srijeda, 31. kolovoza 2011.

Spaghetti alla puttanesca

 

 
 

Ovaj je umak manje slavan i razvikan od npr. umaka bolognes ili carbonara, iako okusom uopće ne zaostaje za njima.
Pikantan je, slankast i jako aromatičan. Tradicionalno se poslužuje sa špagetima al može ići i uz bilo koju drugu tjesteninu.
Hm, a kako je jelo dobilo ovo škakljivo ime? Nekoliko je teorija a ja se priklanjam onoj da su namirnice za to podneblje lako dostupne i jeftine :lol






Potrebno je:
  • 400 g špageta

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 3-4 režnja češnjaka
  • 1-2 svježe ljute papričice (čili ili feferon)
  • 10 fileta slanih inćuna
  • 400 g svježeg paradajza
  • 100 g crnih maslina (bez koštica)
  • 2 žlice kapara
  • origano
  • bosiljak
  • sol
  • papar

Skuhajte špagete u slanoj vodi pazeći da ih ne prekuhate, al dente.
Dok se špageti kuhaju pripremite umak.
Zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak i ljutu papričicu a zatim i filete inćuna.
Nakon minutu-dvije dodajte narezan paradajz (po želji ranije blanširan i oguljen), narezane masline, kapare, origano, sol (nemojte pretjerivati jer inćuni su već slani) i papar.
Kuhajte 10 minuta, dok se umak malo zgusne, dodajte listove bosiljka i skuhane, ocijeđene špagete.
Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.
Prije posluživanja po želji dodajte i koji svježi listić bosiljka, origana i još par fileta inćuna.









guštajte u ovom jednostavnom i brzom jelu uz glazbu (i sličice) iz sjajnog Fellinijevog klasika :)

Broj komentara: 5:

  1. Bas htedoh da napsiem kad god vidim ime ovog jela pomislim kako li je dobilo ime.A da je ukusno ukusno je;)

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je ime uvijek smiješno, neovisno o tome koliko puta sam ga čula.


    Fotka s namirnicama mi je genijalna.

    OdgovoriIzbriši
  3. ne znam za ime, ali znam da jako volim ovakve umake :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Svidja mi se sto stavljas akcenat na italijansku kuhinju, bar eto u nekim jelima. Jela i ovo, svidja mi se bas.. Ali sto je najsmesnije, kada je trebalo da putujem u Italiju, zalila sam se dva meseca, kako necu imati da jedem nista tamo, jer oni jedu samo testenine, a meni od njih uvek bude muka (ne znam, nekako mi tesko padnu na zeludac), ali dosta jela koje do tada nisam probala, tamo jesam i svidela su mi se jako. Da ih jedem svaki dan, kao oni i ne bih bas, ali volim njihovu kuhinju.

    OdgovoriIzbriši
  5. ja baš jako volim talijansku kuhinju, i tjesteninu i ostalo :)
    imam doma jednog kojem isto tijesto teško sjeda, njemu uvijek kuham integralnu ;)

    OdgovoriIzbriši