ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

Melanzane alla parmigiana (patlidžani zapečeni sa sirom)





za dvoje


Potrebni su vam fini, svježi patlidžani, po mogućnosti domaći, manji primjerci sjajne kože (3 komada), zatim šalša od paradajza, mozzarella (2 loptice) i/ili gauda (ovo je opcija, ja volim dosta sira), ribani parmezan (jedna šaka), maslinovo ulje, češnjak i svježi bosiljak.




Pa idemo redom :)
Patlidžane operite i ogulite „na šareno“, narežite na kriške/kolute debljine 1 – 1,5 cm, posolite i ostavite minimalno pol sata da pusti vodu (i gorčinu).
Za to vrijeme bacite se na pripremanje šalše.
Za šalšu će vam trebati:
  • malo maslinovog ulja
  • 3-4 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 3 zrela paradajza (u sezoni koristite svježi a izvan sezone pelate iz konzerve ili gusti domaći sok od paradajza), narezana na kockice
  • prstohvat-dva šećera
  • malo soli i papra
  • listovi svježeg bosiljka (po želji i druge travice i začini)
Na zagrijanu tavu sipajte mlaz maslinovog ulja, dodajte sitno nasjeckani češnjak, pa čim češnjak zamiriše dodajte i paradajz narezan na kockice. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje a kada višak tekućine ispari i šalša postane gušća dodajte šećer, sol i papar. Maknite s vatre pa dodajte i listove bosiljka, poklopite i nakon par minuta, kad je bosiljak već pustio aromu, izvadite ga i bacite.
Sada su vam već i patlidžani spremni za dalju obradu.
Ocijedite ih od tekućine koju su pustili pa još malo svaki kolutić obrišite papirnim ubrusom.
Veću tavu stavite na vatru, zalijte maslinovim uljem i posložite u tavu kolutiće patlidžana. Pecite ih sa svake strane po minutu-dvije odnosno dok ne dobiju bojicu i malo smekšaju. Vadite ih na pripremljene papirnate ubruse kako bi se riješili viška ulja (patlidžani upijaju dosta ulja pa ovaj korak nemojte preskočiti ;))
Sada u jednu veću ili dvije manje vatrostalne posude na dno posložite red patlidžana, po njima rasporedite dio šalše pa ih pospite natrganom mozzarellom, naribanom gaudom i naribanim parmezanom. Ponovite isto – patlidžan, šalša, sir.
Završni sloj malo obilnije zaspite parmezanom.

Stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite oko pola sata do 40 minuta na 160-170°C.

Sir se trba otopiti i fino porumeniti. Jedite odmah, mada je fino i hladno.



A najbolje je uz neko dobro crno vino ;)

danas puštam ovu opasno dobru obradu, mrak su mi dobri njih dvoje ovdje, zakemijani totalno!



Broj komentara: 9:

  1. Predivno jelo, slažem se za vino ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. E pa isti recept i kod Lake kuharice danas, sličan. Mora da je fenomenalan. Beležim vas!

    OdgovoriIzbriši
  3. Da da vino uvek:) Kako si lepo oljustila ovaj patlidzan:)

    OdgovoriIzbriši
  4. krasan obrok, obožavam ovakve stvari. Radila sam nešto slično, varijacije na temu i zbilja je izvrsno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Najprije sam ostala u čudu kakvi su ti to prugasti patlidžani. Odlično jelo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Za mene savršen obrok, mmmh! Finooo!

    OdgovoriIzbriši
  7. Fino, fino. Prava letnja klopa, belezim!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jedini nacin na koji bih pojela plavi patlidzan je ovaj, tako da dobro je da postoji recept :)

    OdgovoriIzbriši