Ovaj jednostavni rižoto (risotto alla milanese) može biti samostalno jelo, posluženo uz kakvu salaticu, a može se služiti i kao prilog mesnim jelima.
Često ide u paru s OSSO BUCOM a specifičnu intenzivnu žutu boju daje mu šafran.
Za ovaj rižoto treba nam:
- 250 g riže (arborio)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 80 g maslaca
- 1 glavica luka
- navrh žličice šafrana
- 2 dl bijelog vina
- 1 l mesnog temeljca
- 50 g sira parmezana
- malo peršinovog lista i vlasca
- sol
Zgrijemo tavu i na njoj pola količine maslaca i maslinovo ulje.
Kada se maslac otopi dodamo sitno nasjeckani luk, malo ga posolimo da brže omekša pa miješamo na umjerenoj vatri par minuta. Dodamo rižu i šafran pa uz miješanje pustimo da se riža zasjaji. Rižu tada prelijemo s 2 dl vina, pa kada tekućine ponestane malo po malo dodajemo mesni temeljac. Posolimo pa uz lagano podlijevanje kuhamo još 15ak minuta.
Rižu ne treba prekuhati, a rižoto mora biti kremast.
Maknemo rižotos vatre, dodamo mu ostatak maslaca i naribani parmezan. Brzo promiješamo, poklopimo i nakon minutu – dvije naš je rižoto spreman za kušanje. Po želji, pospemo ga još sjeckanim peršimon i vlascem.
Ovo mi je jedan od omiljenih rižota i kuham ga identično kao ti. Ovo je provjereno savršeno jelo. :)
OdgovoriIzbrišii meni je među omiljenima.
OdgovoriIzbrišia izgleda odlično i veselo tako prekrasno intenzivno žut, ma od njega sam odmah bolje volje :))
izgleda jaako lijepo. :)
OdgovoriIzbrišimorat ću jednom i sama probati ;))