Patlidžan je jedna od namirnica koju djeca najčešće baš ne ljube. Ok, nisam ni ja kao klinka, pa me ne iznenađuje što ga ni moje mladunče ne voli. Ne pravim dramu oko toga i ne nutkam ga previše jer znam, jednom kad ga konačno proba, nadoknadit će izgubljeno :lol
Sjećam se da sam ga zavoljela tek pohanog i odonda ga zbilja obožavam. Ljeti ga pravim jako često i na puno različitih načina.
Patlidžan je bogat vlaknima, kalijem i magnezijem, a osim toga sirovi sadrži čak 92% vode što ga čini idealnom ljetnom namirnicom.
Pri kupovini patlidžana birajte one manje, odnosno srednje veličine i sjajne glatke kože. Takvi u pravilu imaju manje sjemenki pa su posljedično i manje gorki.
Sezona je od patlidžana pa ga do kraja rujna treba što više iskoristiti ;)
Za 4 osobe potrebna su 4 svježa patlidžana srednje veličine i mesni nadjev (umak bolognese).
Priprema
Patlidžane operite, prerežite po dužini, nasolite i ostavite oko pola sata, za to vrijeme pustit će dio vode odnosno gorčinu.
Sada bacite vodu koju su patlidžani pustili, lagano ih posušite papirnatim ubrusima, zarežite po površini i ispržite na maslinovom ulju, kratko, tek da sa svake strane dobiju malo boje.
Izvadite ih na papirnate ubruse, kada ubrusu upiju višak masnoće patlidžane posložite u posudu za pečenje.
Svakoj "lađici" lagano žlicom utisnite sredinu kako bi napravili malo mjesta za nadjev.
Za umak bolognese:
- 400 g mljevene junetine (ili puretine)
- malo dimljene slanine
- 1-2 glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 1/2 l gustog soka od paradajza (ili manja konzerva pelata)
- sol
- papar
- origano
- peršinov list
- lovorov list
- ulje
Na velikoj dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte na kockice narezanu slaninu a zatim i sitno narezani luk, promiješajte pa nakon minutu posolite i pustite da se luk smekša i zastakli.
Dodajte mljeveno meso, miješajte dok ne postane fino razabrano i pirjajte na laganoj vatri, uz povremeno miješanje. Nakon 15ak minuta podlijte ga s malo soka od paradajza (ja koristim domaći, gusto ukuhani ali i pelati sa sokom će biti ok) pa kada dio tekućine ispari dodajte ostatak soka, češnjak i začine (sol, papar, origano, lovor) i pirjajte na laganoj vatri još 30ak minuta, dok umak ne postane gust. Gotov umak pospite nasjeckanim peršinovim listom. Lovorov list izbacite.
Pripremljenim umakom napunite lađice.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 180° C i pecite 30 minuta.
Poslužite s kiselim vrhnjem.
Uh, ovako ispisano možda izgleda komplicirano ali nije, nije ;) a jako je fino!
obožavam patlidžane, i punjene i na bilo koji način :) Baš super ručak!
OdgovoriIzbrišiMaleno mladunče ne voli patlidžane... Joj, daj, pozovi mene na ručak, vidit ćeš kako će ti sve nestat :) Divan recept!!
OdgovoriIzbrišiUkusan ručak!!
OdgovoriIzbrišija ih još uvijek ne volim... a sad ih imam bar pet kila doma... što ću s njima, pojma nemam!
OdgovoriIzbriši++ inace, sviđa mi se glazba uz postove, a gle baš ovdje je nema ;)
majo, dogovoreno :lol
OdgovoriIzbrišiti eastwood daj nekome te patlidžane, šta ćeš s njima kad ih ne voliš, inače bi mogla i namaze i salate....
da, nema pjesmice, nije mi nadošla na um nijedna ;))
odličan ručak, baš bo voljela da me ovo dočeka kad dođem doma s posla!!
OdgovoriIzbrišiFino fino kad ove ladjice uplove u moja usta;))
OdgovoriIzbrišiFenomenalno izgleda, obožavam ovakva jela :)
OdgovoriIzbriši