Kolačići koji su uvijek u sezoni :)
Iako sam recepte za ove čokonapasti objavila krajem prosinca na večernjakovoj blogosferi, sada ih objavljujem i ovdje. Razlog - mejlom mi je stiglo već dosta upita kada ću objaviti u cijelosti recept za macaronse.
Hm, mala je zabuna nastala jer je nedavno i u tiskanom izdanju večernjaka izašao tekst o gastroblogovima, a u kojem je objavljena fotka i samo dio recepta za ove kolačiće.
Ok, sad će cijeli recept biti i ovdje, od viška glava ne boli ;)
Tada sam u jednom postu napisala dva recepta, a kako sam kolačiće skupa i fotkala, tako ću ih i ovdje ostaviti.
Ovo je jako jednostavna slastica kojoj su baza tamna čokolada i slatko vrhnje. Sve drugo što ćete im dodati ovisi o vašim trenutnim željama i idejama, možete dati mašti na volju, spajati nespojivo i uživati u svojim jednostavnim ili ludim kombinacijama (čili, menta, razni likeri, sirupi....)
Za ove koje sam ja napravila potrebno je:
- 250 g tamne čokolade
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica meda od kadulje
- 1 žlica soka od naranče
- 1 žlica amaretta
- 1 žlica maslaca
- malo kardamoma (ili cimeta)
- kakao
Postupak:
- Čokoladu narežite na sitne komadiće.
- Slatko vrhnje zagrijte, dodajte mu med (naravno, ako nemate onaj od kadulje, dodajte onaj medkoji vam se već nađe pri ruci) i prije nego zavrije dodajte i usitnjenu čokoladu i maslac. Miješajte na laganoj vatri par minuta. Sada dodajte sok od naranče, amaretto (liker od badema a možete dodati neki drugi liker), samljeveni kardamom ili cimet. Još kratko miješajte da krema postane kompaktna, maknite s vatre, ohladite na sobnoj temperaturi a zatim i nekoliko sati u hladnjaku.
- Krema će se stisnuti (ako vam se previše stegne, ostavite je kratko na sobnoj temp. da se malo smekša) pa od nje uzimajte male hrpice i dlanivima brzo formirajte loptice.
- Tako oblikovane čokoladne kuglice odmah stavljajte u posudu s kakaom pa posudu lagano protresite da se kakao primi za kuglicu. I tako sve dok ne potrošite svu kremu.
- Čokoladne tartufe čuvajte u kutijici, u hladnjaku, a prije nego ih krenete "uništavati" ;) ostavite ih kratko na sobnoj temperaturi, tako su najfiniji.
Macarons
Slatki i fini, ovi francuski kolačići izvana su hrskavi a iznutra kremasti.
Oni zahtijevaju malo organizacije, nije loše dio posla obaviti dan ranije.
Možete ih puniti različitim kremama, dodavati im arome i boje, igrati se i uživati Ja sam osnovni recept našla davno na blogu Tartelette a kasnije ga prilagođavala.
Za “školjkice” je potrebno:
- 3 bjelanjka (preciznije, 90 g) + mali prstohvat sitne soli
- 25 g šećera
- 200 g šećera u prahu
- 110 g badema
- + kakao, vanilija, limunov sok
Postupak:
- Prvo pripremite bademe (blanširajte, ogulite, sameljite). Zagrijte vodu, kada proključa maknite s vatre, ubacite bademe i poklopite. Nakon minutu-dvije bademe ocijedite i ukolnite im kožicu (vidjet ćete, lako se skida). Dobro ih posušite (možete ih ostaviti da se suše i preko noći) a zatim sameljite u blenderu skupa sa šećerom u prahu, tako će se bademi finije samljeti. Smjesu još prosijte kroz gusto sito - tako će vam gornja površina školjkica biti savršeno glatka.
- Bjelanjke sa sobne temperature mrvicu posolite pa od njih izmiksajte čvrst snijeg, dodajte šećer i još kratko miksajte. Mikser vam više neće trebati, dalje miješate ručno.
- Sada im dodajte malo po malo one smjese od mljevenih badema i šećera u prahu, svaki put dobro promiješajte (ručno, ne više mikserom), energično, da se sastojci dobro sjedine.
