Ovaj je umak manje slavan i razvikan od npr. umaka bolognes ili carbonara, iako okusom uopće ne zaostaje za njima.
Pikantan je, slankast i jako aromatičan. Tradicionalno se poslužuje sa špagetima al može ići i uz bilo koju drugu tjesteninu.
Hm, a kako je jelo dobilo ovo škakljivo ime? Nekoliko je teorija a ja se priklanjam onoj da su namirnice za to podneblje lako dostupne i jeftine :lol
Potrebno je:
- 400 g špageta
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 3-4 režnja češnjaka
- 1-2 svježe ljute papričice (čili ili feferon)
- 10 fileta slanih inćuna
- 400 g svježeg paradajza
- 100 g crnih maslina (bez koštica)
- 2 žlice kapara
- origano
- bosiljak
- sol
- papar
Skuhajte špagete u slanoj vodi pazeći da ih ne prekuhate, al dente.
Dok se špageti kuhaju pripremite umak.
Zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak i ljutu papričicu a zatim i filete inćuna.
Nakon minutu-dvije dodajte narezan paradajz (po želji ranije blanširan i oguljen), narezane masline, kapare, origano, sol (nemojte pretjerivati jer inćuni su već slani) i papar.
Kuhajte 10 minuta, dok se umak malo zgusne, dodajte listove bosiljka i skuhane, ocijeđene špagete.
Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.
Prije posluživanja po želji dodajte i koji svježi listić bosiljka, origana i još par fileta inćuna.
guštajte u ovom jednostavnom i brzom jelu uz glazbu (i sličice) iz sjajnog Fellinijevog klasika :)
Bas htedoh da napsiem kad god vidim ime ovog jela pomislim kako li je dobilo ime.A da je ukusno ukusno je;)
OdgovoriIzbrišiI meni je ime uvijek smiješno, neovisno o tome koliko puta sam ga čula.
OdgovoriIzbrišiFotka s namirnicama mi je genijalna.
ne znam za ime, ali znam da jako volim ovakve umake :)
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se sto stavljas akcenat na italijansku kuhinju, bar eto u nekim jelima. Jela i ovo, svidja mi se bas.. Ali sto je najsmesnije, kada je trebalo da putujem u Italiju, zalila sam se dva meseca, kako necu imati da jedem nista tamo, jer oni jedu samo testenine, a meni od njih uvek bude muka (ne znam, nekako mi tesko padnu na zeludac), ali dosta jela koje do tada nisam probala, tamo jesam i svidela su mi se jako. Da ih jedem svaki dan, kao oni i ne bih bas, ali volim njihovu kuhinju.
OdgovoriIzbrišija baš jako volim talijansku kuhinju, i tjesteninu i ostalo :)
OdgovoriIzbrišiimam doma jednog kojem isto tijesto teško sjeda, njemu uvijek kuham integralnu ;)