Quiche je otvorena slana pita od prhkog tijesta s baznim nadjevom od jaja i vrhnja, a dalje se može dopunjavati sezonskim povrćem, slaninom, sirom....
Najpoznatiji je quiche lorraine, klasik francuske kuhinje, koji kao glavni sastojak, uz bazu od jaja i vrhnja, ima dimljenu slaninu. Mda, i taj je odličan, al danas na meniju imamo nešto laganiju i u skladu sa sezonom, proljetniju verziju J
Obzirom da mi stiže mama, želim je dočekati s nečim finim i toplim.
U ovo doba godine šparoga na tržnici ima puno, i divljih i uzgojenih, pa svatko bira što mu više paše. Ja inače volim opori i intenzivniji okus divljih šparoga, ali za ovo jelo ipak biram one iz uzgoja jer nakon pečenja u pećnici ostaju puno sočnije nego divlje.
Pitu sam pekla u dubljem kalupu promjera 25 cm.
Tijesto:
- 250 g oštrog brašna (stavila sam 150 g bijelog i 100 g kukuruznog)
- 100 g maslaca
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 2 žumanjka
- 4 žlice hladne vode
Nadjev:
- 2 jaja
- 150 g svježeg kozjeg sira (capro fresh)
- 2 dl kiselog vrhnja
- 50 g naribanog parmezana
- 100 g naribane gaude
- Sol
- Papar, svježe mljeveni
- 200 g šparoga
- 5-6 cherry rajčica
Tijesto sam zamijesila ranije, zamotala ga u prozirnu foliju i spremila u frižider da odmara nekoliko sati. Ako ste u žurbi, taj korak možete skratiti tako da tijesto nakratko ostavite u zamrzivaču, tek toliko da se dobro ohladi.
I valja se držati one da prhka tijesta ne treba dugo mijesiti, dovoljno je tek vrhovima prstiju utrljati maslac u brašno, pa kada se naprave krpune mrvice dodati i ostale sastojke, brzo i kratko umijesiti da se smjesa sjedini i gotovo. Fiju na hlađenje!
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Ohlađeno tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenoj površini, utisnuti ga u kalup, pažljivo formirati i po stranicama kalupa, a dno izbosti vilicom na više mjesta kako se tijekom pečenja ne bi napuhnulo i deformiralo.
Peći samo tijesto 15ak min.
Za to vrijeme napraviti nadjev.
Šparoge i mini rajčice prvo oprati a zatim šparogama odstraniti donje, tvrđe dijelove (ostaviti ih sa strane i iskoristiti za nešto drugo, juhu npr.), rajčicama maknuti peteljke i zarezati ih na vrhu u križić.
U lonac staviti vodu da zaključa, u kipuću vodu ubaciti rajčice, nakon par sekundi vrhovi kožice će se lagano zadići pa rajčice izvaditi iz vode, oguliti i prerezati napola.
U istu vodu ubaciti pripremljene šparoge i na laganoj vatri kuhati ih 5 min., pa ocijediti i ohladiti pod mlazom hladne vode.
U većoj zdjeli pjenasto izlupati 2 jaja, dodati im svježi sir i vrhnje, ribani parmezan i gaudu, posoliti i popapriti pa dobro promiješati.
Tako pripremljeni nadjev sipati na dopola pečeno tijesto, na vrh poslagati rajčice i šparoge, posuti s malo mješavine parmezana, gaude i krušnih mrvica.
Vratiti u pećnicu i peći i dalje na 180°C još 30ak minuta, odnosno dok pita ne dobije finu boju.
Jesti toplo!
Obožavam quicheve svih vrsta i često ih radim od onoga što nađem doma. Baš posljednjih dana često spremam šparoge, obožavam ih i maksimalno ih pokušavam iskoristiti u sezoni. Ipak, sviđa mi se ideja da se u quicheu koriste uzgojene šparoge mislim da one ovdje odlično funkcioniraju i moram isprobati ovu kombinaciju. :)
OdgovoriIzbrišiprobao quiche po receptu gospodje i jednostavno je predivan.... zaista... puna usta okusa
OdgovoriIzbriši