ponedjeljak, 13. veljače 2012.

Gusta povrtna juha s bulgurom





Još jedna fina zimska juhica.

Malo brdo povrća i jedna šaka bulgura čine je pravom vitaminskom bombicom.
Pastrnjak (paškanat) joj daje jedan poseban tač,  miriše mi na djetinjstvo, na maminu nedjeljunu juhu :)

O bulguru sam ovdje već pisala, mislim da je još uvijek premalo zastupljen u našim kuhinjama, posebno ako znamo koliko je zdrav.
Da ponovimo, bulgur je dijelom skuhana, lomljena pšenica stoga ne zahtjeva dugu termičku obradu kod pripreme obroka. Bogat je ugljikohidratima ali sadrži i proteine a zbog visokog udjela vlakana čini dobro našoj probavi. Također, sadrži malo masnoća i kalorija i idealan je za pripremu dijetalnih jela. Zdraviji je izbor od npr. bijele riže koja je puno zastupljenija.








Za ovu juhu potrebno je:

  • 1 srednje velika glavica luka
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršina
  • 1/2 korijena pastrnjaka (paškanata)
  • 1/2 male glavice celera ili komad veće
  • 1 žuta korabica
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 50 g bulgura
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • malo kurkume
  • sitno sjeckani peršinov list
  • mileram
  • malo ulja
  • 1,5 l vode (ili pilećeg temeljca)






Priprema:

Povrće narežite na manje komadiće.
Bulgur stavite u manju posudicu, prelijte ga vodom i kuhajte 5 minuta. Poklopite i ostavite ga sa strane.
U većoj posudi, ma malo masnoće, zazlatite narezani luk, zatim dodajte i ostalo usitnjeno povrće. Na laganoj vatri pirjajte par minuta, uz miješanje, a zatim povrće prelijte vodom ili temeljcem.
Neka se na laganoj vatri kuha 20-30 minuta, odnosno dok povrće postane mekano.
Posolite, popaprite, dodajte malo kurkume. Ako kurkumu dodajete samo radi boje, dovoljan je jedan prstohvat, ako pak volite i njezin okus tada je dodajte malo više.
Sada štapnim mikserom pažljivo prođite juhom, sameljite povrće.
Dodajte ranije prokuhani bulgur i nek se juha kuha još 10ak minuta.
Maknite s vatre, po potrebi je dočinite i pospite sjeckanim lišćem peršina (i celera).

Fina, zdrava i okrepljujuća, meni je ova juhica još bolja s dodatkom malo milerama.






Poslužite vruću i guštajte :)




Broj komentara: 15:

  1. Krasna juha, ovakva uvijek dobro došla.

    OdgovoriIzbriši
  2. divna juha, miriši mi s ekrana :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jel bulgur mogu kupiti samo u trgovinama zdrave prehrane ili ga ima i po trgovačkim centrima? Često ga viđam u receptima, pa da ga i ja napokon probam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ima ga i u DMu, a mislim da sam ga vidjela i u super konzumu.

      Izbriši
  4. obožavam bulgur. baš ti je krasna ova juhica, skroz za okrpijepu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlicna je! Inace obozavamo skoro sve krem juhe... Ova je zaista bogata i sigurno jako ukusna... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. e, to je juhica po mom guštu! Preukusna nota slatkoće od pastrnjaka s korabicom, a još skupa s bulgurom dobitna kombinacija! a mora da joj je miris krajnje zamaman, kao i izgled... svaka čast.

    OdgovoriIzbriši
  7. Fenomenalna juhica. Od kad smo prije dvije godine otkrili bulgur, rižu jedemo samo uz kineska i tajlandska jela. Bulgur nam je postao nezamjenjiv.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i nama je pravo osvježenje, zapravo, sve više i češće ga koristim i baš mi je drago zbog toga.

      Izbriši
  8. Super izgleda. Sviđa mi se novi izgled bloga.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sviđa ti se? :)
      ja se pomalo navikavam, generalno mi se sviđa ali nisam sigurna hoće li i ostati ovakav hahaha

      Izbriši
  9. Οh my gоoԁneѕs! Αweѕome article
    duԁe! Thank you, Howeνeг I am going through isѕues with уouг
    RSS. I don't know why I am unable to join it. Is there anybody else having similar RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!
    Review my homepage ; prweb.com

    OdgovoriIzbriši
  10. Awesome thіngs heгe. I am verу glad to peer your artісle.
    Thankѕ sо much and I'm looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

    My web site - http://www.sfgate.com/business/prweb/article/V2-Cigs-Review-Authentic-Smoking-Experience-or-4075176.php

    OdgovoriIzbriši