utorak, 14. lipnja 2011.

Pekmez odnosno marmelada od jagoda i rabarbare




Pekmeze razne dobijem svake godine i od mame i od sveki, pa ih zapravo nemam neku potrebu praviti. Ipak, tu i tamo se zaletim pa par teglica i sama skuham. 
Ovo je kombinacija koju do sada nisam ni jela ni pravila pa je bilo zabavno čekati rezultat. Jagode su slatke, rabarbara kiselkasta a zajedno su  m r a k!

Sinoć sam stavila recept po kojem pripremam DŽEM, a pekmez radim dosta slično s tom razlikom što voće skroz usitnim, ispasiram i kuham duže.

Sastojci:

  • 1,5 kg rabarbare (samo stabljike)
  • 3,5 kg jagoda
  • 3 kg šećera
  • 3 vrećice želina
  • 1 žličica tucanog kardamoma
  • 1 žličica mljevenog cimeta

Priprema:

Prvo pripremite i operite staklenke s pripadajućim poklopcima.
Operite i očistite voće, narežite ga na sitnije komade.
Nasjeckanu rabarbaru stavite u posudu u kojoj ćete i kuhati pekmez, pospite komadiće polovicom šećera i stavite na laganu vatru dok se šećer otopi a onda kuhajte još i  5 - 10 minuta da se rabarbara malo smekša. Kada se smekša malo ju zgnječite.
Narezane jagode pospite preostalim šećerom pa ih nakon 10ak minuta, kad se malo smekšaju i krenu puštati sok, zgnječite i dodajteu posudu s rabarbarom.
Kuhajte na laganoj vatri 40ak minuta, uz često miješanje i skidanje pjenice koja će se vjerojatno skupljati na površini. Za to vrijeme pekmez će već ukuhati, biti gušći.
Sada dodajte cimet i kardamom (po želji i koricu naranče ili limuna) i želin pomiješan s malo šećera (pratite upute na vrećici) pa miješajte još par minuta.



Dok se pekmez kuha vi oprane staklenke i poklopce stavite u pećnicu, uključite je na 120°C i ostavite da se zagrijavaju. Kada se pećnica zagrije na tu temperaturu neka ostanu u pećnici još 15-20 minuta ili i duže.

Kada je pekmez dovoljno gust (a to provjerite tako da žlicu-dvije pekmeza stavite na tanjurić i ohladite pa ćete vidjeti koje je gustoće) maknite ga s vatre.
Staklenke izvadite iz pećnice pa vreli pekmez nalijte u vruće staklenke. Odmah poklopite poklopcima i čvrsto zatvorite staklenke.



Iako me mama učila da staklenke odmah preokrenem naopako, kako bi se stvorio vakum, i tako ih držim dan-dva, ja to više ne radim. Pekmez mi se ni ovako ne kvari ali, priznajem, i brzo ga potrošimo ;)

Broj komentara: 6:

  1. super kombinacija jagode i rabarbare, plus kardamom-bravo, odlično!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mogu samo zamislit kakvog je okusa jagoda u kombinaciji s rbarbarom! Odavno je želim probati, ali je još nisam našla u prodaji, nažalost :)
    Jako fino zvuči i izgleda!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Još nikada nisam probala tu rabarbaru, nisam imala priliku. Ali, za pekmez moram reći da ima savršenu boju i konzistenciju. Isto tako ne koristim te želine, nekako više volim da se ukuhaju kuhanjem. Stara žena, šta ću?

    OdgovoriIzbriši
  4. hvala :)
    snježo, ma stara škola ;))

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična je kombinacija jagoda i rabarbare! Izgleda jako fino! Na moju sramotu moram priznati da još nikad nisam pravila pekmez. Krajnje je vrijeme :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Genijalan spoj, i na fotkama se vidi da je fino!!

    OdgovoriIzbriši