ponedjeljak, 1. kolovoza 2011.

Pavlova s malinama i ribizlima / stari recept, nove fotke






dadada, dugo nisam stavila ništa s beze korama ;))


Ovo je lagana, osvježavajuća ljetna torta, a recept neću pisati jer sam je radila po istom receptu kojeg sam na blog već stavila, možete ga vidjeti ovdje - Pavlova s jagodama.

Ovaj put sam umjesto jagoda koristila maline i ribizle koje sam tada imala u vrtu, a kombinacije se mogu prilagoditi sezoni i/ili stanju u frižideru ili špajzi ;) količine isto.








Važno je tortu dobro ohladiti prije nego se prepustite guštanju!


*Ovdje je još jedan recept, tu sam u beze stavila ipak više šećera - PAVLOVA S BOBIČASTIM VOĆEM.



Kad već nisam pisala recept, dodat ću ovdje par "zrna mudrosti" :lol vezanih za bjelanjke i beze kore.

BJELANJCI
Za snijeg od bjelanjaka dobro je koristiti jaja sa sobne temperature, dakle ne direktno iz frižidera, i bjelanjke miksati u staklenoj ili keramičkoj (a ne plastičnoj) zdjeli, bolje će se izraditi.
Bjelanjke pažljivo odvojite od žumanjaka, ako vam ipak malo žumanjka pobjegne u bjelanjke, odstranite ih prije miksanja.
Dobro je i prije miksanja bjelanjke mrvicu posoliti, bit će snijeg postojaniji.
Šećer se dodaje tek u čvrsto izmiksan snijeg i to ne sve odjednom već malo-pomalo (žlicu po žlicu).



BEZE KORE
Aaaaaa slavne beze kore! Oko njih uvijek silna panika i filozifija :lol pa idemo onda u revijalnom tonu, hehe...
Svatko ima neku svoju mudrost al ajmoreć da su ovo neke upute koje neće odmoći:

- koristiti bjelanjke sa sobne temperature. ako ih niste na vrijeme izvadili iz frižidera tada posudu u kojoj su bjelanjci prvo stavite u veću zdjelu s toplom vodom i držite ih tako par minuta kako bi se ugrijali. izvadite iz vodene kupelji pa tek tada miksajte. vjerujte, izbit će se bolje od hladnih
- šećer treba dodavati polako, ne grunuti sve odjednom (ja ne stavljam uvijek isti omjer bjelanjaka i šećera)
- pri kraju dodati malo limunovog soka ili malo octa (i/ili brašna ili gustina)
- peći/sušiti na pek papiru
- peći/sušiti dugo na niskoj temperaturi, uz ventilator, recimo1 sat na 100 -130 do 150 °C
 ima i drugih načina, npr, 2-3 sata, pa i duže, na 40 - 50°C pa dodo 80°C ili kratko na višoj temp. – oko 15-20 min. na 180°C
- ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja
- koru ohladiti pa tek tada pažljivo odvojiti od papira

- ako volite kupovne beze kore koje su snježnobijele i jako hrskave, doma ih možete napraviti tako da stavite veću količinu šećera (duplo više nego bjelanjaka, npr. na 100 g bjelanjaka stavite 200 g šećera) i pečete, odnosno sušite koru minimalno 3 sata na temperaturi od 50-80°C. pećnicu isključite a koru ostavite da se polako hladi u pećnici.






odrasla sam na doorsima i uvijek mi je teško izabrati jednu njihovu stvar, al ok, bit će ih ovdje sigurno još :))


Broj komentara: 6:

  1. odličan izbor muzike, i torta ti je prekrasno ispala

    OdgovoriIzbriši
  2. prekrasna je i mislim da su se baš dbro uklopile riblzle budući da su kiselkaste

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni se svidja mzuika;) A ovo je neki novi recept za pavlovu sa korama;)Fino;)

    OdgovoriIzbriši
  4. drago mi je da i vas gađam izborom glazbe :))
    cmok

    OdgovoriIzbriši
  5. Predobro ti je ispala! Nove fotke, divne!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne uspijevam pronaći tvoju e-mail adresu na blogu, a voljela bih ti nešto poslati mailom. Molim te da mi se javiš na doubletkitchen@gmail.com Hvala!

    OdgovoriIzbriši