uglavnom držala klasične varijante, moj tač je dodatak kardamoma.
kore
- 500 g lisnatog tijesta
- 2 žlice šećera
- 30 g listića badema
krema
- 4 žumanjka
- 100 g šećera u prahu
- ½ l mlijeka
- žličica arome vanilije (ili vrećica burbon vanilije)
- 60 g gustina (jestivog kuk. škroba)
- 5 dag maslaca
- 1/4 žličice usitnjenog ili mljevenog kardamoma
- korica 1 limuna
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Lisnato tijesto pustite da se opusti na sobnoj temp., ali pazite da ostane hladno. Tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini, modlom ili čašom vadite krugove (a možete tijesto rezati i u prutiće), vilicom izbodite pa složite u lim, na papir za pečenje. Kuhinjski kist lagano namačite u vodu i premažite složeno tijesto pa pospite šećerom i listićima badema.
Pecite 15ak min, odnosno dok tijesto ne primi finu boju.
Za to vrijme napravite kremu.
U posudu nalijte mlijeko, dodajte mu kardamom tučen u mužaru ili samljeven, vaniliju i tanko narezanu koricu limuna (domaćeg, nešpricanog), pazeći da limunu skinete samo tanki žuti dio kore (onaj bijeli je gorak!) i pustite da se zagrijava na laganoj vatri. Nakon 10ak minuta kuhanja koricu limuna izvadite i bacite.
U drugoj posudi mikserom miješajte žumanjke i šećer dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta (oko 3-4 minute), dodajte gustin pa još kratko promiješajte. Sada pažljivo u smjesu s jajima dodajte malo onog zagrijanog mlijeka kako bi se i jaja postupno zagrijala, promješajte, pa sve nalijte u posudu s mlijekom. Vatru smanjite na najmanju temp. i brzo miješajte par minuta dok se smjesa ne zgusne.
Kremu makite s vatre i pustite da se malo rashladi pa dodajte maslac i promiješajte. Da se krema ne bi zasušila na posudu stavite poklopac ili alu foliju i pustite da se potpuno ohladi.
U ohlađenu kremu umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Složite kolač u nivoe, najčešće se stavlja tri sloja kora i dva kreme.
Po želji dodajte voće.
isti kolač drukčije rezan i bez jagoda
nema veze s italijom, al dijelim s vama i ovu divnu pjesmu
Jako lijepo Tanja, obje mi se verzije sviđaju. :)
OdgovoriIzbrišiSuper ideja, nesto drugacije, od vecine jednolicnih recepata :)
OdgovoriIzbrišihvala :))
OdgovoriIzbrišikrasno izgleda...skinut ću si ovaj recept, sviđa mi se...
OdgovoriIzbrišipozdrav