četvrtak, 21. travnja 2011.

Pavlova s jagodama




Priča o ovoj torti i slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj u čiju čast je, danas klasik među slasticama i nastala, već je legendarna.
Nježna, krhka a opet vesela i razigrana. Balerina? Torta? Da! ;))

Pavlovu uglavnom pravim u paketu s princezicama ili s nekim drugim kolačima/tortama u koje ide više žumanjaka nego bjelanjaka (ovaj put mille foglie), pa onda neiskorištene bjelanjke iskoristim na najbiji mogući način.



  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera u prahu
  • 1/2 žlice alk. octa
  • 1/2 žlice oštrog brašna
  • 1 žličica arome vanilije

  • 2 čašice vrhnja za šlag
  • malo šećera (i fiksator po želji/potrebi)
  • 500 g jagoda




Pećnicu uključite na 120°C (s ventilacijom).
Na lim, tepsiju, stavite papir za pečenje.

Bjelanjke sobne temperature, ovo je bitno! stavite u zdjelu za miksanje, dodajte prstohvat soli i miksajte dok ne postanu bijeli i čvrsti pa tada lagano, žlicu po žlicu dodajte šećer. Između svakog dodavanja šećera bjelanjke dobro izmiksajte.
Kada ste dodali sav šećer miksajte još par minuta pa dodajte aromu vanilije, bijeli ocat i na kraju brašno.

Smjesu pažljivo prespite na pripremljen lim, oblikujte u krug promjera oko 20 cm i visine 7-8 cm (tijekom pečenja malo će se raširiti ;)). Stavite u zagrijanu pećnicu, smanjite temperaturu na 100°C i zaboravite na to nekih sat i 20 minuta do sat i pol. Za svo vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu!
Nakon sat i dvadeset-trideset minuta pećnicu isključite, vrata pećnice lagano otvorite samo djelomično (da ne izleti odmah sav topli zrak) i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.


Za to vrijeme izmiksajte šlag i očistite jagode.

Kada se kora već poprilično rashladila izvadite je iz pećnice i pažljivo odvojite od papira pa prebacite na tanjur za serviranje.
Potpuno ohlađenu koru namažite šlagom, na šlag složite jagode i ukrasite listićima melise ili mente i pospite štaub šećerom.

Prije posluživanja dooobro rashladite.

Guštajte!







 kora je izvana hrskava a iznutra lagana i pjenasta




tek spremno za pećnicu
kako bi lakše formirali snijeg od bjelanjaka po papiru, na lim stavite mrvu tog snijega pa papir
"zalijepite" za lim, da vam se ne izmiče ;) 



guštajte i dalje :)

2 komentara:

  1. Radila sam pavlovu prvi put kad smo je imali za temu fotkanja na našem forumu. Oduševila me tada i napravila sam je još par puta, svakako je to desrt za preporuku.
    Tvoja izvedba je prekrasna, posebno jer je napravljena u formi prave torte, baš je elegnatna. :)
    Pošto će mi od izrade sirnice (pince) ostati dosta bjelanjaka mogla bi je ponoviti već za Uskrs. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam nikada radila niti jela pavlovu. Čini mi se da je to preslatko za moj ukus. Iako moram priznati da izgleda jako privlačno onako s jagodama na vrhu,njam...

    OdgovoriIzbriši