- Kada ste umiješali sve bademe smjesu razdijelite na dva dijela. U jedan dodajte žlicu kakaa i malo tekuće arome vanilije, a u drugi dio smjese dodajte malo limunovog soka.
- Limove za pečenje obložite pek papirom, smjesu za školjkice nanosite na lim slastičarskom špricom ili žličicom (ja sam žličicom).
- Ostavite 20ak minuta da se malo posuše a tada stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10ak minuta na 150°C. (možda minut-dvije duže, ovisi o pećnici).
- Pečene školjkice vadite iz lima (možda će se pokoja malo zalijepiti, pomozite si oštrim nožićem i pažljivo ih odvojite od papira).
Za kremu je potrebno:
- 200 g bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica meda
- malo cimeta
Postupak:
- Slatko vrhnje ili vrhnje za šlag zagrijte do ključanja, dodajte čokoladu narezanu na kockice, med i cimet. Kuhajte na laganoj vatri 3-4 minute, stalno miješajući.
- Maknite s vatre, dobro ohladite na sobnoj temperaturi a zatim i nekoliko sati u hladnjaku.
- Dobro ohlađenu kremu izradite mikserom. Miksajte nekoliko minuta, dok krema ne postane pjenasta ali čvrsta.
- Hladne školjkice mažite kremom i spajajte po dvije (“sendviče”).
Tartufe obožavam, ali Macronsi me muče već dulje vrijeme. Uvijek gledam te malene napasti i samo čekam priliku kad ću ih napravit. Uvijek gledam kako me izazivaju sa slika, ali me uvijek strah da će mi upravo zbog toga što su tako delikatni, ispast nikako i da ću odustat. A onda me ti namamiš s njima :) I onda opet sve otpočetka :)
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđaju, tako su ti divno ispali :)
Tnx :)
IzbrišiJesu, delikatni su, ali ja uopće se sumnjam da ćeš ti s njima znati izaći na kraj ;)
Savršeni i jedni i drugi, super što si nam ovdje stavila oba receptića!
OdgovoriIzbrišitnx :)
Izbrišima nekada mi se čini nepotrebno duplati recepte, a opet, ne čitaju i ne prate isti ljudi obadva bloga, pa onda ovo ima smisla.
jesu fotke tvojih ruku djelo? kolačići su kao iz bajke!
OdgovoriIzbrišiHvala. Da, sama sam ih fotkala :)
Izbrišijoj, tanja, i mene mamiš :). Divni su.
OdgovoriIzbriši:))
IzbrišiTartufe nikad ne odbijam. Macaronsi su ti super ispali.
OdgovoriIzbrišini ja :lol
Izbrišini jedno ni drugo ne radim često, ove sam pravila još za božić.
Predivni su ti macaronsi!!! :) Ja ih obozavam ali nekad mi uspeju, nekad ne... :( Nastavicu probavati dok se ne usavrsim! :)
OdgovoriIzbrišiNe znam koji su mi bolji i ljepši, tartufi tako elegantno i dobro izgledaju, a macaronsi me uvijek privuku. Super si ih napravila, jako su lijepi, i iako baš ne volim bijelu čokoladu tako primamnjivo mi izgledaju !
OdgovoriIzbrišiPozdrav, koliko otprilike od ove količine sastojaka dođe makarona
OdgovoriIzbrišiOooo definitivno macaronse radim:)Tartufe ne jer nemam med od kadulje :/ ni amareto.
OdgovoriIzbriši(y) super!
IzbrišiZa tartufe nije neophodan kaduljin med, može bilo koji, ja sam se malo igrala aromama. a i amareto daje samo na aromi, dovoljno će biti samo malo pojačati naranču ili dodati par kapi nekog drugog likera ;)
Mogu li ići mljeveni lješnjaci umjesto badema?
OdgovoriIzbrišiKatarina, već smo na fejsu ovo riješile ;)
IzbrišiZnači, tijesto se priprema s bademovim brašnom, jako je bitno da je i to brašno jako fino, sitno samljeveno. Nisam nikada pravila sa lješnjacima a i recepti na koje sam ja nailazila uvijek su bili s bademima :)