Eto, to sam rekla kada sam probala komadić ove sjajne pite jer me već dugo nešto slatko nije ovako oduševilo. Prhko tijesto, voće i taj fantastični nadjev!
Frangipane (a čita se franžipan) je fina, specifična krema od badema i maslaca a savršeno paše u ovoj kombinaciji s breskvama, iako ga možete koristiti i bez voća.
prhko tijesto:
- 300 g brašna (100 g glatkog + 200 g oštrog)
- 180 g maslaca, hladnog i narezanog na kocke
- prstohvat soli
- 3 žlice šećera
- 2 žumanjka
- malo naribane limunove korice
- 3-4 žlice hladnog mlijeka
voće:
- 6 bresaka, narezanih na kriške
- sok jednog limuna
frangipane:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje + 1 žumanjak
- 120 g mljevenih badema
- 1/2 žličice ekstrakta gorkog badema
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 ravne žlice oštrog brašna
Prvo umijesite tijesto.
U veću posudu sipajte brašno i dodajte mu na kockice narezan maslac pa vrhovima prstiju trljajet maslac u brašno dok se ne naprave krpune mrvice. Dodajte malo soli, zatim šećer, žumanjke i naribanu limunovu koricu. Na kraju dodajte i mlijeko pa umijesite tijesto dok se ne sjedini u kuglu.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko sat vremena, da se dobro ohladi (ovaj korak možete i ubrzati tako da tijesto stavite na kraće vrijeme u zamrzivač).
Bademe ogulite tako da ih nakratko potopite u vrelu vodu, poklopite pa nakon minutu izvadite iz vode i prstima skinete kožicu s njih. Posušite ih pa sameljite.
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Kalup za pite po potrebi premažite tankim slojem maslaca.
Ohlađeno tijesto razvaljajte i prebacite u kalup, izbockajte ga vilicom pa pažljivo formirajte tijesto uz rub kalupa, može ići i malo preko ruba ;) a ako vam tijesto malo pukne ili negdje nastane rupa, samo otkinite s mjesta gdje ga imate viška i "zakrpajte" kritični dio. Sve to učinite što je brže moguće kako se tijesto ne bi ugrijalo.
Ubacite kalup s tijestom u pećnicu i pecite 10ak minuta.
Dok se tijesto peče vi priredite voće i frangipane.
Breskve narežite na kriške i polijte limunovim sokom.
Breskve su spremne a sad se bacite na pripremu nadjeva frangipane.
Maslac i šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte jaje pa nastavite miksati. Kada se jaje sjedinilo s kremom dodajte i žumanjak pa opet nastavite miksati. Sada dodajte mljevene bademe, ekstrakt vanilije i badema i na kraju brašno.
Dobit ćete finu gustu kremu.
Izvadite tijesto iz pećnice, po tijestu rasporedite kremu a zatim i breskve.
Vratite u pećnicu i pecite još 30ak minuta, odnosno dok pita ne dobije finu zlatnosmeđu boju.
Možete pitu služiti toplu ili hladnu, fina je svakako.
recept sam preuzela iz Sense i malo ga prilagodila
Pridruzujem se! Ovaj kolac zaista izgleda vrlo ukusno:)
OdgovoriIzbrišiFrangipane nadjev izvrsno nadopunjuje voće. Odlična pita!
OdgovoriIzbrišiprekrasna pita, uopće ne sumnjam u kombinaciju bresaka i frangipaena!!!
OdgovoriIzbrišiovo zbilja vrhunski izgleda. Breskve i bademi su savršena kombinacija
OdgovoriIzbrišiDivne su slicice i pravo je uzivanje grickati ovako fin desert u vrtu puuunom zelenila i lepog cveca!;)))
OdgovoriIzbrišiFrangipane je nesto najbolje sto sam probala, sa breskvama je sigurno super!
OdgovoriIzbrišiOvo mi se jako ali jako dopada. Mogu misliti kako je dobar nadev od badema a naročito sa ekstraktom gorkog badema. Beležim!
OdgovoriIzbrišiJa mislim da kod mene ne bi dočekala da se puno ohladi ;)
OdgovoriIzbrišiOvo je za mene puno okusa i mirisa.
OdgovoriIzbrišikrasno izgleda..i s obzirom na sastojke siguran sam da je vrlo ukusno! :)
OdgovoriIzbrišitnx :))
OdgovoriIzbrišiu međuvremenu sam isprobala i varijantu sa smokvama i šljivama, ne znam koja je bolja.
vidi se da me oduševljenje nije prošlo :lol
This infогmation іs worth eѵeгyone's attention. Where can I find out more?
OdgovoriIzbrišiMy web page :: silk'n sensepil hаіr rеmoѵal
Odlicno izgleda! Jedno tehničko pitanje - Koliki je kalup za pitu?
OdgovoriIzbrišiHvala :) Ja sam koristila kalup promjera 25 cm ali i bit će ok i 1 cm +/-
OdgovoriIzbrišiHvala :*
Izbriši