Ovaj „bakin kolač“ tradicionalni je toskanski desert, a sastoji se od prhkog tijesta, fine slastičarske kreme i pinjola.
Prvi put sam je pravila prije nekih mjesec dana, kao prijavu za jednu igricu na temu talijanske kuhinje, a taj dan mi je i frendica došla na kavu i čašicu razgovora pa smo se kao usput ozbiljno primile degustiranja :lol morala sam se požuriti s fotkanjem ;)
.....jako fino, dadada
Potrebno je:
za tijesto
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- malo soli
- 120 g putra
- 100 g štaub šećera
- 2 žumanjka
- 2 žlice hladnog mlijeka (ili vode)
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, zamotajte ga u foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Dok se tijesto hladi napravite kremu.
za kremu
- 1 l mlijeka
- 8 žumanjaka
- 250 g šećera
- 80 g gustina
- 2 žličice ekstrakta vanilije (ili 1 mahuna)
- korica 1 limuna
- 2 žlice limončela (ovo je opcija, nije presudno, a po želji možete dodati i malo limunovog soka)
- žlica putra
- 100 g pinjola
- 2 žlice štaub šećera
Zakuhajte mlijeko s naribanom limunovom koricom.
Žumanjke i šećer miksajte nekoliko minuta, dodajte vaniliju, gustin i malo toplog mlijeka (oko 2 dl) pa sve sipajte u posudu s vrućim mlijekom i kuhajte kremu, uz stalno miješanje, 10ak minuta odnosno dok se dovoljno zgusne. U mlaku kremu umiješajte maslac sa sobne temp.
Ohladite kremu.
Pećnicu uključite na 180°C.
Malo tijesta ostavite sa strane a ostatak razvaljajte između dvije folije pa prebacite u kalup za pečenje i izbockaje tijesto vilicom.
Po tijestu rasporedite ohlađenu kremu, tijesto koje ste ostavili sa strane sada formirajte uz rub kalupa, kao obruč, a po kremi rasporedite pinjole i sve obilno pospite šećerom u prahu.
Pecite oko 40 min.
Ohladite i uživajte.
natalie
Jako fino izgleda a obožavam i pinjole.
OdgovoriIzbrišihvala :)
OdgovoriIzbrišipinjoli su i meni super, mada kod nas poprilično skupi, al oni joj baš daju "to nešto" :))
Izgleda krasno. Baš sam znatiželjna kakvog je okusa, jer još nisam jela kolače s pinjolima.
OdgovoriIzbrišiBaš zanimljiv kolač, te pinjole mora da mu daju skroz novu dimenziju
OdgovoriIzbrišiPravicu sigurno ..volim tako kremasto i znatizeljna sam kako ce to sa pinjolama biti;)
OdgovoriIzbrišiSole, sole...;-)
OdgovoriIzbrišiFino,fino!
OdgovoriIzbrišifala :)
OdgovoriIzbrišiaaaaaaaa,vilo! pa sto mu đevreka, di si ti?! e, baš si me razveselila :)))
;-)) odao te onaj smilic koji turpija nokte, po slici bas i nisam bila ziher!
OdgovoriIzbrišiPrefino izgleda!
OdgovoriIzbrišipreljepe fotkice
OdgovoriIzbrišihvala vam :)
OdgovoriIzbrišivilo, da smajlić me odao :LOL
bacila sam ti oko na blog, divan je, baš, baš! a fotke, uh, mrak! i taman kad sam se naumila i ja uključiti s komentarom o Golom Oliveru i tako to...skužim na ni kod tebe ne mogu ostaviti komentar. izbaci me :/
mislim, događa mi se to na još nekim blogovima, kod k.moljca, tamare, jubi...a valjda ću uskoro riješiti taj problem.
Divno izgleda, a već na prvi pogleda vidi se i da je jako ukusno. Volim inače ovakve kolačiće i recept bilježim za isprobavanje !
OdgovoriIzbrišiVolim ovakve kolače s jednostavnim sastojcima, a fenomenalni u konačnici. Ovi pinjoli na kraju... savršeno.
OdgovoriIzbrišiTi toskanski recepti su tako fini i lagani. Božanstvena kombinacija, a još i pinjoli! Ovde su pinjoli jako skupi, tako da bi se moglo raditi i sa orasima ili bademima.
OdgovoriIzbrišiBranka i Dunja, hvala :))
OdgovoriIzbrišiJelena, i ovdje su dosta skupi, mislim da bi bademi u listićima bili skroz ok zamjena ;)
Bake su znale šta valja. Nisam nikada jela kolač s pistacijima, razlog još jedan da probam :)
OdgovoriIzbrišiuh, ovo je prava fantazija!
OdgovoriIzbrišiOvo je fantastično, Tanja!!! Malo limuna (ili linončela, još bolje ;), fine kremice i pinjola... Savršen kolač!
OdgovoriIzbrišiizgleda super
OdgovoriIzbrišijel za frizider ili treba bit na sobnoj temperaturi?