Znate ono kad djeca zadrve da nešto ne žele jesti i da to ne vole a da nisu ni probali?
E, tako nekako sam i ja zabrazdila s bundevama :lol
Ok, ja ih jesam probala i nisu mi se svidjele, al te sam dojmove stekla još u djetinjstvu. Iako mi je npr. miris pečene bundeve uvijek bio drag, okus bundeve me odbijao.
Sve donedavno ;)
Prije nego se bacim na pisanje recepta, evo još par riječi u prilog bundevi. Bogata je vitaminima i mineralima, sadrži beta-karoten te ima antioksidativna svojstva. Povoljno djeluje na probavu, bogata je vlaknima i sadrži vrlo malo kalorija.
Bundeva dugo zadržava svježinu te se može mjesecima čuvati na hladnom i mračnom mjestu.
Koristi se u pripremi slanih i slatkih jela, od juha, salata i pirea do raznih slastica i kašica za bebe.
- 1 muškatna (butternut) bundeva (od oko 1 kg)
- 2-3 glavice luka
- 1 l temeljca (mesnog ili povrtnog)
- 1 dl mlijeka
- 1-2 peperoncina
- navrh žličice kurkume u prahu
- sol, papar
- ulje
priprema:
Bundevu operite, prerežite napola, očistite od sjemenki, ogulite pa narežite na sitnije kocke.
Luk očistite i sitno nasjeckajte.
U posud zagrijte ulje pa dodajte nasjeckane peperoncine i luk, malo posolite i pustite da luk na laganoj vatri povene i smekša se.
Sada dodajte i kockice bundeve, promiješajte i ostavite na laganoj vatri par minuta. Zalijte ranije pripremljenim temeljcem (ako ga nemate zakipite vodu i dodajte povrtnu ili goveđu kocku).
Kuhajte 30ak min. odnosno dok se bundeva skroz smekša. Posolite, popaprite, dodajte kurkumu i usitnite štapnim mikserom.
Na kraju dodajte mlijeko i kuhajte još nekoliko minuta.
Juhu možete poslužiti uz kockice prepečenog kruha i malo slatkog ili kiselog vrhnja.
Predivno! Jako jako ukusno izgleda, šteta što miris ne dopire do nas :)
OdgovoriIzbrišiobožavam sve od bundeve :)
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve čorbice, jako lepo izgleda.
OdgovoriIzbrišiObožavam ovakvu juhicu, pogotovo uz dodatak preprženih kockica kruha. Mljac!
OdgovoriIzbrišiMogu samo da potvrdim..odlicna je;))
OdgovoriIzbrišii ovdje su juhe od bundeve - in -. fino fino!
OdgovoriIzbrišitako i moj muž. ne voli bundeve, ne voli mahune, ne voli orahe od malena. a sad bi se udavio o svemu tome :D meni je tako s maslinama bilo. nikako ih nisam mogla podnijeti i kad sam ih prije nekih godinu dana ponovo probala, navukla sam se na njih. obožavam ih i ne mogu više bez njih :) juhica je super! najdraža mi je boja te tikve i juhice, sunčana, vesela...
OdgovoriIzbrišiPrekrasna ti je ova krem juhica.
OdgovoriIzbrišiZnam kako je to kad si nešto umisliš da ne voliš. Tako je meni sa senfom, majonezom, maslinama i još kojekakvim sastojcima, ali polak isprobavam pa se nadam da ću ih zavoljeti. Juhica izgleda fenomenalno i baš je cool ovako poslužena u šalici. ;)
OdgovoriIzbrišiFantastična juha! I tako krasno dekorirana! Kockice kruha kao dodataka su odlična ideja. Sve pohvale!
OdgovoriIzbrišihvala :)
OdgovoriIzbrišiimam u pričuvi još nešto zgodno s bundevama, uskoro ću i ovdje objaviti. sad kad me krenulo... :lol
ja još uvijek pokušavam pronaći način da zavolim tikve, juhica mi divno izgleda, ali ne znam kad ću da se usudim isprobati je, ali isprobat ću je svakako
OdgovoriIzbriši